Последици от войната в Йемен

Анализи и коментари

Въздушната операция в Йемен, провеждана от коалиция от държави в региона, начело със Саудитска Арабия, рязко засили конфронтацията на кралството с Иран.

Има няколко сценария за развоя на събитията в Йемен.

Печат

Като начало, трябва да отбележим, че в Йемен има пет групи, действащи самостоятелно и независимо една от друга, разположени на територията на държавата, с различно присъствие в съответните географски райони.

Първата група е “Ансар Аллах”, подкрепяна от Иран, която постепенно разшири своя контрол и чрез поредица от военни атаки стигна до столицата Сана.

На второ място, това са силите на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, който намери общи интереси с хутите и чиято цел е да отмъсти на противниците си, които го принудиха да се оттегли от власт, след като управлява страната от 1978 до 1990 г.

Третата група са военните структури на сегашния президент на Йемен Абед Раббо Мансур Хади, избран на 25 февруари 2012 г. със споразумение след революцията през февруари 2011 г. Тези сили са подкрепяни от т.нар. народни милиции и се ползват с външна подкрепа от държавите в Персийския залив.

Четвъртата сила са ислямистките радикални групировки, смятани за клон на Ал Кайда, която контролира някои райони в южната част на Йемен.

Петият участник в конфликта са народните и племенни милиции към т.нар. „Съвместна среща“. В нея участват различни движения – леви, ислямисти и други, но трябва да отбележим, че тези движения от „Срещата“ изиграха ключова роля в свалянето на Салех, без да се конфронтират с хутите.

Йемен е раздиран от конфликта между шиити и сунити, както и от племенни сблъсъци в резултат от разцеплението на държавата на Северен и Южен Йемен.

След като първият етап от въздушните нападения успя да унищожи пет от общо седем въздушни бази под контрола на хутите, прогнозите са, че вторият етап ще бъде насочен към Републиканската гвардия и 33-та бригада. И двете сили все още подкрепят бившия президент Салех и изиграха ключова роля в изгонването на милициите, лоялни към сегашния президент Хади, от позициите им в последните дни.

Въздушните атаки ще помогнат на силите на Хади да възстановят загубените си позиции. Очаква се коалицията, водена от Саудитска Арабия, да блокира всички летища и пристанища на Йемен, за да пресече всички възможни пътища за снабдяване на хусите с оръжие и други помощи от Иран. Арабските коалиционни сили ще осигурят безопасното преминаване на кораби през пролива Баб Ел- Мандеб, за да гарантират интересите на Египет и други арабски и европейски държави. Въпреки това остава главната цел на тази коалиция, а именно връщането на президента Хади на власт и контрол над държавата или поне на част от нея.

На политическо ниво тази военна офанзива ще е от полза на Саудитска Арабия, защото ще има думата при всички евентуални преговори за съдбата на Йемен. Ако „Ансар Аллах“, подкрепяни от Иран, изберат военна конфронтация и отвърнат на въздушните удари с ответни атаки по военни цели в Саудитска Арабия с цел да въвлекат саудитската армия във война на изтощение (като войната от 2009 г.), вероятният отговор ще бъде сухопътна операция в Йемен. В този случай хусите на свой ред ще имат възможност да нахлуят вътре в кралството.

В заключение, Саудитска Арабия заедно с други държави от Персийския залив не могат повече да пренебрегнат събитията в Йемен и радикалните промени, които застрашават регионалното влияние на кралството заради нарастващото влияние на Иран, а това рефлектира върху сигурността и стабилността вътре в страната. Саудитска Арабия и нейните съюзници искат да осуетят иранско-западните преговори за постигане на споразумение за ядрената програма на Иран. Тези военни удари ще продължат в опит да върнат баланса на силите в Йемен.

Източник: http://www.elnashra.com