Религиозните мотиви на американската политика спрямо Близкия Изток

Анализи и коментари

      По време на предизборната си кампания, с цел обезпечаване на победата на републиканската партия, президентът Джордж Буш заяви, че според него Исус Христос е най-добрият политически философ, защото го е спасил от грешния път и го е повел по правилния.

Печат

 

          Настоящата статия е опит за излагане на степента на религиозност в мотивите, които стоят зад окупирането на Афганистан и Ирак, посредством заявленията на самия Джордж Буш и издадените от американските църкви своеобразни “фетви”, които бяха разпространени от религиозните средства за масова информация. Те принадлежат като цяло на християндемократите и в частност на християнския ционизъм, които привеждаха пасажи от Евангелията и Стария Завет, за да оправдаят войната.

Буш: Чувствам, че Бог ме иска

          Някои наблюдатели отбелязват, че президентът Буш и неговите помощници предварително обмислят речите си така, че използват изрази с двойнствено значение, които изглеждат нормални за обикновения слушател, ала на практика съдържат закодирани послания, които могат да бъдат разшифровани само от хора, запознати с религиозното им значение. 

 

          С други думи, когато президентът Буш заявява, че “Близкият Изток преминава през исторически период, в който населяващите го народи трябва да изберат или демокрацията и свободата или деспотизма и екстремизма”, обикновеният човек възприема тази фраза в повърхностния и смисъл, сиреч, че изразява добрите намерения и придържането на президента Буш към дълбоко вкоренените американски принципи за защита на свободата и човешките права.  

 

          Обаче един религиозен човек, тук визирам милионите членове на Евангелската църква, които формират твърдия електорат на президента Буш и консервативната десница, тълкува споменатата фраза като придържане на Буш към проправянето на пътя за наставането на божията власт над земята и сбъдването на предсказанията от Новия и Стария Завет. И особено на тези от книгата Откровение на Йоан, в които се говори за освобождаването на Близкия Изток от силите на злото, което е едно от условията за завръщането на Христос и подготвянето на региона за провеждането на последната битка, в която доброто ще победи сатаната и божието царство ще дойде на земята.

 

          Веднага след атентатите от 11 септември 2001 година, Буш придаде на случващите се събития измеренията на вечната борба между вярващите и последователите на дявола, за която говорят Евангелията и Тората. Няколко часа след атентатите Буш заяви, че тези атентати представляват “началото на световна война срещу злото” и добави, че Съединените щати са призвани да изпълнят “историческия си дълг”, както и че  “отговорът на тези атаки е освобождаването на света от силите на злото”. Той подчерта, че победата в тази война е гарантирана, защото Бог стои на страната на силите на доброто, които са представени от Съединените щати. Прочете и част от библейски псалм, която гласи: “Излез напред и защити свободата и всичко, което е добро и справедливо на земята”. 

 

          По време на всичките заявления, които предшестваха войната в Афганистан и дори продължиха след нея до началото на войната в Ирак, президентът Буш продължи да използва религиозни изрази и цитати от Евангелията, опитвайки се да изясни позицията си относно случващите се в света събития.

Църкви използват Библията, за да оправдаят войната

          Проучване на американското общественото мнение, проведено от “Pew Research Center” през март 2003 година, показа, че няколко дни преди започването на войната в Ирак 77% от белите евангелисти подкрепят употребата на военна сила от страна на Съединените щати за свалянето на режима на Саддам Хюсеин.

 

Тук трябва да споменем, че броят на евангелистите през 2000 година бе повече от 60 милиона и постоянно нараства. Това показва степента на влияние на евангелските църкви и техните проповедници за формирането на мнението на тази обществена прослойка, която представлява твърдия електорат на президента Буш и неоконсерваторите, на основата на разпространението на идеята, че Съединените щати под управлението на президента Буш, “религиозния и благочестив лидер”, работят за налагането на божията воля на земята. 

 

Лахай: Ирак е ключов етап от събитията, ознаменуващи края на света

 

Тим Лахай е считан за един от най-известните евангелисти и за един от приближените на президента Буш. Според института за изучаване на американските евангелисти Лахай е евангелисткият лидер с най-голямо влияние в Съединените щати за последните 25 години на миналия век.

