×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Разследване за смъртта на Бин Ладен е публикувано на уеб-сайта London Review of Books на в. „Таймс“ под заглавие „Алтернативна история на войната срещу тероризма”. Разследването се позовава на бивши разузнавателни американски и пакистански източници, както и на военноморските сили на САЩ.

В статия за британското списание London Review of Books американският разследващ журналист Сиймур Хърш предлага своя версия за събитията около убийството на бившия ръководител на световната терористична мрежа „ал-Каида” – Усама бен Ладен. Откритията на ветерана в професията и носител на „Пулицър” се различават значително от официалната история, разпространена и поддържана от американското правителство.

Един от водещите принципи, който защитаваме от 24 години насам, когато с Демократичната партия започна нашето парламентарно представителство, е, че демократизацията на Турция е част от решаването на кюрдския проблем, както и обратното: решаването на кюрдския проблем e част от демократизацията на Турция.

С наближаването на края на мандата сраженията ставаха все по-интензивни. Един ден видяхме как въоръжени еврейски бойци нападат и окупират Какун – малко палестинско село недалеч от Тулкарм. Гледахме ставащото от двора на училището. Нападателите евреи носеха червено-бяла хатта (куфия)*. Целта им беше да заблудят арабите, които защитаваха селото, че са от силите на Трансйордания, която беше изпратила подкрепление. 

Сигурно защото тогава бях на 16, а може би защото бях на училище в Яфа – епицентърът на политическото и военно земетресение, приключило с разрушаването на Палестина и раздробяването на палестинското общество, събитията от катастрофата през 1948 г. все още отекват ясно в съзнанието ми, дори след 60 години.

Целта на продължителната война, която се нарича „война срещу тероризма“, е обяснена в доклад от 230 страници, изготвен от фондация „Ранд Корпорейшън“ за американската армия през 2008 г. под заглавие „Бъдещето на продължителната война“.

Може би най-доброто описание за положението, в което се намират арабите, е, че са като стадо, водено от фалшиви лозунги и лъжи, а резултатът е промити мозъци и нация без принципи. Как се поддържат конфликтите?

В последния момент Нетаняху успя да състави четвърто правителство в своята лична история. Това стана възможно след като израелският политик постигна споразумение с Нафтали Бенет малко повече от час преди да изтече крайният срок, с който разполагаше. Съгласно основния закон на страната новият премиер има само седмица, за да спечели доверието на Кнесета. 

Антиционизмът е антисемитизъм само тогава, когато безпроблемно бъде поставен знак за равенство между юдаизма, от една страна, и ционизма и Израел – от друга. Да се направи това, обаче, далеч не е безпроблемно и подобно тъждество поражда сериозни проблеми.

Ционистите са искрени, когато обвиняват антиционистите в антисемитизъм. Това се случва, когато те поставят знак за равенство между антиционизма и антисемитизма. В лицето на Общото събрание на ООН светът отсъди през 1975 г., че „ционизмът е расизъм”, но ционистите и техните приятели твърдят, че е вярно обратното: антиционизмът е расизъм. Как може да се обясни това?

Очаква се Обединените арабски емирства да закупят модернизирани френски изтребители "Рафаел" и така да станат третата арабска държава, която ще притежава този модел бойни самолети след Египет и Катар.

Основателят на ционисткото движение подкрепя жестокия османски султан срещу арменците, тъй като вярва, че той ще продаде Палестина на евреите

 

Професорът по история на образованието и културата и преподавател в Еврейския университет в Ерусалим Рахел Елбойм-Дрор проследява в свой материал ловката дипломатическа игра на един от бащите на ционизма – Теодор Херцел, с Османската империя във връзка с геноцида над арменците.

Светът осъди атентатите от 11 септември и поиска от САЩ да определи какво точно означава тероризъм. САЩ все още няма отговор.