Пресконференция на Негово Високопреосвещенство Теодосий (Аталла Хана) и Център за близкоизточни изследвания

Анализи и коментари

В България по покана на Центъра за близкоизточни изследвания е Теодосий (Аталла Хана) – митрополит на Севастия в Православната църква на Йерусалим – най-старата християнска и православна църква в света.

Основна тема на дадената от Негово Високопреосвещенство на 9 август 2013 г. пресконференция беше положението на християнското население в контекста на „арабската пролет” и по-специално – в Сирия.

Печат

 

В тази връзка директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси подчерта, че това, което в началото беше борба на един народ за демокрация, след две години се оказа заговор срещу цяла държава и война, водена от терористични групировки, които използват ислямистки лозунги, а техните цели се пресичат с интересите на някои западни държави, както и на САЩ и Израел, за свалянето на режима на Башар ал-Асад. Тревожното в случая, без да защитаваме или нападаме този режим, е, че със западното „демократично” оръжие се убиват християни и в хода на военните действия бяха унищожени цели християнски села и църкви.

Негово Високопреосвещенство Аталла Хана акцентира върху няколко важни въпроса, засягащи религиозната толерантност и предизвикателствата пред Близкия изток, породени от експлоатирането на религията за политически цели.

В този контекст той определи Йерусалим за духовна, хуманитарна и национална столица на палестинците и отбеляза, че градът пази светите места на трите монотеистични религии – християнство, ислям и юдаизъм и, съвсем естествено, би трябвало да е символ на братска обич и мирно съжителство. За съжаление действителността е друга и за да се промени, е необходимо да бъдат премахнати всички прояви на несправедливост спрямо целия палестински народ в Йерусалим, където палестинците са третирани като чужди в собствените им домове, където са родени и израснали. Градът е поверен на всички и никой няма право да каже, че той е само негов и на никого другиго. Негово Високопреосвещенство призова всички духовници от трите монотеистични религии да сътрудничат помежду си, за да прекратят насилието и радикализма и накърняването на човешкото достойнство. Всички вярващи по света трябва да обърнат поглед към Палестина и нейните рани и болки, всички християнски църкви – да  полагат повече усилия за палестинската кауза.

След като отправи поздрав от името на палестинския народ по случай избирането на новия български патриарх Неофит, митрополит Аталла Хана потвърди, че много събития по света изискват от Църквата да заеме позиция, защото ролята й не се ограничава до молитвите, затворени между четири стени. Той изрази надежда Българската православна църква да изпълни функцията си в защита на човешките права и положението на угнетените и страдащите по света. В Библията се казва: „Ако имаш светилник, не го крий, а го постави на видно място, за да огрее и онова, което е около теб.”

По повод ситуацията в Близкия изток, Негово Високопреосвещенство поясни, че в някои случаи насилието и убийствата се извършват от името на религията, а тя няма нищо общо. На прицел е единството на арабските народи, които в продължение на векове са живели във времена на религиозно единение. Когато ценностите на съвместното съжителство бъдат разрушени, на тяхно място идват религиозното разделение, насилието и изолацията. Всички знаем какво се случи в Ирак, който беше известен със своето единство, а днес е държава, в която се убива заради религиозна принадлежност. Един милион християни са напуснали страната през последните десет години. Това е загуба за Ирак и Близкия изток. Същото се случи и в Египет, и в Палестина, където политиката на окупатора след войните от 1948 г. и 1967 г. прогони мнозина палестинци от домовете им, сред тях и християни.

Днес най-голямата трагедия на разединението се случва в Сирия, където са атакувани както мюсюлмански, така и християнски духовни лица, а също така и обекти на поклонение и на двете религии. Крайни организации извършват кланета на религиозна основа. През последните две години повече от 60% от сирийските християни са напуснали страната. Бяха заклани по изключително грозен начин християнски свещеници, изгорени бяха църкви, цели християнски села бяха изселени. Преди няколко дни в „Youtube” беше разпространено видео с екзекуцията на християнски свещеник – акт, който показва, че извършителите му са хора без религия, без морал и без съвест. Това видео сякаш има за цел да сплаши християните в Близкия изток и да ги накара да се замислят да се изселят от региона.

Двама православни митрополити – Булус ал-Йазиджи и Йохан Ибрахим – бяха отвлечени близо до Алепо от група, близка до ал-Каида. (Позицията на Център за близкоизточни изследвания по темата може да прочетете тук.)

Негово Високопреосвещенство без колебание определи турското правителство като пряко отговорно за живота на двамата митрополити, защото те бяха отвлечени в регион, близък до турско-сирийската граница, и изрази своята увереност, че Турция има връзка с този случай, както и с всички убийства и прояви на насилие в Сирия, защото контрабандата на оръжие се осъществява през нейната граница със знанието и улеснения от страна на турските власти. Митрополит Аталла Хана предположи, че това, което дразни Турция, е сирийският модел на мирното съжителство между религиите и затова атакува всички умерени сили, които призовават за братство, национално единство и мир.

Именно затова той призова България да застане на страната на Сирия, защото тя се противопоставя на организиран тероризъм в името на религията и всяка цивилизована страна трябва да я подкрепи в борбата й срещу него. Ако тероризмът постигне успех в Сирия, ще се пренесе и на други места. Не е за вярване как някои западни и европейски държави подкрепят т. нар. сирийска опозиция, при положение че знаят, че тези пари се използват за въоръжаване на радикалните групи, които рушат и убиват християни.

          Негово Високопреосвещенство сподели, че е посъветвал американските официални представители да не говорят вече за опазването на християнските малцинства, защото те са убивани и прогонвани именно с американски средства, и постави логичните въпроси: „Дали няма план Близкият изток да бъде изпразнен от християни?”, „Защо някои европейски държави подкрепят фундаменталистки организации в арабските страни за сметка на единството на народите и за сметка на присъствието на християните в региона?”, „Кой печели от това да няма християни в Близкия изток?”

Виждаме, че някои държави, начело със САЩ, подкрепят управлението на „Мюсюлмански братя” в Египет, вместо да застанат на страната на египетския народ, който не иска религиозна, а светска демократична държава.

Някои правителства улесняват по всякакъв начин онези християни от Сирия, Ливан, Йордания, Египет и др., които са решили да напуснат родните си места, ако може завинаги. Някои от посолствата, които все още функционират в Дамаск, редовно са в контакт с християните там и ги подканват да напуснат Сирия.

Негово Високопреосвещенство завърши с призива мюсюлманите и християните да се съберат заедно, за да превърнат Близкия изток в оазис на мир, обич и братство, далеч от насилието и радикализма.