Д-р Мохд Абуаси: МОСАД стои зад атентата в България

Интервю

- Д-р Абуаси, вие предрекохте още през септември, че Франция ще бъде мишена на атентати. Как ще коментирате ужасяващия терористичен акт срещу журналисти в Париж?

- Още през септември казах, че Франция е мишена и ако ще има атентати, то те ще бъдат там. Тези атентати, за да предизвикат по-голям шум, трябваше да станат по време на празниците, но заради засилените мерки за сигурност се случиха след тях. Целите, които бяха избрани, са цели, които не са кой знае колко охранявани. Независимо от връзките на някой от братята с „Ал-Каида“, имаше информация, че е обучен в Йемен, но според мен и атентатът в супермаркета, и атентатът в списанието са дело на „фрийлансъри“.

Инструменти
Печат

 

Това са хора, които не са членове на дадена формация, а я следват по идеология. Оказа се, че този от супермаркета приема курса на „Ислямска държава“, а другите двама – братята, приемат курса на „Ал-Каида“. И тримата обаче не са работили по директна инструкция, те са били ръководени от техните убеждения.

Очаквам подобни атентати да има и в други европейски държави, като например в Германия и Белгия.

Терористичният акт срещу сатиричния вестник „Шарли Ебдо” в Париж не взе живота само на 12 души. Той отне усещането за сигурност на целия европейски континент, оправда очакванията на мнозина, че кървавите конфликти няма да пощадят никого! За пореден път погрешно вмени на милиони мирни мюсюлмани из целия свят, че трябва да носят отговорност за ограничена група хора, които вярват, че гласът им ще бъде чут само ако убиват!

Нападението в Париж е жестоко престъпление, но е естествен резултат от политиката на Франция в Сирия. Тя е един от основните спонсори на въоръжените групи в Сирия, включително и на “Ал-Каида”. Страната допусна хиляди французи да заминат за там и да воюват на страната на “Ал-Каида” и „Ислямска държава”. 

Жертва на атентата в Париж стана редакционният състав на сатиричен вестник, чиято политика беше да се движи на границата между безотговорната провокативност и авангардната разкрепостеност. Свободата на словото свършва там, където словото накърнява нечие достойнство и нечие съкровено пространство. Поругаването на религиозни символи е неприемливо поведение, без значение за коя религия става дума и кой извършва подобно оскверняване! Разкрачената Дева Мария, от чиято вагина се изстрелва Исус Христос, не е проява на чувство за хумор. Нито е белег на творческа оригиналност да рисуваш религиозни фигури, смятани за такива без образ и подобие. Не е и израз на професионална непоколебимост, когато виждаш, че публикациите ти раждат протести и дават оправдание на тероризма из целия свят!

Атентати като този в Париж стимулират ислямофобията, а тя от своя страна провокира нови терористични нападения! Крайният екстремизъм се нуждае от омразата срещу исляма. Когато публикуваш карикатури срещу исляма, и най-вече срещу Пророка, обиждаш милиони хора и екстремистите лесно се възползват от това!

Само в деня след атентата срещу „Шарли Ебдо” бяха атакувани няколко джамии във Франция.

Прави впечатление и друг парадокс. Ако наистина във Франция всеки може да говори и пише за всичко, защо теми като Холокоста са табу там? Защо можеш свободно да осмиваш религиозните вярвания на милиарди души, но ако отречеш Холокоста или изразиш съмнение, че той се е случил, отиваш в затвора? И защо осъждането на геноцида спрямо други народи е потъпкване свободата на словото? През 1990 г. Франция прие нормативен акт, съгласно който е незаконно да се оспорва съществуването на престъпления, попадащи в категорията на “престъпленията против човечеството”, за които нацистите са осъдени по време на Нюрнбергския процес през 1945-1946 г.

През 2012 г. обаче Конституционният съвет на Франция реши, че споменатите разпоредби не се отнасят за отричането на арменския геноцид, защото това противоречи на основния закон на страната и накърнява свободата на словото.

