Тел Авив: Насрала налага нов регионален ред

Анализи и коментари

Хизбула налага нов регионален ред в битката за Голанските възвишения. Докато израелски анализатори изтъкват значението на сраженията в южната част на Сирия, началникът на Генералния щаб на израелската армия Бени Ганц предупреждава за опасността от сблъсъци на север и необходимостта Тел Авив да пази границите си от нахлуване на Хизбула в Израел.

Печат

В интервю за израелския Канал 2 Ганц посочва, че в бъдеще Тел Авив трябва да нанесе още един удар на враговете си на северния фронт. Той твърди, че израелската армия е готова да се изправи срещу продължаващата заплаха както от Хизбула на север, така и от въоръжените палестински групировки в ивицата Газа и Западния бряг, и такава интервенция е наложителна. 

От друга страна, военният репортер на израелския Канал 2 Ор Хелър твърди, че израелските тайни служби наблюдават как Хизбула прави опити да установи контрол над сирийско-израелската границата. Хелър се позовава на информация от високопоставен източник от службите за сигурност, че групировката Хизбула е изпратила 2000 войници на южния фронт в Сирия, които участват активно в сраженията, докато сирийската армия им осигурява артилерийски огън.

Редица анализатори също коментират опасната близост на тези сражения до границата с Израел. Ави Асхаров, експерт по арабските въпроси, публикува статия под заглавие „Насрала налага нов ред в региона“. С участието на Хизбула в тази битка лидерът на ливанската организация осъществява две цели – да установи пълен контрол над южния фронт, който попада в района на Голанските възвишения, със съгласието на Иран и по този начин да държи в свои ръце сигурността на Израел. Асхаров описва като притеснителни действията на Хизбула в последните дни, които очертават новата геополитическата стратегия на лидера на движението Хасан Насрала. Тя предвижда сливане на двата фронта – сирийските Голански възвишения и фронта в Южен Ливан.

В допълнение към геополитическите промени анализаторът посочва, че операцията, ръководена от Хизбула, има за цел да предотврати възможността на Израел да постави под обсада района на Шебаа и границата на запад с помощта на фронта Ал-Нусра. Най-голямата заплаха за сирийския президент Башар ал-Асад и ливанския лидер Хасан Насрала е Израел да има достъп до „царския път“ от град Ал Конетра и Дараа до столицата Дамаск.

В статия във в.„Маарив“ военният анализатор Писах Млубани задава въпроса дали е било нужно ликвидирането на ирански генерал и членове на Хизбула в Конетра. Според него тази операция дава повод на Хизбула да участва активно в битките, за да отмъсти за тези жертви.

В статия в „Израел днес“, озаглавена „Битката за Голанските възвишения и нейното регионално значение“, проф. Еял Цезар подчертава значението на тази война не само за Асад, Хизбула и бунтовниците, но и за Израел. Цезар твърди, че дори сраженията да приключат в полза на Асад,запазването на мира и сигурността на Израел няма да зависят само от сирийския президент, но и от Хасан Насрала.

Източник: http://www.alalam.ir