Господин „Хикс” се опитал да вербува един от сътрудниците на „Хизбуллах”, но станало точно обратното

Анализи и коментари

Читатели на електронния вариант на списанието „Изток-Запад” проявяват интерес към механизма на използването на паспорти на граждани на Австралия и Канада не по предназначение? Толкова лесно ли е придобиването им и защо точно от тези страни?” Публикуваме материал, който може и да дава информация по темата.

Господин „Хикс” се опитал да вербува един от сътрудниците на „Хизбуллах”, но станало точно обратното
„Дер Шпигел”: Така бяха разкрити двамата агенти на Мосад Ал-Хомси и Ауада

Печат

В свое разследване, което беше публикувано на 24 март 2013 г. и големи откъси от което бяха препечатани и в израелската преса, немското списание „Дер Шпигел” хвърля светлина върху живота на  агента на Мосад от еврейско-австралийски произход Бен Зайгер – „Господин „Хикс” (както е наричан в Израел), чиято съдба беше табу за израелските и световните медии в продължение на две години след издадена съдебна заповед случаят да не се коментира. Разследването показва, че Зайгер, най-вероятно несъзнателно, се е превърнал в един от най-противоречивите шпиони в историята на Израел, защото е отговорен за ареста на няколко ливански информатори, доносничили за Мосад. Материалът го описва като „ционистът, който стана къртица”, защото е направил онова, което никой друг израелски шпионин не е извършвал – предал е информация за страната си на смъртния й враг.
Зайгер израства в семейството на консервативни евреи. Като младеж членува в Група за сигурност на общността в Мелбърн – нещо като еврейска гражданска защитна организация. Тези групи често са свързани с Мосад и са тренирани и инструктирани от агенти на службата. Още през 1994 г. Зайгер решава да замине за Израел.
Хора като него, с паспорти на държави, които са вън от подозрение, и чиито граждани могат да пътуват свободно, без да привличат внимание, са златна мина за разузнавателните служби. Австралийските евреи са особено привлекателни за Мосад и заради една особеност на закона – на австралийците е позволено да променят веднъж годишно собственото и фамилното си име, което е великолепен начин да се сдобиеш с нова самоличност. Според австралийското правителство Бен Зайгер е имал три паспорта. Понякога пътувал като Бен Аллен или Бен Алон.
Докладът на „Дер Шпигел”, в чиято подготовка е участвал израелският експерт по сигурността доктор Рунин Бергман, показва, че в Израел Зайгер отбива военната си служба в Отдела за свръзки с Ливан, преди да се върне в Австралия, за да продължи висшето образованието си в юридическия факултет. След като завършва, се връща и работи в адвокатска кантора, основана от предишния министър на правосъдието Яков Неман. По време на практиката си се запознава с израелка, която по-късно става негова съпруга. Докато трае обучението му в кантората, Зайгер е вербуван от Мосад. От началото на 2003 г. е подложен на редица тестове и подготовка. Според материала на немската медия той е работил за разузнавателната служба в продължение на пет години.
„Дер Шпигел” цитира обширна информация от вътрешно израелско разследване и обяснява, че в началото на 2005 г., скоро след като е приключило обучението му в Мосад, Бен Зайгер е изпратен в Европа със задачата да проникне във фирми, търгуващи с Иран. Мисията му е да вербува хора там и да използва тези фирми като прикритие за проникване в Ислямската република. В разследването се цитира директор на една от компаниите, който дава информация, че Зайгер е започнал работа там като счетоводител. „Нямаше никакъв опит в тази сфера, но беше способен и бързо навакса.” Впоследствие е назначен да отговаря за директните контакти с клиентите, но по това време възникват проблеми в работата му. „Той загуби интерес и мотивация, а ние за малко да загубим един от най-важните си клиенти.” Ето защо Зайгер е уволнен, без да успее да предостави необходимата информация на Мосад, или поне не в задоволителен обем. След около две години и половина той е преместен на длъжност зад бюро в Израел, но е разочарован и от нея. Година по-късно, съгласно правилата на работа Зайгер изявява желание да продължи образованието си в Австралия на разноски на Мосад, за да може да бъде близо до семейството си. Направено е изключение и така той се записва да следва втора специалност в университета Монаш.
Мосад е разделен на три големи отдела. Агенти споделят, че този, в който е преразпределен  Зайгер, е доста скучен, с характерната за всяка държавна институция бюрокрация. За сметка на това, обаче, агентите в него имат достъп до много голям обем секретна информация. Факт, който ще се окаже фатален  в този случай.
В ранното утро на 16 май 2009 г. ливанските специални части нахлуват в къщата на Зийад ал-Хомси в долината Бекаа и буквално издърпват 61-годишния мъж от леглото. В заповедта за арест ал-Хомси е обвинен, че е израелски агент. Мнозина ливанци са шокирани, не само защото той е кмет на малкия град от години. Отнасяли се с него като с герой и заради борбата му срещу Израел по време на гражданската война. Симпатизантите му трудно вярват на онова, което последвалото разследване разкрива: че ал-Хомси е работил като шпионин за стария враг Израел от 2006 г. и е получил близо 100 хил. щатски долара за услугите си.