Европа сега е в траур. Лозунгът „Аз съм Шарли” беше прегърнат от журналисти, политици и обикновени хора, потресени от отвратителния отговор на действия, чийто генезис далеч не се дължи на журналистиката!

- В края на миналата година ливанската партия „Хизбула“ е арестувала своя човек - Мохамед Шорба, който се оказва, че е агент на израелските служби МОСАД и до скоро е бил помощник на шефа на отдел „Външни операции” в „Хизбула”, който прави скандални разкрития за участието си в атентата в Сарафово. Как ще коментирате този шокиращ факт?

- Задържането на този агент на МОСАД обръща на 180 градуса лансираната от Израел и техните съюзници досега версия, че „Хизбула” изцяло стои зад трагедията на летище Сарафово на 18 юли 2012 година. 

Шорба е ливанец, работил в отдел външни операции в „Хизбула”. При задържането си той признал, че е работил за МОСАД и оттам го внедрили в една южноазиатска държава. Той вербувал за работа с МОСАД още четирима души, които също са арестувани. Установено е, че докато бил агент на израелското разузнаване, получил 1 млн. долара. 

Отделно от това Мохамед Шорба разкрил, че стои зад уж провалените атентати в Азербайджан, Тайланд, Грузия, както и зад трагедията в Сарафово. 

Задържането на Шорба потвърждава обоснованото предположение, което направих пред  медиите още преди две години, че зад атентата в България стоят чужди тайни служби, които използват внедрени хора в „Хизбула”, за да я компрометират пред света и да докажат, че мястото й е в списъка на терористичните организации. Най-странна беше тогава реакцията на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който 10 минути след взрива и преди още да е ясно какво се е случило в Бургас заяви, че зад атентата стои „Хизбула”. 

Още преди 2 години предположих, че агент на МОСАД стои зад атентата в Сарафово!

- А има ли български граждани в терористичната организация “Ислямска държава”?

- В терористичните организации “Ислямска държава” и “Ал-Каида” няма нито един етнически българин, няма нито един турчин или ром, роден в България. В Сирия и в Ирак може да има двама-трима иракчани или сирийци, които имат български документи, получени преди време по пребиваване или защото майка им или баща им са българи. Но нищо повече. Нашите служби ги знаят кои са. Те едва ли ще се върнат тук!

Преди известно време военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов вечерял с израелския посланик в София и беше получил такава информация, че има българи в “Ислямска държава”, но тя не е вярна и не е адекватна!

По БНТ имаше репортаж за 40 българи, които воюват за “Ислямска държава”! Създаде се психоза! 

След това имаше и “разследване” по bTV, в което се твърдеше, че има един българин в редиците на “Ал-Каида”, който уж загинал в Пакистан от американските бомбардировки. Даже показаха снимка.

Проверих, има такъв човек, но той не е българин, а узбекистанец, само прякорът му е Българина. Това си е чиста манипулация! Това не е единственият човек с такъв прякор там.

Има поне още четирима – узбекистанци и туркменистанци. Единият от тях загина като камикадзе в Сирия, друг загина пак в Пакистан... На всички прякорът им е Българина! Може би е свързано с това, че на прабългарите корените са им оттам. Но никой от тях не е българин! Воювали са за различни терористични организации.

- Но в “Ислямска държава” има множество европейци, които участват в екзекуциите...

- В “Ислямска държава” има терористи от 50 държави. Испанците бяха арестували един български гражданин, който изпраща мюсюлмани от Испания за там! Те не приемат други. Затова има християни, които приемат исляма, за да заминат! Има хора от Косово, Босна, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Канада, САЩ. 

Там имаше двама етнически французи от богато семейство. Приели исляма и заминали за Сирия. Единият се взривил като камикадзе в едно училище и убил 8 деца! Един англичанин рапър стана техен член, един играч на “Ливърпул” стана член на “Ислямска държава”! Има и двама лекари!

- Наскоро беше проведена акция на ДАНС в ромската махала в Пазарджик. За какво става дума там?