 

          Лахай се е появявал много пъти на телевизионния екран и е участвал в редица радио дискусии, където е заявявал, че войната както в Афганистан, така и в Ирак е необходима за вярващите. Често пъти е заявявал и че “Ирак представлява ключов етап от събитията, ознаменуващи настъпването на края на света” и че ще изиграе решителна роля по време на битката при Армагедон, която ще се състои в долината Маджду в Палестина. 

 

          В поредица от статии и интервюта в качеството си на вещо религиозно лице по въпросите за Съдния ден и възкресението на мъртвите, той заявява, че “след окупирането на Ирак, освобождаването на народа му от тираничния режим на управление и възстановяването му след войната, той ще се превърне в единствената арабска страна, която няма да започне война с Израел и армията на Бог по време на Последната война”.

 

Робертсън: Саддам и отвеждането на евреите в плен

          Въз основа на възгледа, че Ирак представлява съществен етап от борбата, която подготвя региона на Близкия Изток за Последната война, някои евангелски проповедници, най-известният от които е Пат Робертсън, който е основател и директор на Християнската телевизионна мрежа CBN и основател на някои  християнски центрове и университети, асоциираха Саддам Хюсеин с Навуходоносор  - халдейския цар, властвал над Вавилон през петото столетие пр. Хр., който нападнал Ерусалим, опожарил Соломоновия храм и отвел в плен във Вавилон множество еврейски благородници (тези събития са описани в Стария Завет в книгата на пророк Данаил).

 

          В телевизионната си програма “Клуб 700”, Робертсън се опита многократно да покаже опасността, която Саддам Хюсеин представлява за Израел. Той заяви, че Саддам е сила на злото и антихрист, който се опитва да разруши “божието царство на земята”, което се смята, че ще продължи 1000 години след второто пришествие на Христос, разбира се, според убежденията на вярващите в милениума християни. 

 

          Преди войната в Ирак, Робертсън отдели специално време от програмата си “Клуб 700”, в което разясняваше важността на Ирак и Близкия Изток в хода на историята и империите, които са владеели над тези територии. За целта той показваше карти на Ирак, обръщайки се към него с библейското му наименование – “Страната на двуречието”.

Фалуел: Бог подкрепя войната


 

          Джери Фалуел е смятан за един от най-известните евангелисти в наши дни в Съединените щати и един от малцината проповедници, които са приближени на президента Буш. Той е главен пастор в църквата “Thomas Road Baptist Church” в Линчбърг, щата Вирджиния. Основател е на християнските мисии Фалуел и на Университета на религиозната свобода във Вирджиния. Освен това притежава и една телевизионна програма и една радиостанция. Не веднъж след атентатите от 11 септември той е заявявал, че президентът Буш и американските сили трябва да преследват Oсама бен Ладен – лидерът на терористичната организация АлКайда, и всички останали терористи във всички краища на света, колкото и време да отнеме това, и че те трябва да бъдат убити в името на Бог.  

 

          В момента, в който администрацията на президента Буш се подготвяше да започне война срещу Ирак, Фалуел наблягаше в неделните си проповеди на необходимостта решението за започването на война да бъде подкрепено, защото това е свещена война. По думите му: “Когато започнем войната в Ирак, ще извършим това, за да се върне Христос на земята и да поведе последната война, която ще освободи света от всички безбожници”.

 

          Фалуел винаги е твърдял, че в Библията пише, че Бог заповядва на хората да се противопоставят на неверниците. Той написа една много интересна статия под заглавие “Бог одобрява войната”, в която оправдава започването на войната в Ирак и необходимостта от премахването на режима на Саддам Хюсеин. В статията той пише, че християните са спорили дълго по въпроса за воденето на война срещу силите на злото, но добавя, че Библията “не е останала мълчалива по този въпрос” и макар че християните са хора на мира, то в Библията се говори и за война. Според него, в наши дни много пацифисти смятат, че Христос е пример за вечен мир, но те пренебрегват 19 глава от книгата Откровение на Йоан, в която Христос е описан с остър меч, който излиза от устата му, за да порази с него народите и да ги управлява. Той добавя и че в Библията пише, че има време за мир, но има време и за война.

