Освен мощната подкрепа от Саудитска Арабия, Катар, Турция, Йордания и Израел за екстремисти в южната част на Сирия, вестник „Washington Post“ разкри, че ЦРУ изпълнява програма за подпомагане на бойците на южния фронт, чиито разходи възлизат на около 1 милиард долара годишно.

Организацията за изследване на оръжия в райони на конфликт – Conflict Armament Research (CAR), е неправителствена организация, регистрирана във Великобритания през 2011 г. Тя работи на терен в действащи конфликти като тези в Либия, Сомалия, Южен Судан и Сирия. Основният й предмет на дейност е документирането на оръжие по местата на неговото използване, за да се проследи кои са производителите и доставчиците му.

Станалото милата седмица навежда на мисълта, че САЩ са решили да не наказват клона на „ал-Каида” 

Миналата седмица бойците от Фронта „ан-Нусра”, клонът на „ал-Каида” в Сирия, влязоха в едно от селата в провинция Идлиб в северозападната част на страната и застреляха най-малко 20 души от друзката общност, след като вече бяха принудили стотици друзи да приемат тяхната фунадменталистка версия на сунитския ислям.

Стотици сирийци се очаква да се съберат днес на протест пред Министерство на отбраната. Чужденците се изправят срещу поголовното въоръжаване на терористите в Сирия с български боеприпаси.

4 г. след края на ерата на джамахирията и с оглед на ситуацията в Либия можем да прогнозираме, че тази страна върви към провал. Рискът от нахлуването на „Ислямска държава“ е по-реален от всякога, след като опитът за диалог между враждуващите страни се провали.

Резултатите от парламентарните избори в Турция бяха провал повече за Реджеб Тайип Ердоган, отколкото за неговата Партия на справедливостта и развитието след 13 години на абсолютен контрол над всички законодателни държавни институции – изпълнителната, президентската и съдебната власт.

Наетите от американското правителство подизпълнители, които бяха засегнати от взрива на полигон в България миналата седмица, са работели по американска военна програма за обучаване и въоръжаване на умерената опозиция в Сирия. Това заявиха в сряда от посолството на САЩ в София.

В свое изявление републиканският сенатор Джон Маккейн твърди, че 75 % от въздушните удари на международната коалиция по цели на „Ислямска държава“ са фалшиви. Изтребителите се връщат в базите, без да са хвърлили бомби и без да са изстреляли ракети по цели на терористите. Това е съмнително, защото изтребителите не летят въоръжени, ако няма заповед, точни данни и внимателно проследяване на определени цели.

PR кампанията на „ан-Нусра” започна по „ал-Джазира”, която по случайност е финансирана от Катар

Това си е истинска агитация. Тъкмо когато американците се чудят как да кажат нещо смислено за несъществуващата си близкоизточна политика, се появява Фронтът „ан-Нусра” – палачите от „ал-Каида”, които убиват хората заради религозните им вярвания и се представят тъкмо за онези „умерени”, които Вашингтон търси, за да победи режима на Асад в Сирия.

Месеци на политическа несигурност и вътрешни битки очакват Турция след като никоя партия не успя сама да спечели мнозинство на парламентарните избори – знак за недоволството от авторитарното управление на президента Реджеб Тайип Ердоган.

В материал за електронното издание Мondoweiss журналистът Бен Нортън проследява някои моменти от политическата кариера на новия министър на правосъдието в Израел – Айелет Шакед. Тя е депутат от крайнодясната партия „Еврейски дом” и е известна с радикалните си ултранационалистически възгледи, както и с някои скандални изказвания по отношение на конфликта с палестинците. 

Али Акбар Велаяти е ирански политик, министър на външните работи в продължение на 16 години в едни от най-трудните времена за страната – след Ислямската революция от 1979 г. В момента е съветник по международните въпроси на Върховния лидер Али Хаменеи. По време на посещението си в Бейрут той даде интервю за ливанския вестник „ас-Сафир”. Телевизия „ал-Алам” се спира на най-важните моменти от него.