- Всички медии в света говорят за “Ислямска държава”! В Интернет, ако знаеш турски, можеш да достигнеш до пропаганда на терористичната групировка. Така се е случило и там. Но това, което се пропагандира в Пазарджик, аз наричам “ромски ислям”! Тези хора наистина вярват в това, което мислят, но не знаят, че това не е ислямът! 

Те са чели тези неща в учебници, откъснати от контекста и мислят, че радикалният ислям е истинският ислям! Тези хора нямат според мен никаква пряка връзка с “Ислямска държава” или с “Ал-Каида” или с други подобни организации. Те изповядват неправилната форма на исляма под влияние на саудитския уахабизъм или на по-твърдата форма на салафизма, попадат и под влияние на джихадитския салафизъм. 

Но досега нищо не показва, че тези хора са част от терористични структури. Вече и официалните власти знаят това.

Опасността е, че те наричат своята пропаганда ислямска, а тя не е такава, а ислямистка пропаганда и тълкува религиозните текстове извън контекста в Корана. 

Примерно текстът от Корана: “Убийте неверниците, където ги намерите!” Но този цитат описва една историческа ситуация и думите на пророка Мохамед се отнасят само за нея. Исус Христос казва в Евангелието от Матей: “Аз не дойдох да донеса мир на земята, а меч!” Ако извадим тези негови думи буквално от Евангелието и започнем да ги тълкуваме кой както си иска, ще стигнем много лесно до... християнски джихадизъм!

Ислямът като всяка друга религия е толерантен, проповядва любов. Но тези хора изкривяват исляма. Джихадистите са може би 1 на 10 000 от мюсюлманите в целия свят, които са 1 млрд. и половина! А според джихадистите - и останалите мюсюлмани също са неверници! Аз, според тях, съм неверник! Или с тях, или против тях! 

Досега над 90 процента от жертвите на джихадистите в Ирак и Сирия са мюсюлмани. Тези хора не трябва да се наричат ислямисти, защото така се свързват по един или друг начин с исляма! Това са обикновени престъпници терористи!

- Как по-точно са “обработени” ромите от пазарджишкото гето?

- Информацията на тези хора, както казах, идва от Интернет и от някои турски книги, написани от представители на салафизма. Те влизат в различни сайтове и като видят нещо ислямско, се надъхват: “Аллах акбар! Аллах акбар!” Далече са от реалността, искат цялата действителност да се съобразява с тяхната “религия”.

Те възприемат исляма като форма на бунт. Не искат да ги смятат за измет, искат да чувстват, че са живи, че играят някаква роля в този свят! Търсят нова идентичност като радикални мюсюлмани, която предизвиква интереса на обществото към тях! И постоянно измислят нещо, което предизвиква интереса на медиите към тях! 

Салафитите не гласуват. Ромите от Пазарджик, макар и менте салафити, също са приели това. Тяхната идеология го забранява. Те вдигат знамето на “Ислямска държава” или обличат фланелки, щамповани със знаците на терористичната организация – да привличат медиите! Така се чувстват силни, чувстват, че съществуват, изпитват наслада, че цялото общество говори за тях! Ако влязат в затвора – стават мъченици! Ахмед Муса става по-силен, когато го затворят, защото той става символ на мъченичеството, става герой! Неговите последователи стават повече и по-силни!

- Тези хора биха ли тръгнали да се бият реално за “Ислямска държава”?

- Не. Но дано да тръгнат, че да приключим с този случай! Ако тези хора вярват в това, което говорят, отдавна да са там! А техният джихад е само в щампованите фланелки – да провокират обществото, да скандализират, това е ромският джихад!

- Никаква ли опасност няма от “ромските джихадисти”?

- От тях самите няма никаква опасност! Те нямат пряка връзка с “Ислямска държава” и нашите служби ги знаят до един. Но ако допуснем този вид пропаганда да съществува, има опасност да активира други мюсюлмани у нас и те да образуват т. нар. “спящи клетки” и др. “Спящи клетки” засега няма, но опасността да има е голяма.

В България има доста християни, които станаха не само мюсюлмани, но и салафити! Един български студент, много интелигентно, много свястно момче, напусна университета и стана салафит! От Русе две момчета - също! Не са станали джихадисти, но станаха салафити – това е само идеологията. Много лесно могат да станат и джихадисти, ако се намерят хора да ги обработят в тази посока! 

