Арабите, между вратите на ада и прозорците на надеждата

Анализи и коментари

Арабите се сбогуваха с тежка и трудна във всяко отношение година. Искрица надежда се появи в някои страни към края на годината, но тя и досега не е достатъчна, за да бъде постигната мечтаната стабилност.

Печат

Със засилването на конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, повече от един милион бежанци пресичат границите с Европа, за да потърсят спасение от ада на войната. Снимката на малкото, сирийско дете, Айлян, хвърли светлина върху трагедията, сполетяла бежанците от Ирак и Сирия.

Увеличи се и заплахата от терористичната организация ИДИЛ, предизвиквайки чужда намеса, която превърна Ирак и Сирия в бойно поле за справяне с най-богатата и най-опасната организация в света.

Въпреки че бе постигнато частично намаляване на влиянието на ИДИЛ в някои райони, организацията продължава да контролира мащабни територии от двете държави, както и успява да разшири дейността и присъствието си в Европа, Северна и Западна Африка и страните от Персийския залив.

Сирия: разширяването на ИДИЛ и надеждите за политическо решение

2015 г. бе най-трудна – още от избухването на протестите от март 2015 г. (протестите в страната започнаха през март 2011 г., най-вероятно става дума за техническа грешка на автора – бел. ред. ЦБИ) – и с продължаването на военните действие в цяла Сирия. Ходовете на ИДИЛ изместиха всички новини, като привлякоха обществено внимание. В началото на годината организацията зашемети целия свят с бруталното убийство на йорданския пилот, изгорен жив, и успя да компенсира тежката загуба на кюрдския град Кобани с превземането на стратегическия град Палмира. 

В същото време „Джабхат ан-Нусра” и други терористични организации продължиха настъплението си в северозападната част на Сирия, като наложиха пълен контрол върху провинцията Идлиб. На юг сраженията продължиха в провинциите на Дераа и Кунейтра. Битките продължиха и в Гута (предградие на Дамаск), която е под контрола на групировката „Джейш ал-Ислям”. Тя обстрелва столицата с ракети и снаряди, но сирийската армия успя да ликвидира лидера ѝ, заедно с други бойци, с въздушен удар – няколко дни преди края на годината.

Въпреки напредъка, постигнат по отношение решаването на кризата с международен консенсус, надеждата, че 2016 г. ще бъде годината на мира все още е слаба. Причина за това са неспиращите конфликти на регионални и международни сили, които „печелят” от тази война. Също така, липсва споразумение за ясна класификация на терористичните организации и за метода на колективните действия срещу тях. В сирийското небе, както и на територията на страната действат повече от една коалиция и все още има неяснота около Резолюция 2254 на ООН, която може и да спъне напредъка към постигането на политическо решение.

Ирак и свиването на ИДИЛ

Ирак все още е сцена на тежки битки, моменти на загуби и други на победи между иракските сили и ИДИЛ. След освобождаването на няколко града, ИДИЛ изненада целия свят, като нападна и превзе град Рамди в средата на годината, преди държавата, с помощта на племена, да организира мощна офанзива и да освободи голяма част от стратегическата западна провинция. Също така, кюрдските сили „Пешмерга, с помощта на международната коалиция, успяха да освободят планината Синджар, а правителствените сили, с подкрепата на милициите, освободиха град Тикрит. В резултат на тези битки, в края на годината, влиянието на организацията до голяма степен се намали и вниманието понастоящем е насочено към освобождаването на град Мосул от ръцете на „Ал Багдади”.

Що се отнася до политическата страна на ситуацията, много хора в Багдад и южните градове излязоха на мащабни протести срещу корупцията и лошото управление. Със спада на цените на петрола, приходите на Ирак намаляват с около 60 процента и заедно с перспективата за спад в цените през 2016 г., правителството ще бъде поставено пред голям натиск по отношение на годишния бюджет. Това може да се отрази на народното недоволство, както и на усилията за борба с ИДИЛ.

Йемен, хусите, решаващата и надеждна „буря

През миналата година станахме свидетели на разширяването на териториите, попаднали под влиянието на хусите, като йеменската столица Сана, а впоследствие и повечето южни области. Президентът, Абд Рабу Мансур Хади, бе принуден да избяга в Аден, а след това и извън страната, преди да се върне отново в управлението на държавата.

През месец март, Саудитска Арабия и няколко други арабски страни подеха операция „Решителна буря” срещу хусите, последвана от кампанията „Възродена надежда”. Въпреки че хусите губят част от районите си, Йемен – най-бедната държава в арабския свят – понася най-големите щети, унищожена инфраструктура, висок процент на бедност, липса на електроенергийни и комунални услуги.

Продължава обсадата на град Таез в изключително трудни условия за цивилните граждани. Нямат успех резолюциите на ООН и продължаващите усилия за облекчаване страданието на йеменците и за прекратяване на сраженията през миналата година. Дори новината за стартирането на преговори между правителството и бунтовниците, под егидата на ООН, в Женева, не дава надежда на хората, че тази криза скоро ще приключи.

Далеч от прогнозите на астролози и астрономи, арабите очакват трудна година – продължават конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, а терористичните актове ще останат като висящ меч над правителствата на Египет, Саудитска Арабия, Кувейт и др.

Със спада в цените на петрола по световните пазари с около една трета и очакванията за още по-голямо намаление в бъдеще, страните от Персийския залив ще бъдат изправени пред допълнителен натиск и ще намалят финансирането на програмите за подпомагане и на проектите за инфраструктурата. Някои от тези страни вече намалиха и бюджетите си.

 

Източник: https://arabic.rt.com