Ще удържи ли четвъртото правителство на Нетаняху?

Анализи и коментари

В последния момент Нетаняху успя да състави четвърто правителство в своята лична история. Това стана възможно след като израелският политик постигна споразумение с Нафтали Бенет малко повече от час преди да изтече крайният срок, с който разполагаше. Съгласно основния закон на страната новият премиер има само седмица, за да спечели доверието на Кнесета. 

Печат

Този успех може да извади Нетаняху от затрудненото положение, в което сам се постави, когато по категоричен начин обяви, че няма да прави правителство с „Ционисткия лагер” (наричан още Ционистки съюз – лявоцентристкото обединение, което беше основната опозиция на Нетаняху на изборите – бел. прев.). Лидерът на „Ликуд” разполага само с 61 места в Кнесета, което означава, че правителството му е на косъм да падне, особено след като стана ясно, че той се е примирил напълно с желанията на Нафтали Бенет, за което информираха всички израелски медии в четвъртък. 

Изглежда, че Нетаняху е бил подложен на сериозен натиск до последния момент. Това обяснява пълното му подчинение на Нафтали Бенет. Всички искания на неговата партия „Еврейски дом” бяха изпълнени. Сред тях беше условието лидерът й да получи министерство на образованието, Айелет Шакед – министерство на правосъдието и всички подчинени на него институции, най-важната от които е съветът за назначаването на съдиите. Друг член на „Еврейски дом” – Ури Ариел, получава министерство на земеделието. Партията ще управлява и администрацията, която отговаря за заселническите селища в Западния бряг, и ще излъчи заместник-министъра на отбраната и председателя на конституционната комисия в Кнесета. Нафтали Бенет и Айелет Шакед ще са членове и на израелския кабинет (умаленият състав на правителството, в който влизат 11 министри).

Нетаняху сключи коалиционно споразумение и с лидера на партията„Кулану” – Моше Кахлон. Той ще получи министерство на финансите, Йоав Галант – министерство на жилищното настаняване, а се говори и за трето министерство – на опазването на околната среда, което да бъде ръководено от приближен на Моше Кахлон, който, обаче, не е член на Кнесета. 

Договорени са и коалиционните отношения с движението „Шас”. Неговият председател Арие Дери ще ръководи министерство на икономиката и на развитието на Негев и Галилея. Възможно е движението да запази също така министерство на вероизповеданията или то да бъде дадено на някой от депутатите му в Кнесета. Кадър на „Шас” ще е и заместник-министър на икономиката.

Съгласно споразумението, сключено с партията „Яхадут ха-Тора”, нейният лидер Яаков Лицман получава министерство на здравеопазването, а партията ще излъчи и председателя на финансовата комисия в парламента.

На Нетаняху ще му се наложи да води битка вътре в „Ликуд”, която има 30 депутати в израелския парламент. Поне 12 народни представители от партията ще получат министерски постове. Знае се, че Моше Яалон ще поеме министерство на отбраната – пост, за който няма конкуренция. Голямата битка ще бъде за министерството на външните работи, за което претендират Силван Шалом, Гилад Ердан и Цахи Ханегби. Носят се слухове, че ведомството може да бъде запазено за Нетаняху и да бъде използвано като подкуп за друга партия, която да участва в правителството, и тя може да е от „Ционисткия лагер”. Вътре в „Ликуд” има конкуренция за останалите министерства и всички оценки показват, че никой няма да се откаже, най-вече онези, на които Нетаняху е обещал министерски кресла.

Това няма да е единственият проблем за лидера и партията му. Най-голямата трудност ще е след като получи доверието на Кнесета – след една седмица. Те няма да са заради изявленията на опоцизията, че това правителство е дясно и недемократично и ще създаде редица проблеми на Израел във всякакъв план, а заради това, че Нетаняху не промени посланието си по време на предизборната кампания и затова и този път ще остане заложник на изнудването на Нафтали Бенет и другите партии, които участват в коалицията. Според повечето анализи в Израел мнозинството от 61 депутати не осигурява на правителството свободата да работи самостоятелно.

Как може да бъде преодолян този натиск? Ще оцелее ли правителството на Нетаняху повече от година и до какво ще прибегне, за да си осигури стабилност?

Всички анализи показват, че Нетянаху ще трябва да разшири коалицията. Как може, обаче, това да се случи при натиска на Нафтали Бенет към нея да не се присъединява „Ционисткият лагер” и по-специално след неговото изявление след подписването на коалиционното споразумение, че това правителство е на целия народ.

Ако Нетаняху иска да разшири коалицията, пред него има два варианта.

Първи вариант: да направи онова, което умее добре – да раздробява партии. Той може да избере да атакува партията „Израел бейтену”, да изкуши някои от депутатите й в Кнесета и да ги включи в правителството, най-вече предвид лошите резултати на Либерман на последните избори и корупционните скандали с партията. 

Нетаняху може да заложи и на Ционисткия съюз, тъй като някои членове на този „лагер” вече са изразили готовност да го напуснат и да участват в правителството, ако министър-председателят им отправи достатъчно съблазнително предложение. Лидерът на „Ликуд” е ловък политик и знае много добре как да общува с тези партии, както и че някои техни членове силно желаят да получат министерски постове. Правил го преди и е успявал, може да успее и сега.

Втори вариант: директно да се обърне към „Ционисткия лагер” и да го включи в правителството. Това обяснява изтеклата информация, че министерство на външните работи остава за Нетаняху, за да го даде на председателя на „Ционисткия лагер” – Ицхак Херцог. Задачата няма да е лека, особено след изявленията на Ливни и Херцог за новото правителство и дясната му ориентация, както и тези на самия Нетаняху, който изрази нежелание да се коалира с тях. През последните години обаче сме свидетели на това колко непостоянни могат да бъдат израелските политици, как говорят лъжи, правят отстъпки и се отмятат от думите си само и само да останат на власт.

Източник: https://www.maannews.net