НАТО настъпва към Русия заради войната в Украйна

Анализи и коментари

НАТО  налива масло в огъня на украинската криза, за да се приближи до западната граница на Русия и да  засили  присъствието си с нови бази в региона  под предлог "руската инвазия в Украйна" .

Печат


Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Ноланд подчерта  необходимостта от скорошно разполагане на командни пунктове на НАТО в страни, граничещи с Украйна. Тези бази трябва да бъдат създадени в "шест държави на фронтовата линия". В същото време командващият  американските сухопътни войски в Европа ген.-лейт. Бен Ходжис съобщи новината за изпращането на военни „наблюдатели“ в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Целта  на тази проучвателна мисия в Източна Европа е разполагането на изтребители, танкове и друго военно оборудване на НАТО. Но срещу кого? Отговорът, разбира се, е срещу Русия.
Пентагона  оправдава целта на подобни операции с подготовката на нови  "приятели  и съюзници ".   Не е нужно да си военен стратег обаче, за да забележиш, че  силите на НАТО приближават към границата на Русия и всички обекти на руската армия вече са под  прицел.
Нека се върнем към събитията от площад „Майдан“ в Киев веднага след свалянето на режима на Янукович. Първото решение на украинския  парламент беше забраната на руския език като официален, както и анулирането на споразумението от Харков за удължаване на срока на разполагане на руския Черноморски флот в Крим. Ако референдумът в Крим не беше решил присъединяване към Русия, знамената на военноморските сили на САЩ вече щяха да се веят над Севастопол (руска военноморска база в Крим).
Въпреки  потвърждението на председателя на Генералния щаб на украинската армия Виктор Муженко   на 29 януари миналата година, че няма присъствие на руски редовни сили в Югоизточна Украйна, НАТО  под предтекста "руска инвазия в Украйна"  реши да разположи сили за съвместни учения в прибалтийските републики и Полша. След края на тези учения Северноатлантическият пакт ще запази военното си присъствие в региона.
В рамките на учението „Атлантическа решимост“ в прибалтийските  републики и Полша  пристигнаха 50 танка "Абрамс" и  бронирана техника "Страйкър“, „М 113" и "Бредл" с  техните екипажи. Унгария и Дания също изпратиха  140 войници и 70 бойни машини за Литва за участие в "маневрите".  Португалия и Канада участват с 4 изтребители, които кацнаха във база Зокниай в Литва.
Четири германски бойни самолета са базирани на летище "Емъри"  в Естония, четири изтребителя "Ф-16" от Холандия са на летище „Малборк" в Полша. В база "Луск" вече има 18 самолета от Италия, както и други военни изтребители "C-130J".
В полския град Люблин се сформира  специален отряд за бързо реагиране. В него участват представители на Полша, Литва и Украйна . Продължава работата на САЩ за  изграждане на базата за противоракетна отбрана в близост до полския град Редзиково.  Генералният секретар на НАТО Йенс  Столтенберг обясни действията на Алианса с решението за „създаване на шест командни центъра на територията на България, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния, които да бъдат напълно готови да се справят с внезапни кризи и да гарантират  координацията между местните сили и силите на НАТО“.  Според Столтенберг целта е подготовка на „силите на НАТО за бързо реагиране, които ще наброяват 5000 добре обучени и тренирани войници, както и въздушни, военноморски и специални части."  Сигурността на Европа и на света като цяло е критична , заяви генералният секретар на Алианса. Той посочи  районите,  където действат екстремистки организации -  Северна Африка и Близкия изток,  като предупреди, че има риск и за Украйна, ако Русия "продължава да нарушава принципите на международното право с  подкрепата  си за  сепаратистите  в област Донбас.“
НАТО се опитва да убеди общественото мнение и  най-вече руснаците, че тези мерки не застрашават сигурността на Русия. По този повод Столтенберг увери, че „всички решения, които ще бъдат взети от министрите на отбраната,  касаят чисто отбранителни мерки в отговор на действията на Русия в Крим и Украйна“.
Изявлението на генералния секретар на НАТО ни напомня на подобни изявления от европейски лидери, когато САЩ реши да разположи противоракетен щит в Европа. Тогава редица представители на Алианса, Европа и САЩ  твърдяха, че разполагането на  тази система не е насочено срещу Русия, а за да се противопостави на иранските ракети, заради  което Русия  беше принудена  да разположи ракетни системи "Искандер"  в област Калининград ( система, която унищожава всички противоракетни  обекти).
Като цяло отбранителният план на НАТО съвпада с американската политика през последната половин година - да засили присъствието си в Полша и балтийските републики. В момента се проучва въпроса за доставката на смъртоносни оръжия на Украйна, за да може да се справи със "сепаратистите“.
Москва наблюдава всичко
Плановете на НАТО не са тайна за Москва. Преди няколко дни  руският президент Владимир Путин заяви, че  съюзът се опитва да води политика, насочена към ограничаване на руското геополитическо влияние, и за да постигне тази цел , използва украинските въоръжени сили. Путин  определи украинската армия като „чуждестранен легион“,  подържан от НАТО. Според руския държавен глава  целта на този „легион“ не е да защити украинците, а да изпълнени плана срещу Русия. „САЩ  възнамерява да  предостави  смъртоносни оръжия на Украйна въпреки  признанието от  украинската страна, че няма руски редовни сили в югоизточната част на Украйна, нима това не  застрашава сигурността на Русия?“, попита Путин.
Относно евентуалната доставка на смъртоносно оръжие от САЩ за Украйна ръководителят на Академията по геополитически науки  Константин Сиваков обяснява, че изпращането на такова оръжие трябва да бъде придружено с експерти и военни съветници.  Това би могло да превърна САЩ  официално в страна във въоръжения конфликт  и той неизбежно  ще стане световен. Директорът  на Френския институт за международни и стратегически отношения Паскал Бонифас твърди, че въоръжаването на украинската армия е  наливане на масло в огъня. Според експерта липсата на политическо решение сега не е повод за военни сблъсъци, които няма да помогнат за излизане от кризата . Киев не може да победи Москва и да спечели войната, а ЕС  няма намерение да се ангажира във въоръжен конфликт срещу Русия, но отпускането на милиарди долари на Украйна може да доведе до военна конфронтация. Бонифас  добавя, че „Франция иска дипломатическо решение  на кризата, но Обама не е съгласен, защото САЩ и ЕС имат различни икономически интереси“. С острия си тон и строгото си отношение към  президента Путин Обама иска да оправдае политиката си в Ирак, Афганистан и Либия, твърди експертът.
НАТО всъщност налива масло в огъня, като се опитва да оправдае съществуването си като бариера пред руската заплаха и да провокира Русия да отговори с военни действия. Жорж Клемансо пише: "Войната е нещо много важно и затова не трябва да се повери само на военни." Отношенията между Русия и Европа са много важни и затова не трябва  НАТО да се намесва в тях.
Кризата в Украйна е подарък за Алианса и неговия кръстник Вашингтон. Тези, които поискаха присъединяване към Северноатлантическия пакт, ще бъдат принудени  да увеличат  военните си разходи. От друга страна, американска военна промишленост печели милиарди долари от  нови поръчки.
http://arabic.rt.com/news/773479-%D8%A7%D9%84%D9%86%D8%A7%D8%AA%D9%88-%D9%82%D9%88%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A9/