На 3 октомври 2001г., когато Ариел Шарон решава да нахлуe в Западния бряг с ясната цел да разруши държавността в Палестина и да атакува летището в Газа, националното радио „Гласът на Израел“ излъчва обръщение на Шарон към президента Шимон Перес: „Всеки път, когато вземем  решение за каквото да е било, вие ми казвате: „Трябва да видим какво ще кажат американците.” Уверявам ви категорично да не се притеснявате за американския натиск върху Израел. Ние, еврейският народ, контролираме САЩ и американците го знаят.“ 

Привържениците на теориите на конспирацията отдавна смятат, че съвременните войни се водят заради петрола. Последните проучвания показват, че добивът на въглеводородни горива играе доста по-голяма роля в конфликтите, отколкото се предполагаше досега. Според учени от университетите в Портсмут, Уоруик и Есекс чуждата намеса в гражданска война е 100 пъти по-вероятна, когато засегнатата страна притежава големи залежи от петрол, отколкото ако няма такива.

Американският президент Барак Обама заплаши Kонгреса с вето на всички решения, свързани с нови санкции срещу Иран, и посочи постигането на споразумение с Ислямската република като приоритет на външната политика на САЩ.

Все повече мъже и жени от Централна Азия се включват в редиците на „Ислямска държава”, за да се бият или просто да живеят в контролираната от нея територия. За последните три години между 2000 и 4000 души от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан са изоставили светската си родина в търсене на нейна радикална алтернатива. Това се казва в доклад на неправителствената организация International Crisis Group.

Башар Асад беше преизбран за президент на Сирия и според редица западни анализатори причината да запази властта си е не само военната сила на режима в Дамаск, но и конфронтация та между арабските, сирийските и международните сили, които воюват срещу него.

Какви са причините за тази конфронтация?

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) започна в петък предварителна проверка на ситуацията в окупираната палестинска територия, включително Източен Ерусалим, и възможните престъпления, извършени там от 13 юни 2014 г. насам. Действията на МНС представляват сериозна промяна в досегашната практика политическите аргументи да са по-силни от правните, когато става дума за израело-палестинския конфликт. 

Израел все още не е изпълнил редица разпоредби на Международния пакт за граждански и политически права, се казва в заключението на Комитета по човешките права на ООН, който разгледа в края на октомври четвъртия периодичен доклад на страната по прилагането на Пакта.

Българските политици взеха преди повече от две години решението България да се включи в играта между Израел и САЩ от една страна и Хизбулла – от друга. Едва ли някой от тях си е представял, че официалната версия за виновника за атентата в Сарафово може да бъде лесно опровергана. Едно нещо обаче не убягна на специалистите: „Партията на Бога” мълчеше през цялото време по темата. 

Изявленията на Хасан Насрулах, лидер на Хизбулла в Ливан, по телевизия “Ал-Майадин” от 15 януари могат да се считат за един от мотивите на израелското нападение срещу важен обект на партията, но не и за тяхна основна цел.

В атаката на Израел от 18 януари в Голан, Сирия, са убити 6 важни фигури на Хизбулла, сред които и ирански висш военен.

 

 In These Times, 03.11 2014

„Официално е: САЩ е най-терористичната държава в света и се гордее с това".
Би трябвало това да е водещо заглавие в новините на Ню Йорк Таймс от 15 октомври, вместо по-учтиво поднесеното: " Проучване на ЦРУ за тайно финансиране предизвика скептицизъм относно подпомагането на сирийските бунтовници“.

Има хора, които смятат, че са мюсюлмани и извършват действия в името на исляма, но техните дела не съответстват на идеологията на исляма.

Въпреки това западните медии крият една много важна истина, а именно, че по-голямата част от извършителите на терористични атаки в САЩ и Европа не са мюсюлмани и статистиката  го доказва.

Алжир е постколониалната рана, която още кърви във Франция

Алжир. Доста преди  френската полиция да установи самоличността на предполагаемите убийци и дори преди да чуя имената Шериф и Саид Куаши си мърморех под носа „Алжир”. Веднага щом чух имената и видях лицата им повторих отново „ Алжир“. После френската полиция обяви, че двамата мъже са от „алжирски произход”.