След голямата победа на партия Ликуд, водена от израелския премиер Бенямин Нетаняху, в предсрочните парламентарни избори, какви са вариантите за  съставяне на правителство и възможните последствия от тях?

Да попречат на договорката, която американският президент Барак Обама, заедно с лидерите на още пет влиятелни държави в света, се опитва да постигне с Иран относно неговата ядрена програма. Това е целта на четиридесет и седемте американски сенатори от Републиканската партия, които изпращат на 9 март отворено писмо до високопоставените политици в Ислямската република. В него те предупреждават, че всяко споразумение, подписано от Обама, може да трае само докато изтече неговият мандат и да бъде отменено от следващия  президент. Освен това, всичко, което не е одобрено от Конгреса, е само изпълнително споразумение, чиито клаузи американският парламент може да промени във всеки момент.

„Необикновен спектакъл” – така журналистът от вестник „Ню Йорк таймс” Питър Бейкър определя в своя статия речта, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху произнася на 3 март пред Камарата на представителите на американския Конгрес относно ядрената програма на Иран. Авторът откроява най-важните моменти от продължилото над 40 минути изказване на израелския лидер, позицията на американския президент, както и реакциите в самия Израел.

Върху каква географска площ се простира властта на терористичната организация „Ислямска държава”? Колко души живеят в управляваните от нея обширни територии, които непрекъснато се разрастват и освен Ирак и Сирия, обхващат части от Либия и не само? Отговорите на тези въпроси не са еднозначни. Едно е ясно обаче: „Ислямска държава” контролира достатъчно голяма територия, която има всички елементи на жизнена държава. Днес, въпреки разнопосочните удари срещу тази организация, тя продължава по безпрецедентен начин да документира варварските убийства, които извършва. По този начин „Ислямска държава” изпраща заплашителното си послание към света. Целта й е да всее ужас у противниците си, да им внуши, че са разгромени, а самата тя да изглежда като победител, който върви към установяването на т.нар. халифат. 

Мнозина смятат новия саудитски крал Салман бен Абдулазиз за хардлайнер, за по-краен в международните и вътрешните дела от неговите предшественици. Първите няколко седмици от управлението му потвърждават тази представа. 

Разминаване между израелските тайни служби и израелския министър-председател, както и други тайни, сред които – опитите на ЦРУ да установи контакт с ХАМАС, разкриват секретни документи, предоставени на британския вестник „Гардиън”. Трима автори от медията – Сиймъс Милн, Иън Макаскил и Клейтън Суисър, разказват още любопитни факти за световния шпионаж, като отделят специално внимание на израелската позиция спрямо иранската ядрена програма.

Какво може да постигне Николай Младенов и какво неговите предшественици, ООН, Квартетът за Близкия изток, Лигата на арабските държави и други подобни организации не успяха да направят?

В четвъртък саудитски блогър ще бъде бичуван с камшик за "обида на исляма". Робърт Фиск коментира варварския акт с шокиращи доказателства. 

Статията започва с препратка към книгата на сър  Уилиам Хънтър от 1871 г., в която авторът предупреждава за „фанатизирани рояци“ от сунити, убиващи „...доброволците ни, подкрепяни финансовo  от влиятелни мъже“, а същевременно повечето мюсюлмани „трябва да решат веднъж завинаги дали да играят ролята на предани последователи на исляма или на миролюбиви субекти“. Хънтър въвежда понятието „мразещ свещеник“/hate preacher, б.пр/ като причина за „тероризъм“. Заимства го от аскетът мюсюлманин Абдул Уахаб, чиито ревностни последователи се съюзяват с кралската саудитска династия. Писаната преди 140 години книга  Индийските мюсюлмани /The Indian Musalmans, б.пр./  би била актуална и днес, активираща интернет хейтърите, предизвикваща атаки от страна на сунити, жестоки актове в стил Уахаб и повдигаща въпроса за мюсюлманите живеещи в европейски държави, които са третирани като граждани-втора ръка. Много преди Хънтър, обаче, Уахабитите завладяват свещените градове в Арабия и напълно в стила на Ислямската държава избиват жителите им. И точно като ИД прегазват Сирия. Наказанията, които налагат заедно с военните си поддръжници карат днешното бичуване на блогъра Раиф Бадави да изглежда като незначително провинение. Лицемерието е основна тема и в арабската, и в европейската история. 

Хизбула налага нов регионален ред в битката за Голанските възвишения. Докато израелски анализатори изтъкват значението на сраженията в южната част на Сирия, началникът на Генералния щаб на израелската армия Бени Ганц предупреждава за опасността от сблъсъци на север и необходимостта Тел Авив да пази границите си от нахлуване на Хизбула в Израел.

Докато кръгът от лунатици, които овладяха и двете камари на американския Конгрес, затяга примката си около лостовете на властта, иранският народ празнува тридесет и шестата годишнина от победата на Ислямската революция, благодарение на която се освободи от лапите на спуснатия на престола и подкрепян от Америка деспот Мохамед Реза Пахлави.

НАТО  налива масло в огъня на украинската криза, за да се приближи до западната граница на Русия и да  засили  присъствието си с нови бази в региона  под предлог "руската инвазия в Украйна" .

Навлиза ли Близкоизточният конфликт в нов етап? Какво означава промяната на правилата за бойните действия срещу Израел? Отговорите на тези въпроси са важни, особено в момент, когато ситуацията в региона се променя и става все по-опасна и деликатна.