Изгонването на ДАИШ от Палмира е ключово развитие в сирийската криза

Анализи и коментари

Засилва се позицията на Асад и делегацията му за преговори. Руската интервенция продължава

Печат

След три седмици на сражения сирийската армия, подкрепена от отряди на „Хизбулла” и руски въздушни удари, успя да освободи древния град Палмира, който бе паднал в ръцете на терористичната организация ДАИШ преди почти година. Сирийската армия обеща да възстанови контрола си над градовете Ракка, Дейр аз-Зор и другите територии, които засега остават извън обхвата на правителството.

Връщнето на контрола над Палмира е голямо постижение за сирийската армия, голяма промяна в хода на войната в Сирия и голямо поражение на силите на ДАИШ, след загубата в Кобани (Айн ал-Араб), Рамади, Тикрит и други градове в Ирак.

Очевидно е, че международната коалиция, начело със САЩ и в координация с руско-сирийско-иранския съюз, в момента изпълнява план за премахване на ДАИШ, Фронта „Ан-Нусра“ и всички други организации, класифицирани като терористични. Когато бе обявено началото на мащабната акция за Палмира, започна и подготовката на иракските сили, подкрепени от американските въздушни сили, за възстановяването на град Мосул в Ирак. Според нас това не е просто съвпадение.

Военният успех, постигнат от сирийската армия и съюзниците ѝ, ще бъде реализиран като политически фактор, който ще засили позицията на режима, както в преговорите в Женева, така и на регионалната и международната сцена. Победата показва, че е формирана сила, която се бори срещу джихадистките движения и им нанася сериозни поражения.

В допълнение към това, изгонването на ДАИШ от Палмира след ожесточените кървави боеве, отнели живота на около 400 джихадисти, за сметка на около 180 загинали войници от сирийската армия и нейните съюзници, ще бъде директен отговор на обвиненията на сирийските опозиционни сили срещу режима, в които се казва, че той подкрепя ДАИШ с цел постигане на интересите и целите си.

Този успех на сирийските сили ще хвърли светлина върху две основни теми:

Първо: руската военна интервенция в Сирия все още продължава и постига целите си по отношение на укрепването на сирийската армия и ръководителите ѝ, както и оставането на президента Башар ал-Асад на власт.

Второ: американско-руската договорка за прекратяване на военните операции имаше за приоритетна цел премахването на ДАИШ, а след чак това идват политическите преговори за изготвяне на картата на „Нова Сирия”.

Няма съмнение, че сирийският президент, който бе подложен на голямо напрежение и претърпя сериозни военни поражения през последните пет години, ще се озове в силна позиция, не само в преговорите срещу опозицията, подкрепяна от Рияд, но и срещу международната коалиция от шестдесет държави, която поиска той да напусне властта и в началото на кризата прогнозира, че дните му като президент са проброени.

Всеки, наблюдавал широката усмивка на лицето на Асад по време на среща му с френската парламентарна делегация в Дамаск, е забелязал голямото удовлетворение, което сирийският президент изпитва в резултат на значителното си военно постижение. А то може да се окаже повратна точка в хода на сирийската криза.

Делегацията на сирийското правителство, която скоро ще се отправи към Женева, за да вземе участие във втория кръг на преговорите, ще бъде в по-силна позиция. Това означава, че няма да отстъпи от начертаните червени линии, особено като се вземе предвид, че въпросът за съдбата на Асад не е на дневен ред. Още повече – руският президент Владимир Путин след срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери обяви, че от Вашингтон са се убедили да не говорят за бъдещето на Асад. Това стана преди победата в Палмира, представете се каква ще бъде ситуацията след това.

 

Източник: http://www.raialyoum.com