Бунтовници поеха отговорност за атаката с химически оръжия

Анализи и коментари

Сирийски бунтовници в предградието на Дамаск Гута са съобщили на кореспондента на „Асошиейтид прес” Дейл Галвак, че те са отговорни за химическата атака от миналата седмица, за котя озападните сили обвиняват силите на Башар ал-Асад, пояснявайки, че смъртните случаи са резултат от инцидент, причинен от грешка с боравенето с химическото оръжие, доставено им от Саудитска Арабия.

Печат

 

„От множество интервюта с лекари, жители на Гута, бунтовнически бойци и техните семейства... мнозина вярват, че определени бунтовници са получили химически оръжия чрез шефа на саудитското разузнаване принц Бандар бин Султан, и са отговорни за извършването на смъртоносните газови атаки”, пише Галвак (http://www.mintpressnews.com/witnesses-of-gas-attack-say-saudis-supplied-rebels-with-chemical-weapons/168135/).

Бунтовници са съобщили на Галвак, че не са били достатъчно добре обучени за работа с химическите оръжия или дори не им е било казано какво да носят. Предполага се, че оръжията първоначално са били предназначени за свързаната  ал-Каида Джабхат ал-Нусра.

„Бяхме много любопитни по отношение тези оръжия. За съжаление, някои от бойците боравиха неправилно с оръжията и причинаха експлозията”, боец, наречен „Дж”, заявил пред Галвак.

Неговите твърдения са подкрепени от друга жена-боец, наречена „К”, която казала на Галвак, „те не ни казаха какви са тези оръжия и как да ги ползваме. Не знаехме, че са химически оръжия. Не можехме дори да си го представим.”
Абу Абдел-Муним, баща на опозиционен боец, също споделил пред Галвак: „Синът ми дойде при мен преди 2 седмици и ме попита какво мисля за тези оръжия, които бях помолен да пазя”, описвайки ги като имащи „структура, наподобяваща туба”, докато други приличали на „големи бутилки газ”. Бащата нарекъл саудитския боец, доставил оръжията, Абу Айша.

Според Абдел-Муним оръжията се взривили в тунел, убивайки 12 бунтовници.
„Повече от дузина бойци, които интервюирах, дадоха сведения, че техните заплати идват от саудитците”, пише Галвак.

Ако е вярна, тази история разбива напълно желанието за атака срещу Сирия, основано на „неопровержими” доказателства, че Асад стои зад химическата атака. Дейл Галвак е достоен за доверие източник. Работил е като кореспондент на „Асошиейтид прес” в Близкия изток повече от 2 десетилетия, сътрудничил е също на Националното обществено радио и е писал статии за БиБиСи. Сайтът, в който новината първоначално се появи (http://www.mintpressnews.com/witnesses-of-gas-attack-say-saudis-supplied-rebels-with-chemical-weapons/168135/), Mint Press, работи от Минесота и миналата година „Минесота пост” писа за тях (http://www.minnpost.com/david-brauer-blog/2012/01/who-mintpress-and-why-are-they-doing-all-hiring).
Съобщението за саудитско снабдяване на бунтовниците дори с химическо оръжие не е толкова изненадваща, като се има предвид, че по-рано тази седмица по време на посещение на саудитския принц и ръководител на специалните служби на кралството Бандар в Москва той е заплашил Русия с чеченски терористични атаки по време на Зимната олимпиада в Сочи догодина, ако не оттеглят подкрепата си за сирийския президент. „Мога да Ви гарантирам защита на олимпийските игри догодина. Чеченските групи, които заплашват сигурността, са контролирани от нас”, съобщава британският „Телеграф”, че е казал принц Бандар на Владимир Путин. (http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/10266957/Saudis-offer-Russia-secret-oil-deal-if-it-drops-Syria.html)
Администрацията на Обама ще представи тази седмица данните от разузнаването в опит да докаже, че силите на Асад стоят зад атаката, въпреки че официален представител заяви пред „Ню Йорк Таймс” (http://www.nytimes.com/2013/08/29/world/middleeast/us-facing-test-on-data-to-back-action-on-syria.html?_r=1&), че Асад не може да бъде свързан директно с атаката.
Източник от американското разузнаване също заяви пред „Асошиейтид прес” (http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_UNITED_STATES_SYRIA_INTELLIGENCE_DOUBTS?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2013-08-29-03-11-56), че разузнавателните данни не „заковават” вината на Асад.
Както съобщихме по-рано тази седмица (http://www.infowars.com/intelligence-suggests-assad-not-behind-chemical-weapons-attack/), прихванати телефони разговори разкриват, че сирийското министерство на отбраната е направило „панически” телефонни обаждания до сирийския  отдел, отговарящ за химическите оръжия, изисквай отговори в часовете след атака, което предполага, че това не е заповядано от силите на Асад.

източник: http://www.infowars.com/rebels-admit-responsibility-for-chemical-weapons-attack/