Втората студена война – реорганизиране на световната система

Анализи и коментари

Всичко, което се случва в света, по-конкретно в арабския и мюсюлманския свят като конфликти, войни, сблъсъци, както и украинската криза, придружена от икономическа война, която представлява манипулиране на цените на петрола, e насоченo към враговете на САЩ. Американците управляват тази война за сметка на арабските държави – производители на петрол като Саудитска Арабия и други държави като Русия, Иран и Венецуела. Това е световна студена война, която понякога става гореща, когато плановете се провалят.

Печат

Целта на САЩ е да постигнат своята стратегия за световно господство чрез изграждане на поредица от военни бази в повече страни по света, както и подвижни бази с военноморски флот. Един от принципите на Проекта за новия американски век, разработен от неоконсервативните ционисти, е да не се позволи на сили като Русия, Китай или групи от държави като БРИКС да оспорват еднополюсния модел на САЩ.

Америка счита, че икономическите санкции и свалянето на цените на петрола, които причиниха значителен спад в руската икономика и националния доход, ще бъдат достатъчни, за да покорят Русия, която доказа, че е силен играч в световната политика в ерата на Путин. САЩ опитват също така да въвлекат Русия във война на изтощението в Украйна с цел да променят политиката на Москва, а може би и да променят самия Путин.

Оказа се, че Русия е по-силна от очакванията на САЩ. Войната за цените на петрола започва да се отразява негативно на добива на шистов газ в Америка, което е причина за увеличаване на производството през последните години до такава степен, че правителството започна да разглежда налагане на допълнителен данък върху вносния петрол, за да се повиши цената на местния. От друга страна, Путин успя да избегне капана, целящ въвличането на Русия в директен сблъсък в Украйна, като се съгласи с Споразумението Минск 2 по инициатива на Франция и Германия, тъй като двете държави са най-тежко засегнати от икономическите санкции срещу Русия, особено след като се съгласиха на сътрудничество за новия проект Път на коприната от Шанхай през Барселона. Вашингтон се опасява, че Европа се насочва на изток вместо на запад. 

Украйна е на ръба на фалита. Затова САЩ възложиха на Международния валутен фонд да й предостави заем в размер на $ 17 милиарда след обявяването на Минск 2. Това се нарича икономическа колонизация. Може би Украйна е на път да се превърне в другата Гърция. Бяха наложени приватизационни политики и свиване на стандарта на украинците с изключение на някои от дружествата, свързани с Катар или с еврейски фирми. Натискът вече се усеща върху обществото, а трябва да се има предвид, че Украйна е богата страна и е на трето място в света по износ на царевица и на пето място по износ на пшеница. Катарски компании започват да изкупуват земи на ниски цени в цяла Украйна.

 

Планът на Вашингтон относно изолирането на Русия не даде очакваните резултати. След налагането на ембарго върху търговията между Русия и Западна Европа Москва се насочва на изток и започва да развива икономически и политически отношения с Китай и дори в Близкия изток, включително Иран и Египет. През лятото ще се проведат две важни конференции в Москва – на държавите от БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Може би дневния ред на БРИКС би бил притеснителен за САЩ. Държавите от БРИКС ще търсят начин търговията помежду им да се плаща в местни валути вместо в долари. Те ще обсъдят и проекта за създаване на алтернативен фонд на Международния валутен фонд. Една от важните цели на този съюз е именно елиминиране на досегашния еднополюсен американски модел и създаване на многополюсен свят, но дали САЩ ще допуснат това да се случи?

Източник: http://www.raialyoum.com