4 години война в Сирия, кога и как ще свърши

Анализи и коментари

Никой не можеше да предположи, че демонстрациите в Сирия, които започнаха в средата на март 2011 г. в разгара на вълната от промени в Близкия изток, ще се превърнат в жестока мултинационална война. Започва петата година от тoзи въоръжен конфликт без перспектива да приключи скоро. Какво е бъдещето на Сирия след четири години смърт и разрушения?

Печат

Известно е, че войните, особено по-продължителните, се променят драматично, както се променят и участниците в тях, и тези, които ги финансират. Сериозните промени в Либия и Египет застанаха на преден план и темата за сирийската война вече не е актуална, като преди 3 години, също така и противоречивите интереси на сирийските опозиционни групи я превърнаха в слаба и разединена сила.

Но какви са очакванията на западните експерти в международната политика за реалността и бъдещето на Сирия?

Първо, днес сирийският президент Башар Асад е по-силен от всякога, защото получи международна и регионална подкрепа и успя да предотврати падането на режима. Той успя да запази контрол над големите градове, сред които и столицата Дамаск,но по-важното е, че той превърна конфликта от народно въстание за сваляне на диктаторския режим и за свобода и демокрация в регионална и международна война срещу терористичните организации.Това е в негова полза, тай като световните медии, съответно и общественото мнение се фокусираха върху зверствата, извършвани от терористичните групи срещу човечеството.

Второ, решението на Русия да подкрепи управляващите в Сирия на международно ниво във всички форуми и чрез отваряне на въздушния мост за снабдяване с оръжие, а това решение не подлежи на промени в близко бъдеще, особено след като отношенията между Русия и някои европейски страни се влошиха. Решението на Иран да помага на режима финансово и военно също не подлежи на промяна в близко и в далечно бъдеще поради идеологически и стратегически цели, прилагани от иранското ръководство след успеха на "ислямската революция". Затова независимо от някои загубени битки – политически или на фронта, сирийският режим ще продължава да получава всякаква подкрепа от Иран.

Трето, въпреки загубите на фронта или дезертьорите, сирийската правителствена армия е все още силна. Тя вече е подкрепена от алтернативна народна армия, която беше сформирана и обучена преди две години с помощта на Ливан и Иран и наречена „национални сили за отбрана“. Ролята на тези бойци става още по-активна и те влизат в директен сблъсък с терористите.

Четвърто, терористична организация „Ислямска държава”, която контролира обширни територии от Сирия, действа, водена от свои цели, различни от тези на сирийската опозиция. „Ислямска държава” воюва срещу всеки, който отказва да обяви лоялност и подкрепа към обявения от нея „халифат“. Тези стратегически различия доведоха до сблъсъци между „Ислямска държава” и някои от фракциите на сирийската опозиция. В някои случаи тези конфронтации дори надминават сблъсъците  със сирийската армия. В бъдеще тези битки ще станат по-ожесточени заради конфликта на интереси.

Пето, всички американски и западни програми за обучение на фракции на сирийската опозиция са ограничени и неефективни. Те не могат да осъществят никаква реална промяна, а единствено могат да насочват западните ВВС към цели на „Ислямска държава” и в бъдеще да контролират ограничени географски райони след изгонване на терористите от „Ислямска държава”. Към настоящия момент дори това изглежда невъзможно, след като фракциите на опозицията, които са смятани за „умерени“, загубиха влиянието си, особено след разпадането на движението „Хазем“, което Запада се опитваше да превърне в ядрото на опозиционните сили подобно на други такива движения, основавани в Ирак, за да се борят с Ал Кайда.

Шесто, военно-политическата ос, която подкрепя сирийския режим, работи в Сирия в зависимост от дневния ред на добре обмислена стратегия,  фокусираща военните си операции върху цели с огромно влияние върху целия ход на войната. В момента целият фокус на режима и съюзническите му сили е в битката на юг, за да блокират всяка възможност за създаване на бъдеща заплаха за Дамаск, подкрепена от Запада подобно на случая в Либия. Следователно сирийския режим няма да допусне фракции на опозицията да наложат контрол над южната част на границата с Йордания и по този начин да образуват големи бойни групи близо до столицата.

Седмо, множеството опозиционни групи в по-голямата си част не са свързани с т. нар. "Сирийска Национална коалиция", следователно могат да бъдат командвани и управлявани само от страните, които ги въоръжават и финансират.

Осмо, ролята на Турция, Иран и някои държави от Близкия изток е решаваща. От тях зависи колко ще продължи кризата в Сирия, също така зависи и от създаването на единна и ясна визия, подкрепена от САЩ, Русия и ЕС, а такава засега липсва. В момента сирийския проблем е изместен на заден план в регионалните и международните приоритети.

Всеки, който се ангажира със срокове за края на войната в Сирия, трябва да има предвид, че броят на страните, участващи в конфликта, стана много голям. Те са свързани с пари, оръжие, бойци, сделки, политически натиск и за решаване на тези въпроси се изисква споразумения на международно високо равнище.

1-убитите в резултат на войната в Сирия до момента са повече от 210,000

2-броят на изселените от домовете си вътре в страната и извън страната е около 10 милиона души

3-Икономическата загуба приближава $ 200 млрд.

4-Броят на класифицираните организации, които воюват срещу сирийския режим, е около 70 различни фракции, най-мощната от които е „Ислямска държава” с около 20 000 бойци , следвана от фронт Ан-Нусра с около 15 000 бойци.

Източник: http://www.elnashra.com