Ланд: Войната срещу Ирак е справедлива

          Пастор Ричард Ланд е президент на “The Southern Baptist Convention's Ethics & Religious Liberty Commission”, чиито членове са повече от 16 милиона души от 42 000 баптистки църкви. Той също се смята за един от приближените на президента Буш и е яростен защитник на неговата политика в телевизионните си изяви в програми като MSNBC, CNN, ABC, CBS, Fox News и др. Притежава две всекидневни предавания и трето седмично, които се излъчват по няколко християнски радиостанции. 

          Ланд мобилизира всички тези програми, не само за да осигури подкрепа към консервативната политика на Буш по отношение на въпросите за абортите, гей- браковете и научните изследвания със стволови клетки, но и за да осигури и подкрепата на общественото мнение към решението за нападение на Афганистан и Ирак и за предоставянето на религиозна обосновка на военните действия. 

 

През 2002 г. Ланд изпрати отворено писмо до президента Буш от името на пет баптистки пастора, което бе широко разпространено в американските медии и в което се заявява, че започването на войната срещу Ирак е правилно, защото Ирак отговаря на всички условия за започването на “справедлива война”. В писмото се заявява: “Ние вярваме, че политиката Ви спрямо Саддам Хюсеин е благоразумна и се вмества в рамките на критериите на християнските теолози за водене на справедлива война”.

Чарлз Стенли: Подкрепянето на войната е религиозен дълг

         Пасторът на Първа баптистка църква в гр. Атланта Чарлз Стенли заяви по време на една от неделните си проповеди, която е гледана от милиони зрители по телевизионните екрани, че “ние трябва да окажем пълна подкрепа за започването на тази война”.

          Стенли, който е бивш лидер на Съюза на южните баптисти, добави и че “Бог се сражава срещу тези, които му се противопоставят и се сражават срещу него и неговите последователи”. От религиозна гледна точка той напълно оправдава военните действия и заявява, че Бог ги благославя, от което следва, че подкрепянето на войната е религиозен дълг, а противопоставянето й е бунт срещу божията воля.

Армията на Бог

          Както споменах, основната идея, повтаряна многократно от някои евангелски пастори по време на неделните служби, е, че Съединените щати под предводителството на президента Буш работят за утвърждаването на божията воля на земята.

          Тя обаче не се ограничи в рамките на евангелистките проповедници, но бе възприета и от много политици независимо дали явно или тайно. Докато заемаше поста лидер на републиканското мнозинство в Камарата на представителите, народния представител Том Дейли не веднъж заявяваше, че войната срещу Ирак трябва да бъде подкрепена, защото е “предвестник на второто пришествие на Христос на земята и проправя пътя за него”.

 

          Генерал Уилям Бойкин, ръководител на тайните операции на американската армия многократно заявяваше, че войната, която САЩ води с тероризма, е борба между юдео-християнските ценности и сатаната. 

          През юни 2003, по време на реч пред една църква в щата Орегън, генерал Бойкин заяви, че “ислямските екстремисти ни мразят, защото сме християнска нация и защото нашите ценности произтичат от юдео-християнските ни корени” и продължи речта си с думите, че войната, която Съединените щати водят срещу тероризма е “война срещу враг, чието име и Сатана”.

          По думите му, президентът Буш е поел президентския пост в Белия Дом, защото “Бог го избра да заеме този пост”. Преди това, през 2002 година в реч пред една църква, носейки американска военна униформа, той заяви: “Ние сме армията на Бога в божия дом и божието царство съществува за времена като тези, в които живеем”.

 

          В края на тази статия считам за уместно да отбележа, че много християнски лидери  като папа Йоан Павел ІІ и неговия приемник папа Бенедикт ХVІ, както и десетки католически, протестантски и евангелски проповедници не одобриха войната в Ирак и категорично заявиха, че това е една нелегитимна война, която няма нищо общо с християнството и с евангелското послание.  

 

Източник:  http://www.aljazeera.net/NR/exeres/96A66E27-22BF-4BEF-AB1C-1D0C0B9C1EFA.htm