Как войната на Саудитска Арабия в Йемен направи „Ал-Каида” по-силна и по-богата - част 1

Анализи и коментари

Една непредвидена последица от войната в Йемен: сега „Ал-Каида” управлява своя минидържава и се къпе в пари от ограбената местна централна банка и от събирането на такси от местното пристанище.

Печат

Доскоро маргинализирана и в чужбина – заради появата на „Ислямска държава”, и във вътрешен план – заради затегнатите мерки за сигурност, днес „Ал-Каида” в Йемен управлява една минидържавa. Военният ѝ бюджет се оценява на 100 млн. долара и е набавен от плячкосани банкови депозити и приходите от управлението на третото по големина пристанище в страната.

Ако столицата на „Ислямска държава” е сирийският град Ракка, то тази на „Ал-Каида” е Мукалла – югоизточното йеменско пристанище с население 500 хил. души. Бойците на „Ал-Каида” са премахнали данъците за местното население, возят се на моторни лодки, чийто екипаж се състои от размахващи РПГ-та джихадисти, които налагат такси върху морския трафик, и снимат пропагандни видеоклипове, в които се хвалят как асфалтират местните пътища и снабдяват болниците. 

За тази икономическа империя разказват над десет дипломати, йеменски специалисти по сигурността, племенни лидери и жители на Мукалла. Възходът ѝ е най-изненадващата непредвидена последица от ръководената от Саудитска Арабия интервенция в Йемен. Военната кампания, подкрепяна от САЩ, помогна на „Ал-Каида в Арабския полуостров” да достигне до най-силните позиции от появата ѝ преди повече от 20 години. 

Йеменски държавни служители и местни търговци са изчислили, че освен че си е присвоила банковите депозити, организацията е задигнала и 1,4 млн. долара от йеменската национална нефтена компания и печели до 2 млн. долара дневно от данъци върху стоките и горивото, които се стоварват в пристанището. „Ал-Каида в Арабския полуостров” се хвали, че само в Мукалла има 100 бойци, че контролира 600 км от бреговата линия и си е спечелила симпатиите на южнойеменците, които се чувстват маргинализирани от севернойеменския елит от години.

„Ал-Каида в Арабския полуостров” разшири владенията си, като приложи много от тактиките, които „Ислямска държава” използва, за да контролира своята територия в Сирия и Ирак. Опасността идва от това, че организацията, която извърши атаките срещу списанието „Шарли Ебдо” в Париж миналата година и многократно се е опитвала да свали американски самолети, може малко по малко да индоктринира местното население с крайната си идеология. „Предпочитам „Ал-Каида” да остане и Мукалла да не бъде освободена. Положението е стабилно – повече от която и да било „свободна” част от Йемен. Алтернативата на „Ал-Каида” е много по-лоша”, споделя 47-годишен гражданин.

Междувременно, година след като се намеси в гражданската война, избухнала в страната, Саудитска Арабия вече търси начини да се измъкне от йеменското блато. Рияд е решен да попречи на лютия си съперник Иран да овладее още една арабска столица и затова атакува хусите, които са овладели части от северен Йемен и са съюзници на Иран. 

Въпреки хилядите въздушни бомбардировки, саудитците и техните съюзници от Персийския залив не успяха да изтласкат хусите от столицата Сана. Убитите са шест хиляди души, половината от които – цивилни. Временното примирие между признатото от международната общност правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, и хусите трябва да влезе в сила на 10 април. В изявление, публикувано наскоро от саудитското посолство във Вашингтон, саудитските официални представители са защитили позицията, че тяхната кампания „не е осигурила убежище на терористите в Йемен”.

И въпреки това „Ал-Каида в Арабския полуостров” става все по-силна. 

Американски специалист по борбата с тероризма коментира, че организацията все още е един от „най-силните клонове на „Ал-Каида”. На 22 март САЩ предприеха най-смъртоносните си въздушни удари, в резултат на които бяха убити 50 от бойците ѝ, намиращи се във военна база край Мукалла. „Опитът на организацията в сглобяването на бомби и дългогодишните ѝ амбиции да извършва атентати, прилагайки сложни нови тактики, показват колко е опасна”, добавя експертът.

Високопоставен йеменски държавен служител заяви, че войната срещу хусите „е създала подходящи условия за… засилването на „Ал-Каида”.” Изтеглянето на правителствената армия от базите ѝ в южната част на страната е дало възможност на организацията „да се сдобие с голямо количество модерно оръжие, в това число и изстрелвани от рамо ракети и превозни средства с монтирано на тях оръжие.” Освен това съсредоточеното внимание на коалицията върху военните действия срещу хусите „помогна на елементите на „Ал-Каида” да разширят влиянието си върху повече от един район. Ето защо днес организацията е по-силна и по-опасна и ние си сътрудничим с коалицията в преследването на нейните членове… и ще продължим, докато не ги унищожим.”

АНАТОМИЯ НА ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ИМПЕРИЯ

Специалисти по сигурността и местни жители коментират, че едва седмица след като Саудитска Арабия е стартирала насочената срещу хусите Операция „Решителна буря” през март миналата година, йеменската армия е изчезнала от улиците на Мукалла и се преместила на запад – към районите, в които се водят бойните действия. Жителите на града са били оставени без каквато и да било защита. Това е позволило на няколко десетки бойци на „Ал-Каида в Арабския полуостров” да завземат правителствените сгради и да освободят от централния затвор 150 от сподвижниците си. Сред тях е Халид Батарфи – високопоставен член на терористичната мрежа. В интернет се появиха снимки, на които Батарфи седи в местния президентски дворец, говори по телефона и изглежда довлен и уверен. 

Племенните лидери от съседните провинции коментираха пред „Ройтерс”, че при създалия се вакуум в сферата на сигурността военните бази са били плячкосани, а южен Йемен се е наводнил с модерно оръжие. Онези, които са предложели най-много, даже са могли да се сдобият с експлозиви C4 и даже с противовъздушни ракети. По думите на двама високопоставени йеменски специалисти по сигурността както „Ислямска държава” е установила контрол върху централната банка в Мосул в северен Ирак, така и „Ал-Каида в Арабския полуостров” е плячкосала клона на централната банка в Мукалла и си е присвоила 100 млн. долара. „Това е най-големият им финансов удар досега. Достатъчен е, за да им осигури пари да продължат да оперират на досегашното ниво поне още 10 години”, обяснява единият от специалистите. Според племенен лидер и двама високопоставени служители организацията е показала, че целта ѝ е не само да забогатее, а да получи и официално признание, че е квазидържава. Ето защо през октомври „Ал-Каида в Арабския полуостров” се е опитала – неуспешно – да получи разрешение от йеменското правителство да изнася суров петрол и да събира част от приходите. 

Йеменското правителство е отказало, защото се е страхувало, че сделката ще представлява де факто признаване на организация, която в международен план е смятана за терористична. „Ал-Каида” изпрати посредник, който се опита да убеди правителството да приеме предложението”, коментира пред „Ройтерс” племенен лидер, живеещ в южен Йемен. „Офертата им беше следната: правителството да им издаде официално разрешение (без което не могат да изнасят суров петрол). В замяна на това те щяха да получават 25% от печалбата, а правителството – 75%.”

Според племенен лидер и Бадр Басалма – бивш министър на транспорта – предложението е било отхвърлено. „Да, точно така беше. Правителството категорично отказа да има нещо общо с тази сделка, защото по този начин щеше да легитимира „Ал-Каида”, коментира Басалма в телефонен разговор от саудитската столица Рияд.

 

Източник: http://www.reuters.com