Бъдещето на ядрената сделка между Запада и Иран

Анализи и коментари

Американският президент Барак Обама заплаши Kонгреса с вето на всички решения, свързани с нови санкции срещу Иран, и посочи постигането на споразумение с Ислямската република като приоритет на външната политика на САЩ.

Печат

Ден след изявлението на Обама започнаха сблъсъци между двата управленски центъра на властта – изпълнителна и законодателната. Говорителят на републиканците Джон Бойнер отправи покана към министър-председателя на Израел да произнесе реч пред Конгреса. Бойнер призна пред журналисти, че поканата не е консултирана с Белия дом. Според републиканеца целта е „да се посочат истинските опасности от исляма и Иран като причина за тези опасности“. Администрацията на САЩ реагира остро с аргумента, че „начинът, по който е отправена поканата, противоречи на протокола“.

От друга страна, в Израел наближават парламентарни избори и такава покана би изглеждала като американска подкрепа за сегашния премиер Нетаняху в изборната надпревара.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се намеси незабавно, като заяви,че Нетаняху може да посети страната, когато пожелае, но припомни, че вече е постигнато съгласие по преговорите с Иран след посещение на високопоставено лице от израелските тайни служби. Кери цитира позицията на израелската страна, изразена на тази среща, че нови санкции срещу Иран „ще бъдат ръчна граната в механизма за преговорите“.

Новината за посещението на представител на израелското разузнаване в САЩ беше потвърдена на 22 януари от директора на Мосад Тамир Пардо. Той заяви, че е провел редица срещи с членове на Сената със съгласието на премиера на Израел. Ръководителят на израелското разузнаване потвърди позицията си по иранския казус, че „санкции срещу Иран ще бъдат ръчна граната в механизма за преговорите“.

Ако премиерът Нетаняху приеме поканата, ще бъде вторият чуждестранен лидер след Уинстън Чърчил, който е държал реч в американския Конгрес три пъти.  

Тези вътрешни сблъсъци в Белия дом нареждат републиканците начело на противниците на споразумение с Иран, чиято цел е провал на преговорите. В същото време позицията на Обама беше подкрепена от външните министри на редица европейски държави, сред които Франция, Германия и Великобритания. В статия, публикувана на 20 януари, вестник „Вашингтон Поуст „коментира външнополитическата подкрепа за Обама: „Европейските министри подчертаха необходимостта от успех на преговорите и призоваха Конгреса да не налага нови санкции. Дали републиканците могат да пренебрегнат тази подкрепа за Обама, чиято популярност нараства значително?“

Въпреки заканата на американския президент да наложи вето на решение за нови санкции срещу Иран, постигането на споразумение с Ислямската република поставя много въпроси: дали иранците ще повярват, че държавите, участващи в преговорите (Групата 5+1), и най-вече САЩ ще спазят обещанията си; ще успее ли администрацията на Обама да се справи с всички тези вътрешни пречки; ще понесе ли Европа пораженията от евентуално влошаване на отношенията между САЩ и Израел?

Източник: http://www.raialyoum.com/?p=210037