Кое е по-опасно – дилемата на Асад или опонентът му Ердоган?

Анализи и коментари

Дали „Ислямска държава” обявява война срещу Турция, за да саботира туристическия сезон в страната и защо повечето от жертвите на атентатите на булевард „Истиклял” са израелци?

Печат

Всеки път, когато сирийската криза влезе в поредната нова година, търсим нови развития на политическата и военната сцена с надеждата да предоставим на читателя, скучаещ от повторения, нещата от различен ъгъл. Този път обаче ситуацията изглежда различна… Или поне така си мислим.

Тук не говорим за важната точка, която беше и вероятно ще продължи да бъде един от основните стълбове на тази сцена, а именно тази, свързана с бъдещето на президента Башар Асад и дали той ще остане на власт, или ще си отиде. Не, тук ще говорим за съперниците му, които прогнозираха падането му от власт в първите месеци на кризата. Тогава броят им бе голям, а най-яростният от тях бе турският съсед, който изиграва важна роля в кризата през последните пет години – било то чрез създаване на регионални и международни съюзи, с цел сваляне на сирийския президент, или с подкрепата си за сирийската въоръжена опозиция, като улеснява минаването на доброволци, оръжия и финанси през границата на страната си, за да ускори работата по свалянето на Асад.

През последните пет години не сме мислили, че един ден ще отворим очите си и ще чуем новини, съобщаващи за терористични, бомбени атентати в сърцето на двете турски столици – „официалната” Анкара и търговската и „историческа” Истанбул. Така турската криза стана не по-малко опасна от сирийската, въпреки че съществуват различия в условията в двете държави, а и събитията в Турция все още са на ранен етап.

Атентатът, извършен в събота от атентатор-самоубиец, на улица „Истиклял“ – най-популярната търговска улица в Истанбул, бе четвъртият по рода си от началото на годината. С това броят на жертвите стана 80, а ранените са повече от 300 души.

В неделя министърът на вътрешните работи на Турция, Ефкан Ала, заяви, че извършителят на атентата е турски гражданин на име Мехмет Йозтюрк, роден през 1992 г. в района на Газиантеп (разположен близо до сирийския град Алепо). Йозтюрк е член на групировката „Ислямска държава” и е бил издирван от тайните служби. Това означава, че не е кюрд, нито пък сириец.

Онова, което отличава тази атака от предишните, е, че сред жертвите има трима израелски граждани и други десет са ранени. Това обърка правителството на Бенямин Нетаняху, който предупреди израелците да не пътуват към Турция.

Според официалната версия изпълнението на предишния атентат, извършен срещу германски туристи и довел до смъртта на десет от тях, е идентично с това на атентата от улица „Истиклял”. Това означава, че главната цел е да се нанесе удар върху туристическия сезон в Турция, чрез разпространяване на страх и ужас сред чуждестранните туристи. Изглежда, че целта бе постигната частично, тъй като, според получената информация, до момента в резервациите на чуждестранните туристи за следващото лято, има спад от около 40%, който вероятно ще се увеличава. Това от своя страна означава, че турската хазна ще претърпи загуба от минимум 15 милиарда долара (приходите на Турция от туризъм възлизат на около 36 милиарда долара годишно). 

Изненадата при последната експлозия бе, че всички жертви се оказаха израелци, с изключение на един иранец, който случайно се е озовал на същото място. Този факт разтревожи правителствата на Израел и Турция и породи много въпроси около това дали атаката има политически характер – например опит за саботаж на турско-израелските отношения, които бързо се развиват и вървят към пълно нормализиране, вследствие на интензивните преговори между дипломати от двете страни?

Може би е твърде рано да се спекулира в тази посока, тъй като информацията, издадена от Турция и Израел, бе много оскъдна и разследващите органи все още не са приключили работата си. Ако се окаже обаче, че атентаторът умишлено се е прицелил в израелските туристи, актът би представлявал сериозна промяна. Така е, защото атентатите срещу израелски туристи почти „изчезват” след сключването на споразумението от Осло, където едно от условията е координация между Палестинската власт и Израел по отношение на сигурността и защитата на живота на израелските граждани, цивилни или военни. Вследствие на това групировката „Хамас” ограничи дейността си само в окупираните територии и само срещу военни цели.

Турският вътрешен министър посочи „Ислямска държава” като извършител на атентата, но твърдението му не изглежда убедително, както при предишната експлозия, разтърсила площад „Султанахмет”. Причината за това е проста – „Ислямска държавата” или ДАИШ, както някои предпочитат да я наричат, не се колебае да поема отговорност за нападенията, които извършва, както направи при атентатите в град Бен Гуердан в Тунис. Сега обаче организацията не пое отговорност за нито един от атентатите на територията на Турция.

Ако е вярно, както турските власти твърдят, че „Ислямска държава” стои зад последния самоубийствен атентат в Истанбул, то това означава, че е било извършено нарушение на тайното примирие между двете страни. Също така, ако твърденията са истина, можем, заедно с турските власти, да очакваме по-жестоки атентати, които да бъдат насочени към известните туристически курорти в южната част. Там по-голямата част от туристите са от западна и северна Европа и особено от Великобритания и скандинавските страни. Броят им достига до около 36 милиона годишно.

Терористичната атака се състоя месец преди откриването на „Експо” изложение в курорта Анталия, организирано от Турция, която разчита на приходите от него, за да задвижи колелото на икономиката си. Ироничен е фактът, че турското правителство покани звездите Дженифър Лопес, Мадона и Джъстин Бийбър с цел насърчаване на туризма и демонстриране на спокойните условия в курортите на страната. Няма да се изненадваме, ако поради атентатите тази задача се усложни.

В момента турското правителство се бори на три основни фронта, без да има съюзници, на които може да разчита за помощ:

Първият е с ПКК, която се радва на подкрепа от Русия и самия президент Путин. Той е яростен съперник на Ердоган. Турция обвини ПКК, че стои зад последните два атентата в Анкара, причинили смъртта на повече от тридесет души преди няколко седмици.

Вторият е фронтът със сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз”. Турското правителство попречи на представителите ѝ да участват в сирийските мирни преговори в Женева, но парадоксът е, че САЩ и Русия напълно подкрепят тази партия.

Третият фронт е този с „Ислямска държава”. Ако обвиненията на министъра на вътрешните работи на Турция, че организацията стои зад последния атентат, са истински обаче...

Тези трима основни врагове представляват сериозен риск, особено поради факта, че ПКК има спящи и будни клетки в двете турски столици, както и в други градове. Партията „Кюрдски демократичен съюз“ пък се намира в опасна близост до турско-сирийската граница. Що се отнася до „Ислямска държава”, новините сочат, че около 2000 от нейните бойци са турски граждани, а организацията също така се радва на симпатии сред някои религиозни турски младежи.

По повод влизането на сирийската криза в шестата си година, говорим за затрудненото положение на президента Ердоган, неговото правителство и многото му врагове. Въпросът е: за какво ли ще говорим, когато кризата в Сирия влезе в седмата си година? Оставяме отговорите и прогнозите на Вас.

 

Източник: http://www.raialyoum.com