Кодовото му име е „Индиецът” и от разпитите става ясно колко важен за Израел е бил, защото е опитвал  да предостави информация за тайното местонахождение на лидера на „Хизбуллах” Хасан Насралла и така най-вероятно е участвал в подготовката на атентат срещу него.
Обвиненията срещу ал-Хомси разкриват докъде може да стигне Мосад при набирането на чужди агенти. Китайски гражданин на име „Давид” се представил на ливанеца като служител на общинската администрация на Пекин и представител на китайска компания, която се интересувала от установяването на бизнес отношения. На среща в Ливан „Давид” кани ал-Хомси в Пекин на търговски панаир, като му обяснява, че поканата идва директно от китайското правителство. Следват друга среща в Банкок и поощрение под формата на месечна заплата от 1700 долара. Тогава започват въпросите – какво ал-Хомси знаел за тримата израелски войници, които са в неизвестност от 1982 г. – време, в което той се е биел на страната на арабите. Това е моментът, се казва в обвинението, в който на ливанския ветеран му става ясно, че общува с израелци, които работят за Мосад, и нямат нищо общо с вноса и износа на стоки, нито с организации, занимаващи се с издирването на изчезнали хора.
Мосад е снабдило ал-Хомси с компютър и USB, а също и с устройство, което прилича на стереосистема, а е предавател на съобщения. Според обвинението шпионинът е изпращал съобщения до Тел Авив на всеки пет дни. Техниката е открита при ареста през май 2009 г.
Заедно с ал-Хомси са арестувани и редица други информатори,с ред които е и Мустафа Ауада с кодово име „Зузи”. И двамата признават, че са шпионирали в полза на Израел.
Горе-долу към края на същата година до Мосад достига информация, че техен човек, който учи в Монаш, е бил разкрит от „Хизбуллах”. След детайлно проучване се оказва, че информацията е изтекла заради разговорливостта на Зайгер и защото самият той е разкрил, че е агент на Мосад. Разочарованият евреин е разказвал както верни неща за себе си (сред които това, че е агент на Мосад, който работи срещу Иран) така и неверни (като това, че е се е внедрил в Иран и някои арабски страни). От писмата на сътрудници на австралийското разузнаване, недоволни от практиката на Израел да използва австралийски паспорти, тази история достига до журналиста Джейсън Кутсукис.
Тогава Зайгер е извикан за установяване на фактите в Израел. Той дава незадоволителни отговори и затова е предаден на Шин Бет.
Агентът е арестуван през февруари 2010 г. , скоро след като Мосад ликвидира оръжейния дилър на „Хамас” в Дубай Махмуд ал-Мабхух. Има спекулации, че Зайгер е участвал в това убийство и е може да е издал някакви тайни. Или пък дали не е имал нещо общо с убийствата  на ирански учени със софтуерните атаки срещу иранската ядрена програма?, пита „Дер Шпигел”.
Към този момент австралийските власти вече планират ареста на Зайгер за шпионаж. Още през 2009 г. постоянната промяна в имената буди интереса им, особено когато той връща старите си паспорти, пълни с ирански входни визи. Мъжът е поставян под наблюдение всеки път, когато пребивава в Австралия.
Но израелските власти се оказват по-бързи. На 24 февруари Израел информира офицера за свръзка на австралийските тайни служби в Тел Авив, че Зайгер е арестуван.
В хода на разследването на Шин Бет става ясно, че историята е много по-опасна, отколкото на пръв поглед. Открити са дискове с допълнителна информация, които дискове израелският агент е смятал да предаде на „Хизбуллах”. Струва си да се спомене, че срещу Зайгер е изготвен обвинителен акт и той е обвинен в тежко престъпление от най-висока степен на опасност.
„Дер Шпигел” цитира източници, близки до разследването, според които, воден от желанието да докаже способностите си на терен, по времето, когато е зад бюрото в Мосад, Зайгер предприема действия, за които не уведомява началниците си. Така установява връзка с един от сътрудниците на „Хизбуллах” на Балканския полуостров, като се опитва да го вербува да работи за израелското разузнаване. Според високопоставен източник по сигурността приближеният до „Хизбуллах” е бил по-опитен от Зайгер и вместо да му предостави информация, е успял да измъкне такава от него. Той не е разбрал, че агентът е предавал за срещите си директно в Бейрут и е започнал да играе двойна игра. Дори самият Хасан Насралла е бил в течение. Именно така се стига до споменатите събития от май 2009 г., които ливанският шеф на разузнаването генерал Ашраф Рифи определя като един от най-големите успехи на службата му.
Зайгер умира в затвора с максимална степен на сигурност Аялон. Според доклада от разследването, цитиран от в. „Таймс ъф Израел”, той е намерен обесен на мокра хавлия в банята на затворническата си килия с номер 15, която се намира в крилото, построено специално за убиеца на бившия израелски премиер Ицхак Рабин и която е запазена за „враговете на държавата Израел”. Според разследването Зайгер се е обесил в 20:19 часа на 15 декември 2010 г. Това се случва, въпреки че килията е построена и оборудвана така, че да са изключени всякакви възможности за самоубийство на затворника. Погребан е в еврейското гробище в Спрингвейл. В Австралия, не в Израел.