Новата стратегия на „Ислямска държава“ за разширяване на територията й между Либия и Нигерийската пустиня

Анализи и коментари

В край на 2014 г. Либия беше цел на „Ислямска държава“ в опит да облекчи регионалния и международния натиск, който започна в началото на създаването на международната коалиция за борба с тероризма през септември 2014 г. Либия стана обект на издевателства, от където терористи от „Ислямска държава“ публикуваха видеозапис на 15 февруари 2015 г. как обезглавяват 21 коптски християни египтяни в Дерна и Сирт.

Печат

Как избухнаха сблъсъците?

На 12 август 2015 г. в град Сирт започна война между местни въоръжени групи, подкрепяни от бойци от племето на Кадафи и въоръжени от „Ислямска държава“ след убийството на лидера на салафитите в град Халед ал-Фарджани. „Ислямска държава“ разпъна на кръст десетки жители на града, след като ги обезглави. Това доведе до отстъпление от страна на местните бойци. В резултат на случващото се временното правителство отправи спешна молба към Арабската лига да свика извънредно заседание, за да обсъди кланетата на цивилни граждани в Сирт. 

Организацията налага контрол над Сирт

На 15 юли 2015 г. „Ислямска държава“ напълно наложи контрол над либийския град Сирт, който се намира на север. Битките се водят ежедневно, бойци на организацията извършват екзекуции на цивилни граждани, особено срещу племето Aл-Фарджан, което беше против тях. Силата на организацията в Сирт може би идва от подкрепата на местните жители и някои военни от бившия режим, които бяха лоялни към него преди 2011 г.

Либийският град Сирт е родното място на покойния президент Кадафи. Тук организацията възпроизвежда опита си в Ирак, разчитайки на опита на военните лидери да водят битките и административните дейности, както и на факта, че те могат да осигурят обучени бойци. Организация се появи в Либия към края на 2014 г. По начина на действие и бързото разширяване на територията и влиянието в град Сирт и други градове изглежда, че групата е инвестирала богатството, завзето от териториите под неин контрол в Ирак и Сирия. Някои доклади сочат, че месечната заплата на един джихадист в Либия достига до 4000 долара за разлика от Сирия, където заплащането е до 600 долара.

Появата на „Ислямска държава“ в Либия

Организацията „Ислямска държава“ се появи в град Дерна в Либия в края на 2014г. като „съвет на младите мюсюлмани“, също така и град Сирт беше мястото, където организацията екзекутира египетски заложници християни в средата на февруари 2015 г. Според „Асошиейтед прес“ силният мъж и „емирът“ на организацията в Дерна Мохамед Абдулах, известен още като Abu al-Baraa el-Azdi, който е йеменец, и вторият човек от Саудитска Арабия – Абу-Хабиб, са отговорни за „ислямския съд“.

Според проучване на Вашингтонския институт за близкоизточна политика (The Washington Institute for Near East Policy) на 6 август 2015 г. дезертьори от движението „Ансар ал-Шериат в Либия“ са предоставили логистична подкрепа на елементи от „Ислямска държава“, за да улеснят влизането им в града. След завладяването на град Нофалия организацията призова жителите на града да положат клетва за лоялност към Абу Бакр ал Багдади. Групата придоби първата база в Сирт. По информация на някои медии военните в Ирак, които се смятат за основния състав на организацията, са се възползвали от техните взаимоотношения по-рано в Турция, Ирак, а вероятно и в Сирия, за да разширят мрежата на организацията. Има голям брой войници, които воюват в Либия и са обучени във военната академия в Ирак.

Кои са причините за появата на „Ислямска държава“ в Сирт, Либия:

1. Географското разположение – градът е крайбрежен, с изглед към Средиземно море, разположен между Триполи и Бенгази и на 450 км от столицата Триполи. Източната част от Сирт има излаз към залива, който е важна спирка в търговския път между Киренайка, Триполи и Африка.

2. Организацията по-лесно може да вербува местни жители да се присъединят към нея, защото Сирт е родният град на президента Кадафи и повечето от тях са против новото правителство и искат отмъщение за негова смърт.

3. Градът е разположен на огромна географска площ с изглед към южната част на Европа и страните от Северна Африка.

4. Местната група „Ансар ал-Шериат“, която положи клетва за лоялност към лидера на организацията.

5. Оттеглянето на джихадистки милиции от Сирт, включително и организацията „Либийска зора“. 

6. Съществуването на третата по големина в Либия военна база. Контролът на военните бази им дава арсенал от оръжия. Тази стратегия се използва в Ирак и Сирия.

7. Източник на енергия и нефтени находища.

8. Компенсация за загубата на организацията в град Дерна.

9. Организацията очертава нова географска карта в Африка.

Сахара заема по-голямата част от Северна Африка, най-голямата гореща пустиня в света с площ от над 9 милиона квадратни километра и се простира в десет държави  Египет, Судан, Либия, Тунис, Мароко, Алжир, Мавритания, Чад, Мали, Нигер и Еритрея.

Много лидери от Ислямския Магреб лесно преминаха границите със страните от Западна Африка, например към Нигерия през нигерската граница и към Мали през алжирската и мавританските граници, тъй като няма море или океан, които да затруднят придвижването им, и трудно могат да бъдат контролирани.

Според медии организацията „Боко Харам“ действа за разширяване на контролираните от нея територии към Либия, по-конкретно към региона Фецан, който е разположен на площ от около 700 000 км. Това означава, че привържениците на „Ислямска държава“ от Алжир и Тунис могат по-лесно да преминат към Сирт и както град Ракка в Сирия и град Мосул в Ирак станаха столици на „Ислямска държава“ в тези държави, така и Сирт ще стане тяхна столица в Либия.

Източник: http://www.raialyoum.com