Акцията на ДАНС в Пазарджик беше в резултат на появата на клипове, които се тълкуват като пропаганда на “Ислямска държава”. Тази пропаганда трябва да бъде спряна! Но в съда много трудно това ще се докаже и резултатът ще бъде нулев не защото службите не са си свършили работата, а защото нашето законодателство не е съобразено с новите обстоятелства, в които живеем. Не е ясно каква е границата между свободата на изразяване на мнение, религиозните свободи и пропагандата на тероризма. Трябва да се направят законодателни промени, които да помогнат и на съда, и на обществото!

Трябва да бъде създадена независима комисия, нещо като СЕМ, която да определя коя пропаганда е антидемократична и нейното мнение да помага на съда да стигне до решение по съответните проблеми! Тази комисия трябва да бъде експертна, да няма представители на партии.

- А трябва ли да бъде създаден Ислямски център, за който се заговори? Това ще реши ли проблема?

- Това е несериозно. Не можеш да направиш Ислямски център към Външно министерство или към БАН... Ако създаването на ислямски център решаваше проблемите, във Франция и в Англия има десетки, но никаква работа не вършат! Самият факт, че толкова хиляди джихадисти от Англия и Франция заминаха за “Ислямска държава”, красноречиво говорят за това.

У нас има Висш ислямски институт към мюфтийството. Мюфтийството трябва да се активизира и да обясни на хората какво представлява традиционният ислям, който в никакъв случай не е войнствен! Но мюфтийството е политизирано и не си върши работата!

А в България по принцип мюсюлманите избягват джамиите, където проповядват имами и ходжи салафити, учили в Саудитска Арабия. Обикновените хора не ги разбират и отиват в друга джамия. Особено по-възрастните.

- Засилва ли се терористичната организация “Ислямска държава”?

- През последните 2 месеца продължава тенденцията за разширяването и засилването на “Ислямска държава”. В Ирак и Сирия бяха завзети нови територии. В Либия цяла провинция обяви, че е част от групировката, в Нигерия няколко провинции под ръководството на ислямистката секта “Боко Харам” също станаха част от групировката. В Йемен също има територии, които са част от “Ислямска държава”. 

Коалицията срещу “Ислямска държава” гони политически цели, но не и унищожаването на терористичната групировка. След 2 месеца удари резултатът е нулев. Само с въздушни удари не може да се спечели война срещу тероризма. Негативите дори са повече, отколкото положителните резултати. При бомбардировките тези хора знаят къде да се крият, но падат много цивилни жертви. Това се използва за пропаганда срещу тези, които воюват срещу тероризма! 

Без участието на сухопътни войски няма как да бъде спечелена тази война. Но американците и западноевропейците нямат намерение да изпращат такива войски, защото ще понесат много загуби. В същото време политическите калкулации им пречат да се съюзят с Иран и със Сирия, които водят от 3 години война с ислямистките терористични организации на територията на Сирия и на Ирак. И затова те се ограничават с въздушни удари. Международната общност трябва да стане по-сериозна в борбата срещу “Ислямска държава”.

- Доколко е застрашена България от терористичната групировка?

- Опасността за България идва от това, че между нас и тези терористи стои само Турция! А границите ни с Турция са много леко охранявани. Има потенциална опасност да влязат някои техни представители, прикрити като бежанци. Цената на трафика от Турция към България е 1200 евро на човек! От Турция към Гърция – 2000 евро! Към Италия – 2000 долара!

Обезпокоително е, че джихадисти от “Ал-Каида” и “Ислямска държава” могат да влязат безпрепятствено в България! Решат ли, могат да го направят и никой не може да им попречи! 

Потокът на бежанци към България намаля не заради мерките за сигурност, които се вземат по границата. Това се случи, защото обикновените хора разбраха, че ако дойдат в България, ще гладуват! Те предпочитат да отидат в Гърция, а оттам да заминат за Швеция или Западна Европа!

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/314100