Изявление на Център за близкоизточни изследвания по повод ситуацията с християнското население в Сирия

Анализи и коментари

 Преди повече от два месеца в Сирия двама православни духовници – митрополитът Булус ал-Йазиджи – брат на патриарха на Антиохия и Ориента и митрополитът на Халеб – Йохан Ибрахим, бяха отвлечени от терористични групи, които принадлежат към сирийската въоръжена опозиция, действаща на север от Халеб. Това отвличане беше осъдено от повечето държави в света, от организациите за човешки права, религиозните общности, както и от голяма част от световните медии. Всички призоваха за бързото освобождаване на двамата митрополити и на още четирима монаси, които са в ръцете на споменатите групировки вече година.

Печат

 


Отвличанетo не е изолиран акт и е израз на агресивната политика, водена от голяма част от въоръжената сирийска опозиция срещу християнското население в Сирия. То става обект на отвличания, изнасилвания и убийства, системно са унищожавани християнски селища, църкви и манастири, особено около Халеб, Хомс и Дамаск, като целта е арабите християни да бъдат принудени да напуснат Сирия и да оставят открит пътя пред екстремистките ислямистки групировки в стремежа им да създадат крайно ислямистка държава. 


Център за близкоизточни изследвания изразява голямо учудване от безразличието и мълчанието на българската държава, както и на Българската православна църква, българските медии и граждански организации спрямо съдбата и издевателствата, на които са подложени християните в Сирия.


Със сигурност отвличането на тези двама митрополити не е заради тяхното лично качество, а заради авторитета и влиянието им сред сирийския народ като цяло и в частност – сред християните в страната. Тези, които претендират, че се борят за свобода, не би трябвало да я постигат, като отнемат свободата на другите. Това важи с особена сила, когато става дума за живота на граждани, радетели за мир.


Питаме се: това ли е демократичният начин за създаване на демократична Сирия, това ли е демократичната опозиция? Ако тези хора извършват подобни нарушения на човешките права, когато са в опозиция, можем да си представим какво ще предприемат, когато вземат властта.


Център за близкоизточни изследвания изразява възмущението си от апатията на онези, които помагат с всички средства на въоръжената сирийска опозиция, а бездействат по въпроса с отвлечените духовници.  Нима държави като Катар, Саудитска Арабия, Турция, Франция и Великобритания, които са основни спонсори на тази опозиция, не разполагат с механизмите да окажат натиск върху нея да освободи двамата митрополити и да спре агресивната си политика спрямо християнското население в Сирия? Не са ли способни САЩ, с цялото си влияние, да принудят тези радикални елементи да освободят ал-Йазиджи и Ибрахими?


Център за близкоизточни изследвания призовава българската държава, която по времето на външния министър Николай Младенов се обяви за „голям приятел” на споменатите групировки и покани няколко пъти ръководителите им в България, да заеме активна позиция и да упражни политически натиск върху тях за освобождаването на нашите събратя по вяра в Сирия.


Обръщаме се към Българската православна църква, организациите, защитници на човешките права, и медиите в страната, с надеждата да дадат гласност на въпроса за съдбата на православните християни в Сирия и действията спрямо тях, които спокойно могат да бъдат окачествени като етническо прочистване. Единствената вина на тези хора е, че искат да живеят в светска държава.


Това, което започна със справедливи искания на сирийския народ за бъдеще в нормална демократична и светска държава, която зачита човешките права и свободи, беше присвоено от крайно радикални организации, които представляват голяма част от въоръжената опозиция в Сирия и действат с помощта на държави като Катар и Саудитска Арабия, известни с печалната си традиция в нарушаването на човешките права. Ще дадем само два примера: едва преди няколко месеца един катарски гражданин беше осъден на седемнадесет години затвор заради стих, съдържащ критика срещу управляващите в страната, а в Саудитска Арабия думата „избори” все още не съществува в политическия речник.


Политиката, водена от САЩ, Франция, Великобритания и правителството на Реджеп Тайип Ердоган срещу сирийската държава и голяма част от сирийския народ, заплашва не само сигурността в региона на Близкия изток, но и тази на Европа, а оттук – и на България.


Вярваме, че единственият изход за решаването на сирийската криза е чрез политически средства и диалог между умерената опозиция и правителството.