Европейският парламент гласува забрана на търговията с оръжие със Саудитска Арабия

Анализи и коментари

Мярката цели да увеличи натиска върху Рияд заради бомбардировките му над Йемен, но не задължава европейските страни да прекратят договорите си със Саудитска Арабия

Печат

Депутатите от Европейския парламент гласуваха предложение за налагането на ембарго на търговията с оръжие със Саудитска Арабия на територията на целия съюз. Тези действия са форма на протест срещу тежките бомбардировки, които арабското кралство извършва над Йемен. С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи ембаргото заради „бедствената хуманитарна ситуация” в резултат на „водената от Саудитска Арабия военна интервенция в Йемен”. Решението не задължава държавите-членки на ЕС да предприемат конкретни действия, но то увеличава натиска върху Рияд на фона на критиките, отправени от ООН, и нарастващото международно безпокойство за цивилните жертви в Йемен.

Резолюцията увеличава натиска и върху британското правителство, което през миналата година е издало лицензи за износ на оръжие в Саудитска Арабия на стойност 3 млрд. британски лири. Обединеното кралство е обвинявано, че участва директно в бомбардировките, защото в Саудитска Арабия са изпратени британски военни.

Арабската страна започна въздушните си нападения над Йемен през март миналата година, за да подкрепи йеменския президент Абд Рббу Мансур Хади, който по това време беше заплашен от хусите – съюзници на Иран. 

„Водени от хуманитарни съображения, ние апелираме за прекратяване на кръвопролитията в Йемен. Призоваваме Саудитска Арабия да търси политическо, не военно решение на конфликта”, заяви Ричард Хауит, евродепутатът от Лейбъристката партия, който е автор на текста на важната резолюция.

Хауит, който е говорител на международния отдел на Лейбъристката партия за Европа, насърчи и британското правителство да спре да продава оръжие на Рияд. „Обединеното кралство е един от най-големите доставчици на оръжие за Саудитска Арабия и трябва да вземе под внимание този призив, който се ползва с широката подкрепа на политическите партии и на гражданското общество”, заяви Хауит.

По-ранният вариант на резолюцията, в който критиките са насочени срещу конкретни държави като Обединеното кралство и други членки на Европейския съюз, в това число Франция, Испания и Германия, беше отхвърлен. В крайния текст се казва, че след като насилието е започнало, „някои държави-членки на ЕС” са продължили да издават разрешения за доставки на оръжие в Саудитска Арабия, в нарушение на правилата на Съюза за контрол върху въоръженията.

Предложението беше прието с 359 гласа „за” и 212 „против”. Пъстрата коалиция на социалистите, либералите, „зелените”, левите и евроскептиците надделя над опозицията, която беше представена от две дясноцентристки групи, сред които и британските консерватори. Отделна резолюция, която призовава за сключването на примирие в Йемен, беше подкрепена от голям брой евродепутати.

Съгласно правила на ЕС, приети през 2008 г., държавите-членки обещават да не продават оръжие на страни, където то може да бъде използвано за извършването на „сериозни нарушения на международното хуманитарно право” и да подкопае регионалния мир и сигурност.

Великобритания воюва в Йемен. Защо обаче никой не го знае?

Въпреки мощната лобистка кампания на заливната държава в Брюксел, в крайния вариант на резолюцията са отправени критики срещу „засилените въздушни удари на водената от Саудитска Арабия коалиция”. Хауит, който е провел две срещи с представители на саудитското правителство през последни седмици, заяви, че кампанията срещу резолюцията показва колко важна е тя. „[Саудитците] не я харесват, наричат я „санкции”. Това не са санкции, това е ангажимент да не се продава оръжие”, добави той.

Абдуррахман ал-Ахмед, саудитският посланик в Брюксел, защити военната интервенция на страната си в Йемен, като обясни, че е бил сформиран „независим комитет на много високо равнище”, който да „разгледа инцидентите” и да разработи „механизми за набелязването на потенциалните цели”.

В писмо, изпратено до евродепутатите, преди резолюцията да бъде приета, ал-Ахмед заяви, че бомбардираните бунтовници хуси, на свой ред са бомбардирали цивилни, използвали са деца-войници и принудителния глад като оръжие.

Около 7000 души са убити, а 35 хиляди са ранените от началото на конфликта. По-рано тази година екип на ООН, разследващ въздушната кампания, ръководена от Саудитска Арабия, съобщи, че са открити доказателства за „многобройни системни” атаки по цивилни цели, което е нарушение на международното хуманитарно право.

Близо 740 хиляди души са подписали инициирана от организацията „Авааз” петиция, призоваваща за налагането на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия. Алекс Уилкс, член на „Авааз”, коментира: „От доста време Европа реализира печалби от голямото количество оръжие, което продава на Садутиска Арабия, дори в и моменти, когато режимът в Рияд потъпква демокрацията и правата на човека в Близкия изток. Днес европейският парламент чу обикновените хора и за първи път се опълчи на саудитските своеволия. Сега е ред на бизнеса да обърне внимание на тези ръководители и да спре да си затваря очите пред кланетата в Йемен.”

 

Източник: http://www.theguardian.com