Изследване: френскоговорещите са по-склонни към радикализиране

Анализи и коментари

Може ли френската политическа култура да е основната причина за джихадизма?

Печат

Френската политическа култура може да е основен фактор за разпространяването на джихадистката култура в Западна Европа, ако може да се вярва на изследването. Последните атаки в Брюксел и Париж заставиха европейците да си зададат много неудобни въпроси. Учени смятат, че може да са открили връзка между франкофоните и джихадизма.

Според Уилям Маккантс и Кристофър Мезероли, които пишат за списанието „Форин Афеърс”, мрежата на „Ислямска държава” и слабите мерки на властите са допринесли за терористичните атаки, но нито един от тези елементи не е толкова важен, колкото френската политическа култура.

Мезероли, който е докторант и външнополитически анализатор на института „Брукингс”, коментира пред американския информационен сайт „Вокс”: „Нито един от нас не започна този проект с убеждението, че причината е във франкофонията. Мислехме, че социалните науки са се провалили при анализа на сунитския радикализъм. Петнайсет години след атаките по Пентагона и Световния търговски център, ние все още нямахме представа от какво са мотивирани.”

Изследването на двамата учени, чиято цел е да обяснят сунитската войнственост и евентуално да предвидят нивото на радикализация и насилие в дадена страна, показва, че богатството и образователното равнище, здравеопазването и достъпът до интернет не са толкова важни, колкото това дали в тази страна се говори френски език.

„Четири от петте държави с най-висока степен на радикализация в света са франкофонски, в това число и двете най-радикализирани държави в Европа – Франция и Белгия”, пише изследователският екип в списание „Форин Афеърс”. Въпреки че учените признават, че чуждестранните бойци от държави като Обединеното кралство са значително повече, в сравнение с Белгия, те посочват, че когато се вземе предвид съотношението им към цялото мюсюлманското население, Белгия изпреварва значително. 

Двамата изследователи не твърдят категорично, че френският език сам по себе си е проблем, а по-скоро, че той е пряко свързан с политическата култура в съответната страна. 

„Франция и Белгия например са единствените две държави в Европа, които забраняват пълното покриване на лицето в държавните училища. Те също така са и единствените две страни в Западна Европа, които не са получили най-високия рейтинг за демокрация в добре известния проект „Полити дата”, който не включва информация, която обяснява ниските резултати”, посочват още авторите.

Другите два проблема, споменати в изследването, са младежката безработица и урбанизацията. Тези фактори безспорно присъстват както в брюкселския квартал „Моленбек”, така и в парижките „банлио-та” (предградия – бел. прев.).

„Моленбек”, където е домът на Салах Адбесалам, мозъкът на зверствата в Париж, както и на още много терористи, свързани с атентатите в Париж и Брюксел, се намира в покрайнините на централната част на белгийската столица. Там младежката безработица е около 50%. 

Двамата учени допускат, че тези фактори допринасят за това младежите да имат повече възможности да се срещат с радикализирани елементи. Това, комбинирано с френския секуларизъм, прави сунитския радикализъм да изглежда по-привлекателен в техните очи. Въпреки всичко изложено, изследователите признават, че все още трябва да бъде свършена голям по обем работа, за да се обяснят точно причините за възхода на джихадисткия тероризъм в Европа. 

„Нашата първоначални изводи по никакъв начин не намекват, че франкофонските страни са отговорни за ужасяващите атентати в последно време. Никоя държава не заслужава цивилните ѝ граждани да бъдат убивани, без значение какви са мотивите на извършителите”, са категорични Маккантс и Мезероли.

 

Източник: http://www.independent.co.uk