Безразсъдният екстремизъм на Саудитска Арабия

Анализи и коментари

Скоро светът ще празнува прилагането на епохалното споразумение, което разреши ненужната и въпреки това – опасна – криза с иранската ядрена програма. Всички страни се надяваха и продължават да вярват, че уреждането на този въпрос ще ни позволи да се фокусираме върху сериозното предизвикателство, което разкъсва нашия регион и света – екстремизмът.

Печат

Президентът Рухани многократно е заявявал, че основният външнополитически приоритет на Иран е приятелството с нашите съседи, мирът и стабилността в региона, сътрудничеството на глобално ниво, особено в борбата срещу екстремизма. През септември 2013 г., месец след като встъпи в длъжност, той обяви една инициатива, която се казва Светът срещу насилието и екстремизма. Тя беше одобрена с консенсус от Общото събрание на ООН и даде надежда за предприемането на далновидна, прозорлива глобална кампания срещу тероризма.

За съжаление някои държави пречат на конструктивните действия.

След подписването на временното ядрено споразумение през ноември 2013 г. Саудитска Арабия започна да влага усилия да го провали, водена от страха, че нейната измислена иранофобия започва да губи смисъл. Днес някои в Рияд не само че продължават да възпрепятстват нормализирането, но и са решени да въвлекат целия регион в междуособици.

Изглежда Саудитска Арабия се страхува, че изчистването на неяснотите около ядрената програма ще разкрие истинската глобална заплаха – активното спонсориране на екстремизма и насилието. Варварството не може да бъде скрито. У дома държавните екзекутори режат глави със саби, както се случи последния път, когато бяха обезглавени 47 затворници за един ден, сред които беше и шейх Нимр ан-Нимр – уважаван религиозен учен, който посвети живота си на гражданските права и призивите срещу употребата на насилието. В чужбина маскирани мъже режат глави с ножове. 

Да не забравяме, че извършителите на много терористични актове – от 11 септември 2001 г. до стрелбата в Сан Бернардино и други кървави касапници, случили се между тях, както и почти всички членове на екстремистките групи като „ал-Каида” и Фронта „Нусра” са или граждани на Саудитска Арабия, или мозъците им са промити от финансирани с петродолари демагози, които разпространяват антиислямски послания и сеят омраза и религиозно разделение в продължение на десетилетия.

Саудитската стратегия да провали ядрената програма и да поддържа – даже да нагнети – напрежението в региона включва три компонента: оказването на натиск върху Запада, стимулирането на регионалната нестабилност посредством войната в Йемен и спонсорирането на тероризма и директните провокации срещу Иран. Военната кампания на Рияд срещу Йемен и подкрепата му за екстремистите са добре известни. Провокациите срещу Иран не заемат място в заглавията на международните новини до голяма степен заради нашата сдържана реакция.

На най-високо ниво иранското правителство недвусмислено осъди нападенията срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия, станали на 2 януари, и осигури безопасността на саудитските дипломати. Предприехме незабавни мерки с цел да възстановим реда в саудитската дипломатическа мисия и обявихме решителността си извършителите на бъдат подведени под отговорност. Предприехме също така дисциплинарни мерки срещу онези, които не са се справили с осигуряването на защита посолството, и започнахме вътрешно разследване, за да предотвратим подобни случи за в бъдеще.

За сметка на това през последните три години саудитското правителство и неговите съюзници директно нападаха иранските дипломатически сгради в Йемен, Ливан и Пакистан и причиниха смъртта на ирански дипломати и граждани на приемащите държави. Имаше и други провокации. Иранските поклонници в Саудитска Арабия са подложени на системен тормоз. В един от случаите служители на саудитското летище в Джеда са блудствали с две ирански момчета – събитие, което предизвика бурна обществена реакция. Немарливостта на саудитците стана причина за блъсканицата, която доведе до смъртта на 464 ирански поклонници по време на хаджа (годишното поклонение на мюсюлманите – бел. прев.) миналата година. Нещо повече, в продължение на дни властите в кралството отказваха да отговорят на молбите на скърбящите семейства и на иранското правителство за достъп и репатриране на тленните останки на загиналите.

Тук изобщо не споменаваме редовните изказвания на назначените от саудитското правителство проповедници, които сеят омраза не само срещу Иран, но и срещу всички мюсюлмани шиити. Скандалното обезглавяване на шейх Нимр беше предшествано от проповед, насърчаваща омразата към шиитите и произнесена от духовник от Голямата джамия в Мека, който миналата година заяви, че „нашият спор с шиитите няма да изчезне, нито нашето самоубийство в борбата срещу тях”, докато те живеят на земята.

Докато траеше всичко това, Иран, уверен в своята сила, не отмъщаваше, нито скъсваше, дори не понижаваше нивото на дипломатическите си отношения със Саудитска Арабия. До този момент отговаряхме сдържано, но благоразумието, спазвано само от едната страна, не трае дълго.

Иран няма желание да засилва напрежението в региона. Трябва да сме единни, за да се изправим пред заплахите, създавани от екстремистите. Откакто беше избран, президентът Рухани и аз публично и в частни разговори сме показали готовността си да водим диалог, да работим за стабилността и да се борим срещу дестабилизиращия екстремизъм. Саудитска Арабия остана глуха за нашите послания.

Сега нейното ръководство трябва да направи избор: могат да продължат да подкрепят екстремистите и да насърчават религиозната омраза или да се опитат да играят конструктивна роля, като допринесат за регионалната стабилност. Надяваме се разумът да надделее.

 

* Мохамед Джавад Зариф е министър на външните работи на Ислямска република Иран.

 

Източник: http://www.nytimes.com