Чуждата намеса в гражданските войни – далеч по-вероятна в богатите на петрол страни

Анализи и коментари

Привържениците на теориите на конспирацията отдавна смятат, че съвременните войни се водят заради петрола. Последните проучвания показват, че добивът на въглеводородни горива играе доста по-голяма роля в конфликтите, отколкото се предполагаше досега. Според учени от университетите в Портсмут, Уоруик и Есекс чуждата намеса в гражданска война е 100 пъти по-вероятна, когато засегнатата страна притежава големи залежи от петрол, отколкото ако няма такива.

Печат

Изследването е първото, което потвърждава ролята на петрола като доминиращ фактор в даден конфликт. То изказва предположение, че въглеводородните говорива са основната причина за военната намеса в Либия, от коалицията, включваща Великобритания и САЩ, които и днес продължават кампанията си срещу  „Ислямска държава” (ИД).

Изследването сочи също, че към днешна дата се намираме в период на ненамеса заради спада в цената на петрола, което го превръща в по-малко ценен за придобиване актив. „Открихме ясни доказателства, че е далеч по-вероятно страни с потенциал за производство на петрол да се превръщат в обект на чужда намеса в случай на гражданска война”, твърди един от авторите на изследването – д-р Петрос Секерис от университета в Портсмут. „Военната намеса е скъпо и рисковано действие. Нито една страна не се намесва в гражданска война, водена в друга страна, без да балансира разходите , произлизащи от стратегическите й интереси.”

Най-впечатляващото заключение от изследването е, че има 100 пъти по-голяма вероятност за намеса от трета страна, когато страната във война е голям производител и износител на петрол, отколкото когато няма такива залежи. „След задълбочен и систематичен анализ открихме, че ролята на икономическия стимул се очертава като ключов фактор за интервенция”, заявява съавторът на изслезването д-р Винченцо Бове от университета в Уоруик. „Преди да достигне до богатия на петрол кюрдски район в северен Ирак, „Ислямска държава” почти не присъства в новините. Но след като достига близо до петролните полета, обсадата на Кобани в Сирия се превръща във водещо заглавие и САЩ изпраща безпилотни самолети, за да атакуват ИД", добавя той.

Изследването, публикувано в списание the Journal of Conflict Resolution („Решаване на конфликти“, б.пр.), анализира 69 граждански войни, водени в периода 1945-1999 г., но не разглежда чуждата намеса в тях. В него обаче е отбелязано, че гражданските войни представлават повече от 90 на сто от всички въоръжени конфликти от Втората световна война насам, а в две трети от тях се наблюдава намеса на трета страна.

Учените базират заключенията си на анализ на процеса на вземане на решения за намеса от трети страни. Той включва широк спектър от фактори като военна мощ, сила на бунтовническата армия, търсене на нефт и наличието на такъв в страната, в която се извършва интервенцията. Анализът установява, че решението за намеса се определя повече от нуждите от петрол на третата страна, отколкото от исторически, географски и етнически връзки.Изследването посочва, че САЩ поддържат военна мощ в страните-производители на петрол от Персийския залив и са демонстрирали подкрепа за консервативни и авторитарни държави, въпреки широко прокламираните си искания за демократични реформи в други страни. Анализът посочва и наскоро  нарастналото производството на петрол в САЩ и обобщава, че в бъдеще страната ще се намесва по-малко в конфликти в трети страни, а водещата роля за това вероятно ще бъде поета от Китай.

Британските военни интервенции са добре обосновани

Кога Великобритания се намесва?

Великобритания се намесва в нигерийската гражданска война, известна още като Война за независимост на Биафра (1967 -1970 г). През този период Великобритания е един от най-големите вносители на петрол в света и има производство в Северно море, което започва през 1975 г. От съществено значение е присъствието на BP (Бритиш Петролиъм, б.пр.), което осигурява стабилност в богатия на петрол източен регион на страната. Нахлуването в Ирак през 2003 г., ръководено от САЩ и Великобритания, не е предмет на изследването, защото не е гражданска война. Въпреки това са цитирани твърденията, че жаждата за петрол е „истинската причина за американската инвазия в Ирак”. Дейвид Камерън спомага за създаването на коалиция, която се намесва през 2011 г. в управляваната от Муамар Кадафи Либия – една страна, която притежава значителни запаси от петрол.

Кога Великобритания не се намесва?

Великобритания наблюдава отстрани как Обединеният революционен фронт на Сиера Леоне, подкрепян от Националния патриотичен фронт на Либерия, воден от Чарлз Тейлър, се опитва да свали правителството на Джоузеф Момо. Последвалата гражданската война продължава 11 години (1991-2002) и обхваща цялата страна, оставяйки след себе си повече от 50 хил. загинали. Великобритания решава да не се намесва и в Родезийската война (наричана още Втора Чимуренга, б.пр.) в периода 1964 - 1979 . Войната е тристранна битка между родезийското правителство, военното крило на Африканския национален съюз на Зимбабве, воден от Робърт Мугабе и Народната революционна армия на Зимбабве.Съвсем наскоро Великобритания се провали в опитите си да предприеме действия в Сирия - още една държава в ръцете на диктатор, но и държава със сравнително малко влияние върху запасите от петрол.

Източник: http://www.independent.co.uk