Кой стои зад "ал-Каида в Иран"?

Анализи и коментари

САЩ и Канада твърдят, че съществуват връзки между Иран и ал-Каида при положение, че Америка от години финансира тази терористична организация в Иран.

Докато ФБР се люлее от разкритието, че има пряко отношение към бомбардировките на бостънския маратон, западните заглавия "случайно" бяха заляти от истории за успехите на Бюрото. Една от тях е осуетяването на предполагаем атентат в Канада, който е бил организиран от терористи, подкрепяни от "тайни агенти на ал-Каида в Иран".

Печат


В свой материал "Канада се присъедини към твърденията на САЩ, че ал-Каида има тайни агенти, базирани в Иран" The Globe and Mail" пише:
"За мнозина твърденията на Кралската канадска полиция, че двамата заподозрени терористи, арестувани в Канада в понеделник, са подкрепяни от тайни агенти на ал-Каида в Иран, бяха изненада.  Суннитската организация ал-Каида и шиитски Иран са последователи на различни направления в исляма, които в исторически план се противопоставят едно на друго. Но в последните години американски представители официално заявяват, че Иран е разрешил на членове на ал-Каида да действат на негова територия".
И на пръв поглед, и при един по-задълбочен анализ това твърдение се оказва абсурдно, не отговаря на истината и е показателно за абсолютното неуважение, с което западният елит третира световната общественост. В действителност Западът и особено САЩ, Саудитска Арабия и Израел направиха ал-Каида вечна с едничката цел да могат да подкопават и събарят правителствата в Иран, Сирия, Ирак, Ливан, Алжир, Либия, Русия, Малайзия, Индонезия и т.н.
Що се отнася до Иран, носителят на Пулицър Сиймур Хърш в свой материал за "Ню Йоркър", озаглавен "Пренасочването: Дали новата политика на администрацията не е в полза на враговете ни във войната срещу тероризма" пише през 2007 г.:
"За да разклати основите на Иран, който е преобладаващо шиитски, администрацията на Буш всъщност взе решение да пренареди приоритетите си в Близкия изток. В Ливан тя си сътрудничи с правителството на Саудитска Арабия, което е суннитско, в тайни операции, които имат за цел да отслабят "Хизбуллах" -  шиитската организация, подкрепяна от Иран. САЩ също така участват в секретни операции срещу Иран и неговият съюзник Сирия. Резултат от тези действия е стимулирането на възприели войнствената интерпретация на исляма суннитски екстремистки групи, които са враждебни на САЩ, но симпатизират на ал-Каида."
През 2008 г. в продължение по темата, озаглавено "Подготовка на бойното поле: администрацията на Буш ускорява тайните си ходове срещу Иран", Хърш остро напада практиката на Америка да подкрепя, въоръжава и финансира терористични организации, които не са свързани с, но в действителност са описвани като принадлежащи към ал-Каида. Ето какво се казва в материала по отношение на американската подкрепа за ал-Каида:
"Вероятно е администрацията да е искала да разчита на опозиционни организации в Иран, дори и да е имала причини да вярва, че в миналото те са действали против интересите на САЩ. Използването на балучите, например, е спорно. Робърт Баер-агент на ЦРУ, участвал в секретни операции в Южна Африка и Близкия изток в продължение на близо две десетиления, ми каза: "Балучите са суннити фундаменталисти, които мразят режима в Техеран, но могат също така да бъдат описани като ал-Каида. Това са хора, които режат главите на неверниците – в техния случай – иранците шиити. Иронията е, че за пореден път работим със суннити фундаменталисти, също както в Афганистан през 80-те години на ХХ век." Рамзи Юсуф, осъден за участието му в атентатите срещу Световния търговски център през 1993 г., и Хамид Шейх Мухаммад, смятан за един от мозъците на атентатите от 11 септември 2011 г., са балучи и суннити фундаменталисти.
По-нататък материалът продължава:
"Една от най-активните и ожесточени групи, противници на режима в Иран днес, са "Джундаллах", познати също като Иранско движение за народна съпротива. Те се описват като сила на съпротивата, бореща се за правата на суннитите в Иран. "Това е яростна салафитска организация, чиито последователи посещават същите мадарис (училища – б.пр.) като талибаните и пакистанските екстремисти. Подозирани са във връзки с ал-Каида и се смята, че са свързани с трафика на дрога." – казва Наср. "Джундаллах" поеха отговорност за бомбардирането на автобус на Корпуса на гвардейците на ислямската революция през февруари 2007 г. Най-малко седем войници от Корпуса бяха убити. Според Баер и информация от медиите Джуналлах е сред групите, които се ползват от американска подкрепа в Иран."
Проявите на тази коварна конспирация се виждат в Сирия, където подкрепяни от САЩ терористи действат открито под знамето на ал-Каида и заедно със сирийския народ и най-близкия съюзник на режима в Дамаск – Иран се оказват хванати в капана на една катастрофална междурелигиозна касапница.  Конфликтът в Сирия показва, че машинациите, разкрити от Хърш през 2007-2008 г., все още се прилагат.
Ясно е, че американско-канадските твърдения, че под някаква форма Иран е приютил ал-Каида на своя територия, когато всъщност точно Западът е този, който от години подкрепя терористичната мрежа в опитите й да свали режима в Техеран, са абсурдни. В действителност, от една страна Западът използва присъствието на ал-Каида в Иран и съседните му държави в опитите си да подкопае и, в крайна сметка, да свали иранското правителство, а в същото време експлоатира тези терористични организации, за да предизвика парализиращ страх у западните народи с цел да консолидира и разшири властта си у дома.