Какво става с иракското злато?

Анализи и коментари

След като американците и съюзниците им пристигнаха в Ирак с огромна армия, пред тях започнаха да се появяват кюлчета злато и купища пари, вместо оръжията за масово унищожение, които бяха дошли да търсят.

Печат

Изглеждаше, че американските войници са намерили пещерата на Али Баба. От радост дори започнаха да се снимат с блестящите купчини от кюлчета за спомен.

Разбира се, такава възможност не е лесно достъпна за всички, особено за войниците и офицерите, дошли да разоръжат Саддам Хюсеин, по заповед на лидерите си. Те се изненадаха от тайните скривалища за пари и злато, наместо оръжията, за които същите онези лидери отдавна разпространяваха снимков материал и доказателства по сателитните телевизии, и обясняваха с подробности за отличителните им знаци, методите за укриване и сериозната им опасност за света и човечеството.

Сред съкровищата от злато, открити от американските морски пехотинци, бе и пратка, намерена през месец май 2003 г., в камион в град Ал-Каем, на границата между Ирак и Сирия. Тя се състоеше от 2000 кюлчета, всяко от които с тегло 18 килограма. По онова време пратката бе оценена на повече от 500 милиона долара. Според данните за инцидента, в камиона пътували двама души, които срещу 350 долара за всеки трябвало превозят пратката от бронзови кюлчета (както я нарекъл собственикът ѝ) от Багдад до Ал-Каем и да я доставят на неизвестно лице там.

Няколко дни след този инцидент, по време на проверка на камион в Киркук – северен Ирак – американски войници намерили 1000 златни кюлчета на стойност около 350 милиона долара. Този път шофьорът твърдял, че собствениците на пратката са му дали 300 долара за прехвърляне на „стоката” в град Киркук, като са му обяснили, че извозва медни пръчки. От друга страна, висш американски военен заяви, че намерените златни кюлчетата нямат официален печат и изглежда са били набързо разтопени и направени на кюлчета, с тегло от по 10 килограма, и вече са прехвърлени във военна база близо до града, в очакване на решението за тяхната съдба.

След кратък период от време американците заявиха, че техни войници са намерили 1183 нови златни кюлчета на стойност около 700 милиона долара в същия район, докато проверявали някакъв камион. Подобно приятно съвпадение имаше и когато през месец юли същата година (годината на американското нахлуване в Ирак) бяха намерени кюлчета на стойност над 90 милиона долара в една цистерна за нефт, по време на рутинна проверка на пътя към град Хила, южно от Багдад.

Що се отнася до скривалищата за милионите, тук много дълго можем да говорим. Беше обявено, че в един от дворците на Саддам Хюсеин в Багдад са намерени 700 милиона долара. В друг случай бяха намерени 112 милиона долара в дома на близък сътрудник на Саддам – скрити в кучешка колиба на двора.

Само за една нощ по време на проверка в покрайнините на Багдад американски войници бяха намерили общи суми от около 650 милиона долара в жилищни сгради и къщи.

Но да се върнем към скъпоценния жълт метал: военни говорители на американската армия по онова време обявиха, че конфискуваното злато ще остане при тях за съхранение и че експерти ще изследват метала, за да се уверят, че е истински. След това златото щеше да бъде предадено на новото иракско правителство, което предстоеше да бъде избрано.

По-късно, в началото на август на 2003 г., медиите разпространиха доклад, който гласеше, че златото, намерено от американските военни в Ирак, не е изцяло истинско и че има повече от 1000 кюлчета, изработени от цинк и мед. След това спря да се говори за откриването на скривалища за злато и за милиони чуждестранна и местна валута.

 

Източник: https://arabic.rt.com