ООН: Палестински деца измъчвани, ползвани като живи щитове от Израел

Анализи и коментари

Женева (Ройтерс) – Орган на ООн по човешките права обвини в четвъртък израелските сили в малтретиране на палестински деца, включително измъчване на задържани и използване на други като живи щитове.
На палестински деца в Ивицата Газа и на Западния бряг, арестувани от Израел във войната от 1967 г., често е отказвана регистрация на датата им на раждане и достъпа до здравни грижи, подходящи училища и чиста вода, заяви Комитетът по правата на детето на ООН.
„Палестински деца, арестувани от (израелските) военни и полиция редовно са обект на унижаващо отношение и често на актове на насилие; разпитвани на иврит – език, който не разбират – и карани да подписват признания, за да бъдат освободени”, се съобщава в доклада.
Израелското външно министрество съобщи, че е е отговорило на доклада на УНИЦЕФ (Агенцията на ООН за децата) от месец март за лошото отношение спрямо непълнолетни палестинци и е запитало дали разследванията на комитета на ООН са открили нови обстоятелства.

Печат


„Ако някой просто се опитва да увеличи техните политически ”интереси и да уязви Израел не на основата на нов доклад или работа на терен, а просто употребявайки наново стари работи, това не е важно”, обясни говорителят (на МВнР на Израел) Игал Палмор.
Кирстен Сандберг, норвежки експерт, която председателства Комитета по правата на детето на ООН, посочи, че докладът е бил базиран на факти, не на политическите позиции на неговите членове.
„Ние наблюдавахме какви нарушения на правата на децата се извършват в израелските юрисдикции”, допълни тя пред Ройтерс и добави, че Израел не признава, че има юрисдикция в Окупираните палестински територии, но Комитетът е на мнение, че той заполага с такава, което значи, че той е задължен да действа в съответствие с Конвенцията за правата на детето на ООН.
Докладът, изготвен от 18 специалисти, признава израелските опасения за националната му сигурност и отбелязва, че деца и от двете страни на конфликта продължават да бъдат убивани или ранявани, но по-големият брой пострадали са палестински деца.
Комитетът дава сведения, че повечето арестувани палестински деца са обвинени в хвърляне на камъни, което може да доведе до наказание от 20 години затвор.
Надзорният комитет е разгледал оплакванията срещу Израел за нарушаване на конвенцията за правата на детето като част от своя редовен преглед на прилагането на пакта от 1990 г. насам, подписан от 193 страни, включително Израел, като израелска делегация е присъствала на сесията.
Комитетът на ООН е изразил своето съжаление по отношение това, което нарича „постоянен израелски отказ да отговори на искането за информация по отношение въпросите, касаещи децата в Окупираните палестински територии и окупираните сирийски Голански възвишения от последния обзор през 2002 г. ”
„Непропорционален”
Документът информира, че „стотици палестински деца са били убити и хиляди ранени през разглеждания период в резултат на израелските военни операции, по-специално в Газа”.
През част от периода, за който се отнася доклада, Израел се сблъска по военен път с палестинско въстание; също така изтегли заселниците и военните си части от Ивицата Газа през 2005 г., но продължава да блокира управлявания от Хамас палестински анклав, откъдето понякога палестински бойци изстрелват ракети срещу Израел.

Съгласно доклада, по време на 10-годишния период около 7000 палестински деца на възраст между 12 и 17 години, но някои дори по-малки (9 години), са били арестувани, разпитвани и задържани.
На много от тях са били поставени белезници и на ръцете, и на кракатапреди изправянето им пред военен съд, младежи са били задържани в изолация, понякога дори за месеци, четем също в официалното становище на Комисията.
Докладът изразява дълбока загриженост за „продължаващата употреба на палестински деца като живи щитове и информатори”, заявявайки, че 14 подобни случая са били документирани само между януари 2010 г. и март 2013 г.
Израелски войници са използвали палестински деца, за да влизат преди тях в потенциално опасни сгради и да стоят пред техните военни автомобили, за да предотвратят хвърлянето на камъни.
Според доклада почти всички отговорни за тези действия са останали ненаказани или са получили снизходителни присъди.
Попитана за израелската употреба на живи щитове, Сандберг отговори, че „Това е било правено много по-често, отколкото те признаха по време на диалога. Те посочиха, че ако се е случвало, е било санкционирано. Ние смятаме, че наказанията не са били достатъчно строги.”
 (По темата работиха Стефани Небехай в Женева, Айлин Фишер-Илан в Ерусалим; редактори: Алистър Лайън и Раиса Касоловски)
Източник:
http://mobile.reuters.com/article/idUSBRE95J0UJ20130620?irpc=932,