„Йедиот” публикува свидетелски разказ за войната от 1973 г.

Анализи и коментари

Даян наредил да се използва ядрено оръжие, но правителството му попречило


За първи път в историята на Израел Отделът за военна тайна не забранява публикуването на свидетелски разказ, от който става ясно, че министърът на отбраната по време на Октомврийската война от 1973 г. Моше Даян е поискал да „бъде подготвен и ядрен вариант”, защото „положението е  много лошо”. По-ранни свидетелски разкази говорят индиректно за подготовката на израелско неконвенционално оръжие, без да използват този израз, за да запазят политиката на неяснота по отношение на ядреното оръжие, която политика се основава на принципа да не се потвърждава притежаването на подобен тип оръжие.

Печат


Този свидетелски разказ ще бъде публикуван днес (4 октомври 2013 г.- б.пр.) във вестник „Йедиот Ахронот” само ден след като това ще бъде направено в САЩ от Арнон Азаряху - един от най-приближените сътрудници на министъра Исраел Галили, който от своя страна навремето е най-близкият до министър-председателя Голда Меир.


По думите на коментатора по въпросите на сигурността в „Йедиот Ахронот” Ронен Бергман  в неделя на обяд на 7 октомври 1973 г. – вторият ден от войната, в централата на министерството на отбраната в Тел Авив в „Хакирия” била проведена решаваща среща. Министърът на отбраната Моше Даян изчакал шефът на генералния щаб генерал Давид Елазар да излезе от стаята и преди и останалите да напуснат, се приближил до тях с ръка на вратата и хвърлил към присъстващите, начело с премиера Голда Меир, нещо, което наподобявало бомба, казвайки: „Мислих и тъй като положението е много лошо..трябва да се подготвим да разкрием и ядрения вариант”.


Според Бергман това сензационно предложение, което предизвикало конфронтация между израелските ръководители, се появява в свидетелски разказ, който за първи път разкрива как Израел е проучвал възможностите за открито използване на ядрено оръжие.


Това са думите на Азаряху, който е най-близкият помощник на най-силния министър в правителството на Меир – Исраел Галили. Свидетелският разказ ще бъде публикуван в института „Удроу Уилсън” във Вашингтон като част от оповестяване на архив с интервюта, проведени от живеещия в САЩ израелски изследовател Авнер Коен, който пише историята на израелската ядрена програма и е преследван от силите за сигурност в Израел.
„Йедиот”, който ще публикува материала днес (4 октомври 2013 г.- б. пр.) посочва, че чуждата преса е публикувала многократно недиректни свидетелства за ядрения аспект на най-трудната израелска война. А това е първият път, в който се предава цялостен разказ, с цитати от интервю, записано на видео, на високопоставена личност, станала свидетел на вземането на решенията по онова време. Заради публикуването му в САЩ израелският Отдел за военна тайна не може да забрани разпространяването му и в Израел.


В очакване на четиридесетата годишнина от войната Йом Кипур самият вестник „Йедиот” публикува преди около три седмици дневника на военнокомандващ от Южния фронт по време на войната генерал Хаим Барелеф, който разказва, че е чул от Голда Меир, че Даян е предложил да се използва неконвенционално оръжие, но навремето Отделът за военна тайна забранява да се съобщи, че това оръжие е ядрено. Преди споменатата среща Даян тъкмо се е върнал, много отчаян, от обиколка на Южния фронт. В същия ден шефът на генералния щаб ген. Давид Елазар показал доклади от отделните фронтове, които разкриват тежкото положение на израелските войски – най-опасното от войната от 1948 г.


Според свидетелския разказ след като Елазар приключил, Даян го изчакал да излезе, заключил вратата след него, вдигнал се бързо от мястото си, сякаш ще излиза, но спрял внезапно. Азаряху разказва: „Даян стигна до вратата, хвана бравата и каза: „Да, всъщност, аз забравих. Мисля, че заради ситуацията, слушахме в продължение на половин час Елазар, положението е много зле, затова ние трябва, тъй като няма да имаме много време и много опции, трябва да подготвим и ядрения вариант да излезе наяве.”


По преценката на проф. Анвер Коен Даян „е наредил да бъде подготвен ядрен взрив, който да е олицетворение на силата на Държавата Израел, за да се възпрат Сирия и Египет да продължат войната.” Коен казва, че Даян е използвал реално правомощията си като министър на отбраната, за да издаде заповедите за начало на подготовката за употребата на ядрено оръжие и е поискал от израелския министерски съвет разрешение да продължи тези стъпки.


Азаряху споделя в разказа си: „Затова Даян каза: „За да не губим време, бях решил още преди да дойда тук да извикам Шалхевед Фреир (генералният директор на Комитета за ядрена енергия). Той чака отвън и знае че чака отвън. Ако бъде потвърдено, той ще предприеме нужното, ако решим да действаме, можем да го направим за минути, не да прекараме половин ден в изпробване на всичко, което е необходимо да се подготви.”


Азаряху казва в интервюто си за Коен: „ Разбираш, изчака да излезе Елазар. Можеше да започне разговора още от самото начало, но изчака за накрая, за да излезе Елазар. Искаше да изглежда, че въпросът не е важен, че е само подготовка… а може би смяташе, че Елазар ще се противопостави на това. Затова предпочете да постави въпроса, сякаш е нещо второстепенно, за да не предизвика вълнения и да не създаде проблем.”


Азаряху добавя, че казаното от Даян е предизвикало буря сред политическото ръководство. „Министър Игал Елон избухна, както и Галили. Станаха, опълчиха се и казаха, че можем да издържим и да спрем атаката, че силите ни от запаса са на път към Голанските възвишения и балансът на силите ще се промени много бързо и няма нужда да се всява паника. Важното е, че ако направим това, това ще е краят на проблема.”


Азаряху посочва: „След като чу казаното, Голда все решението си и каза на Даян: „Забрави това!”. Използва израза: „Забрави!”. Галили също му каза „Забрави това!”. Ще воюваме с конвенционално оръжие, без участието на други сили, било то директно, или индиректно. Галили ми каза, че Даян е говорил всичко, докато ръката му е била на бравата на вратата, все едно е между другото.”


Азаряху добавя: „Галили беше политически противник на Даян и не вярваше, че той ще изпълни заповедите на Голда и ще отмени ядрената мобилизация. Искаше да чуе как Голда го казва лично на ръководителя на Ядрения комитет Фреир и затова искаше той да влезе в стаята”.


Източник: http://www.assafir.com/Article.aspx?EditionId=2584&ChannelId=62457&ArticleId=465&Author=%D8%AD%D9%84%D9%85%D9%8A+%D9%85%D9%88%D8%B3%D9%89#.UlFnAfJy79p