Здравеопазването в Йемен е съсипано заради саудитските бомбардировки, подкрепени от Великобритания

Анализи и коментари


Здравеопазването в Йемен е съсипано. Откакто бомбардировките (подкрепени от Великобритания) започнаха, са извършени 130 нападения над здравни обекти. „Стига толкова!”, заявиха от „Лекари без граници”  (Médecins Sans Frontières).

Печат

Когато мъжете и жените, работещи в болница „Шиара”, чули експлозията, не се изненадали особено. В севернойеменския планински район, разположен само на половин час път с кола от границата със Саудитска Арабия, вече са свикнали с бомбардировките. Това, което хората не очаквали 10 месеца след началото на ръководената от арабското кралство военна кампания, било, че тъкмо тяхната болница щяла да бъде ударена. Бомбардировките, станали на 10 януари, доведоха до смъртта на шестима души, сред които и трима членове на персонала. Ранените бяха много повече.

„Ранените бяха ударени от шрапнел от ракетата и от парчета метал от оградата [около болницата]. Нараняванията бяха много тежки”, заяви Тереса Санкристовал, директор на спешното отделение на „Лекари без граници”, което се намира в болницата.

То е един от сто и трийсетте здравни обекта, атакувани в Йемен от март 2015 г. насам. Тогава ръководената от Саудитска Арабия коалиция започна да бомбардира страната. Това е четвъртото нападнато заведение, в което работят служители на „Лекари без граници”. От организацията казват, че са дали точните координати на болниците си и на двете страни в конфликта.

В резултат на нападенията здравеопазването в Йемен едва функционира. При последните бомбардировки в северния град Дахйан шофьор на линейка на „Лекари без граници” е убит при удар, за който се смята, че е нанесен от ръководената от Саудитска Арабия коалиция. „Шофьорът е изложил на опасност живота си още щом се е съгласил да работи за „Лекари без граници”. Той обаче не е имал никаква представа, че четвъртък ще е последният ден от живота му”, коментира Хуан Прието, координатор на проектите на организацията в йеменската столица Сана.

Оттам настояват за независимо разследване на атаките по техните обекти и заявиха, че конфликтът в Йемен се води „при тоталното незачитане на правилата на войната”. Това са най-острите коментари, правени от „Лекари без граници”, откъдето призоваха със случая да се заеме Международната хуманитарна комисия за установяване на фактите – независима институция, която има мандат да разследва предполагаеми нарушения на международното хуманитарно право.

Междувременно от „Амнести интернешънал” излязоха с позиция, че нападенията над болниците на „Лекари без граници” могат да са равносилни на военни престъпления. „Съгласно международното право болниците и здравните заведения трябва да бъдат зачитани и да се ползват със закрила при всички случаи”, коментира пред вестник „Индипендънт” Раша Мохамед, служител на организацията в Йемен.

„Лекари без граници” разкритикуваха също и британското правителство заради това, че подкрепя участието на Саудитска Арабия във войната и я снабдява с оръжие, както и заради „обидната му и безотговорна” реакция след атаките. Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд заяви, че в случая не е извършено преднамерено нарушение на международното хуманитарно право.

„Все по-често ставаме свидетели как нападенията срещу медицински обекти са омаловажавани или наричани „грешки”. Внушава се, че е приемливо да се бомбардират по погрешка болници, които се ползват със закрила. Обидно и безотговорно е да се следва подобна логика”, заяви Ракел Айора, директор „Операции” в „Лекари без граници”. 

Говорител на британското външно министерство заяви: „Наясно сме с новините за вероятни нарушения на международното хуманитарно право, извършени от коалицията в Йемен, и ги приемаме много сериозно. Правителството редовно изтъква пред саудитското правителство колко е важно да се спазва международното хуманитарно право”.

Войната в Йемен реално започна през март 2015 г., когато Саудитска Арабия стартира военната операция в подкрепа на сваления йеменски президент Абд Раббух Мансур. Оттогава са загинали 5800 души, половината от които – цивилни, и няма изгледи положението да се подобри. Вчера (24 януари 2016 г. – бел. прев.) йеменският министър-председател Халид Бахах и неговият кабинет се върнаха в опасното и несигурно пристанище Аден в опит да създадат някакви стабилни държавни институции в южната част на страната.

Големи части от Йемен обаче все още са контролирани от шиитските бунтовници хуси, които Саудитска Арабия обвинява, че да подкрепяни от Иран. Сунитското кралство, ръководещо коалицията, в която участват други девет държави от Персийския залив, отрича да е отговорно за атаките по болницата. През октомври миналата година правителството призна, че е допуснало „грешка”, когато многократно е бомбардирало болница в севернойеменската провинция Саада и посочи, че „Лекари без граници” не са предоставили точни координати на обекта.

При това положение хората вече се страхуват да отидат до болницата. Двама от ранените при нападението на 10 януари са отказали да се лекуват, защото се страхували от втори терористичен атентат. Оттогава бременните жени от района са решили да раждат в пещери, а болничният персонал се страхува да работи.

„За разлика от многото други войни, по време на които съм работила през последните 25 години и при които хората винаги молеха да останат да спят през нощта в болниците, защото ги смятаха за най-безопасните места, в Йемен се молят да останат там колкото се може по-малко”, споделя госпожа Санкрисовал.

Страната е разсипана от гражданската война. Два милиона души са разселени и имат нужда от храна и вода. Но, по думите на госпожа Санкристовал, страхът да се превърнат в мишена кара хората да пренебрегват основните си нужди: „Това може да стане във всеки момент и те не знаят какво да очакват. Изплашени са през цялото време. Опитахме се да раздадем помощи в Саада. Хората се страхуваха толкова много, че ще да бъдат ударени, докато чакат на опашката, че казаха, че предпочитат да останат без тях”.

След като от октомври 2015 г. обектите на „Лекари без граници” са били ударени 4 пъти, от организацията се опасяват, че болниците вече са се превърнали в легитимни цели. Нейният директор Джоан Лиу заяви: „Всеки месец да се бомбардира болница на „Лекари без граници” – това ли е нормалното положение вече?”

 

Източник: http://www.independent.co.uk