В предаването "Лице в лице" по bTV, излъчено на 7 януари, д-р М. Абуаси предупреди, че българските власти ще обявят "Хизбулла" за извършител ок. 17-20 януари, въпреки въпросите, повдигнати от редица журналистически разследвания.

http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1664110978-Shte_podkrepi_li_Evropa_SASht_za_Hisbula.html

  


Ядрената програма е инструмент за въздействие върху Иран в момент на безпрецедентно преразпределяне на силите в региона на Близкия изток.

Няколко са факторите, които предизвикват сериозното безпокойство и тясната ангажираност с нея. Ислямската република оказва открита подкрепа на шиитите в съседните държави и се опитва, от една страна, да ограничи присъствието на западните държави в региона на Близкия изток, а от друга – да разбие еднополюсния глобален модел, в който водеща роля играят САЩ, посредством развиването на активни връзки с Русия, Южна Америка и азиатските държави.

    Блеър сам за себе си вероятно осъзнава, че нахлуването в Газа и блокадата са свързани.

Тони Блеър, пратеникът за Близкия изток, смята, че много скоро може да бъде постигнато примирие в Газа, при условие, че тунелите от Египет, през които контрабандно се внасят, наред с други неща, и оръжия, се затворят. Жалко, че не успя да намери друг начин да изрази амбициите си.

 

Тази седмица разговарях със студентите си за войната в Газа, в контекста на един курс по национална сигурност. Един от студентите, който често изразяваше твърде консервативни и общоприети мнения – т.е. мнения, клонящи надясно - успя да ме изненада. Без никакво предизвикателство от моя страна откри сърцето си и направи признание: „Ако аз бях млад палестинец”, каза той, „щях да се бия яростно с евреите, дори и с терористични средствата.

 

Войната в Газа е най-важното изпитание за морала на цивилизования Запад. А сигурно е, че този Запад, неговите лидери, ценности и медии (с някои малки изключения), претърпя огромно и оглушително падение.

 

Ако Израел иска да осъществи публично обявената си цел да отстрани Хамас,изглежда единствената възможност е да завладее ивицата Газа по суша.

Да се представи това като конфликт между равнопоставени изисква въображение

Когато четем изявленията на израелски и американски политици, и се опитваме по някакъв начин да паснат на картините на разруха и опустошение, изглежда има само едно обяснение.

   Светът не само е свидетел на престъплението, извършвано от израелското правителство в Газа, но виждаме как причинява вреда на самия себе си. Тази сутрин, утре сутринта, всяка сутрин, докато това наказание не спре, младите хора от ивицата Газа ще бъдат изпълнени с още повече омраза, ще са по-непоколебими да отвърнат на удара, било то с камъни, самоубийствени жилетки или ракети.

 

Колко лесно е да се заличи историята на палестинците, да се зачеркне трагедията им, да се избегне странната ирония за Газа, за която във всеки друг конфликт журналистите биха писали в своите първи репортажи, че истинските и законни собственици на израелската земя, върху която сега избухват ракетите, изстреляни от Хамас, живеят в Газа.

  Новодошлата администрация на Обама ще се изправи срещу огромни предизвикателства, но глобалният икономически крах вече не е предстоящ. Може и да има краткосрочна утеха за пазарите и MainStreet. Но след като погледнаха надолу към бездната, правителствата по света изглеждат решени да се справят с основните проблеми. Срещата на Г-20, събрание на главните световни сили във Вашингтон на 15ти ноември, беше само началото на дълъг и конструктивен процес на преустройство на глобалната система.

   Израел се готви за избори за Кнесет, които ще се проведат през втората седмица на идния февруари, след като новият лидер на партията Кадима Ципи Ливни (след Ариел Шарон и Ехуд Олмерт) се провали в усилията си да сформира израелско правителство след това на Олмерт.

   Министерството на вътрешните работи на Египет  съобщи в свое изявление, че единадесетте обвиняеми граждани с европейски паспорти – французи  и белгийци и един с американски паспорт, са свързани с вербуването на  египетски  младежи,  чиято цел е отиването им  в Ирак, за да се бият на страната на  организацията „Ал-Кайда”. Това може да бъде наречено  „глобализация на сигурността”.