Ердоган отстъпва от искането си за свалянето на Асад – какво се крие зад тази промяна?

Анализи и коментари

Мислeхме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се различава от своите колеги в САЩ и Европа в своята оценка на последните събития в Близкия изток, по-специално в Сирия, защото той е от този регион и е наследник на Османската империя, която управлява в продължение на повече от 500 години. Освен това Ердоган е опитен политик, който постигна чудеса в икономическото развитие на държавата чрез съюза между исляма и демокрацията, но след развитието на събитията в Сирия много неща се промениха.

Печат

В продължение на четири години турският президент възприе „твърда“ политика, дори отиде по-далече от обичайната етика в международните отношения, когато нападна президента Асад и настоя за свалянето му от власт, дори подкрепяше военна намеса за свалянето на режима в Дамаск.

Турският президент Ердоган, който бе домакин на сирийската въоръжена опозиция, и улесни вкарването на пари, оръжия и бойци, не ни изненада, когато отстъпи от позицията си за Сирия. Той потвърди новата си позиция, като заяви, че „Башар Асад може да бъде част от преходната фаза в рамките на политическо решение на кризата в страната си“. Същият Ердоган, който многократно заяви, че Асад е незаконен президент, дните му са преброени и той няма място в настоящето или бъдещето на Сирия.

Казваме, че не ни изненада, защото очаквахме това отстъпление след промяната в позицията на САЩ и други европейски страни, които вече нямат вето срещу участието на Асад в политическото решение на сирийската криза. Ангела Меркел призова за започването на диалог с президента Асад за разрешаване на кризата в Сирия. Изявлението на германския канцлер беше само след един ден след подобно изявление на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Ердоган се различава от арабските си съюзници Саудитска Арабия и Катар по това, че притежава „прагматизъм“ и поставя интересите на страната си над всякакви съображения за отмъщение или други въпроси от личен характер. Той не вижда нищо лошо в отстъплението от предишните си позиции за Сирия, ако резултатите са в интерес на Турция, и това обяснява приемането на ролята на сирийския президент в преходния процес за формиране на правителство на национално единство, което ще включва фигури от правителството и опозицията.

Сигурно е обаче, че това отстъпление на Ердоган ще бъде шок за арабските му съюзници, както на върха на властта, така и сред сирийската опозиция, чиито лидери са в Анкара и силно залагат на подкрепа от турското правителство. Но това е политика, каквато е и политиката на Близкия изток с неговите движещи се пясъци и променящи се карти и съюзи.

Следващата очаквана стъпка е президентът Ердоган да посети Дамаск или да изпрати своя премиер, Ахмед Давутоглу, разбира се, ако Давутоглу остане на поста си след парламентарните избори през ноември, които ще се проведат за втори път за по-малко от една година. Социологическите проучвания показват, че шансовете на Партията на справедливостта и развитието да спечели абсолютно мнозинство са ограничени.

 

Източник: http://www.raialyoum.com