Продължава дебатът по темата кое е по-важно – свалянето на Асад или войната срещу „Ислямска държава“

Анализи и коментари

С официалното приключване на лятната ваканция във вторник, първи септември, може да се наблюдава и активизиране на действията по отношение на сирийската криза. За този факт свидетелстват както срещата между саудитския крал, Салман Бин Абдулазиз, и президента на САЩ, Барак Обама, насрочена за идния петък, така и започващите заседания на Общото събрание на ООН, на които традиционно присъстват  външни министри и лидери на множество арабски страни.

Печат

В този контекст, може да се изолират два важни показателя:

Първо: срещата, състояла се в понеделник, в град Джеда, между саудитския външен министър, Адел ал-Джубейр, и специалния пратеник на САЩ за Сирия, Майкъл Ратни, за която се предполага, че е била подготовка за предстоящото посещение на саудитския крал във Вашингтон.

Второ: документът, представен от международния мирен посредник, Стефан де Мистура, в който той предлага създаването на четири комисии: 

Първата – по сигурността и защитата. Това означава прекратяване на блокадата, достигане на помощите до всички области в Сирия, както и спиране на огъня.

Втората ще се занимава с конституционните и политическите въпроси. Третата – с политически реформи, а четвъртата със сформирането на преходно правителство, което да се бори с тероризма и да контролира реконструкцията.

Съществува разделение на два лагера, що се отнася до решаването на сирийската криза:

Първият се ръководи от Саудитска Арабия и дава абсолютен приоритет на свалянето на президента Асад. 

Вторият е ръководен от Москва, с подкрепата на Вашингтон, и приоритетът му е борбата срещу тероризма и всичките му организации, особено "Ислямска държава".

Позицията на Саудитска Арабия, според казаното от външния министър, Адел ал-Джубейр, в Москва, гласи, че свалянето на сирийския президент от власт е абсолютен приоритет, тъй като той е част от проблема, а не от решението. Русия, от друга страна, смята Асад за гръбнака на всяка успешна война срещу тероризма – това заяви външният министър, Сергей Лавров – като допълни, че поставянето на оттеглянето на сирийския президент като предварително условие е неприемливо и че само сирийският народ следва да реши съдбата на своя президент.

Саудитските усилия за промяна на позицията на Москва спрямо сирийския президент, не постигат успех, въпреки множеството материални изкушения, които принц Мохамед бин Салман предложи на руското ръководство по време на неотдавнашното си посещение в руската столица, включително сделки за търговия с оръжия и ядрени реактори. Според някои медии, от саудитското ръководство са се отчаяли по отношение на руската позиция. За това говори и решението на краля на Саудитска Арабия да посети Вашингтон и да не насрочи дата в обозримото бъдеще за посещение на Москва, в отговор на поканата, поднесена от руските власти.

Русия няма да загуби нищо от „цупенето” на Саудитска Арабия. Понастоящем от Москва залагат на Иран, предстоящата отмяна на санкциите, наложени върху него, и важната роля, която ще започне да играе страната в региона. Така може да се обясни и сделката за ракетите „Ес 300” (S300), които Русия реши да предостави на Иран. В допълнение към това, посещението на трима арабски лидери (президента на Египет, Абдел Фатих Сиси, краля на Йордания, Абдула Втори, и престолонаследника на Абу Даби, шейх Мохамед бин Зияд) на Москва, миналата седмица, би компенсирало загубата на Саудитска Арабия – политически и икономически. 

Ако оттеглянето на президента Асад се явява основна пречка и предмет на спорове, то обединяването на сирийската опозиция е по-голям проблем, тъй като всички нейни  фракции, предложени за участие в комисиите на Де Мистура, нямат реално политическо или военно представяне на сирийската територия. Те се борят помежду си повече, отколкото се борят с режима.

Де Мистура не обсъжда въпроса за свалянето на Асад нито публично, нито на закрити заседания, тъй като му е забранено. От друга страна всяка дума по тази тема би довела до прекратяване на неговата мисия, по подобие на станалото с предшественика му, Лахдар Брахими.

Въпросът за това дали Асад остава на власт, или не ни напомня за прочутата византийска дилема – кое е първо – кокошката или яйцето. Понастоящем тя звучи така: кое по-напред – свалянето на сирийския президент или борбата срещу „Ислямска държава”?

Саудитският външен министър заяви, че президентът Асад ще напусне властта с добро или с лошо. Лавров му отговори, наричайки него и страната му „дебили”, и подчерта, че свалянето на Асад зависи единствено и само от неговия народ. 

Въпросът е: в крайна сметка кой ще надделее?

Дебатът ще продължи... до разрешаването си, а не вярваме, че то ще дойде в близко бъдеще. През това време президентът Асад ще запази поста си, „Ислямска държава” няма да спре да се разраства, кръвопролитията също ще продължат. А на тези, които успеят да оцелеят в бомбардировките, не им остава нищо друго, освен да се качат на някой хладилен камион или да тръгнат по море, в търсене на сигурно убежище за себе си и за децата си. 

 

Източник: www.raialyoum.com