Пропагандата на САЩ срещу „Ислямска държава” със съмнителни резултати

Анализи и коментари

Държавният департамент обмисля да ограничи прякото си участие в онлайн кампаниите, целящи да дискредитират „Ислямска държава”. Бивши и настоящи американски официални лица заявиха, че решението е било взето, след като външни експерти са поставили под съмнение легитимността на правителството като активен участник в опитите да се неутрализира пропагандата на терористичната организация.

Печат

Заключенията на шестимата участници в оценяващия екип, сред които експерти от Силиконовата долина и Ню Йорк, допълнително хвърлиха сянка върху програмата на Държавния департамент, която и без друго беше разтресена от управленска криза, след като за по-малко от година втори неин директор напусна поста си.

Проблемите с нея са още едно доказателство, че администрацията на Обама среща сериозни трудности в опитите си на намали популярността на „Ислямска държава” в интернет и социалните мрежи, където терористичната организация е много активна и откъдето набира привърженици, радикализира последователите си и провокира атаки срещу Запада.

Специалистите по контратероризъм смятат, че терористичните атентати, при които бяха убити повече от 130 души в Париж миналия месец, са демонстрация на нарасналото влияние на „Ислямска държава”. Няколко души от замесените в атаките са пътували преди това до Сирия, а след станалото във френската столица зачестиха и публикуваните от терористичната организация съобщения, съдържащи предупреждения към САЩ и съюзниците им да очакват нова вълна от насилие.

Екипът, който участва в програмата на Държавния департамент, беше сформиран със задачата да играе ролята на своеобразен информационен щаб срещу терористичните мрежи, а атаките във френската столица допълнително увеличиха напрежението върху експертите в него. През последните две години те са организирали кампании в „Туитър”, „Фейсбук” и други интернет платформи и социални мрежи, като целта е била да се всее съмнение у онези, които потенциално могат да решат да се присъединят към „Ислямска държава”.

Сред шестимата оценяващи са ветерани от „Гугъл”, „Туитър” и други технологични компании. Те са приветствали инициативите на Държавния департамент в пропагандната война да бъдат включени и съюзници на САЩ от Близкия изток, както и да се привлече вниманието на избягалите от „Ислямска държава”, чиито профили често пъти разкриват разтърсващи факти.

Въпреки това, експертите са изразили „сериозни съмнения дали американското правителство изобщо трябва да оповестява, че изпраща съобщения”, заяви американско официално лице, което е било информирано за резултатите от дейността на оценяващия екип. Скептицизмът на събраните специалисти е бил провокиран от два неща – накърнения имидж на САЩ пред мюсюлманите и оскъдните доказателства, че програмата на американското външно министерство е допринесла за намаляването броя на симпатизантите, които „Ислямска държава” (позната още като „Ислямска държава в Ирак и Сирия” и „Ислямска държава в Ирак и Леванта”), е успяла да вербува.

Докладът съвпадна с напускането на Рашад Хусейн, когото Белият дом назначи тази година за директор на Центъра за стратегическите комуникации за борба с тероризма към Държавния департамент (ЦСКК). Впоследствие Хусейн пое пост в Министерство на правосъдието и официални лица заявиха, че преместването му не е заради доклада, нито заради работата му в Държавния департамент. При все това напускането му стана причина за нови неразбории в екипа, който вече имаше проблеми заради честите смени в персонала и стратегията.

Контратерористичната операция на САЩ по изпращането на съобщения в социалните мрежи е в пълен хаос”, заяви Уил Маккантс, експерт по темата „Ислямска държава” в изследователския център „Брукингс инститюшън” и бивш съветник в Държавния департамент. „Онези, които изпращат съобщенията, са деморализирани. Те нямат ясни указания от ръководството какво точно трябва да правят”, допълни още той.

Служители от Държавния департамент признаха, че някои елементи от стратегията на програмата са обект на преоценка и че броят на служителите, които публикуват в „Туитър” и другите платформи, може да бъде намален. „Операцията на външното министерство напредва. Пускат се директни съобщения срещу „Ислямска държава”, които се опират на факти, и екипът работи по-тясно с нашите международни партньори”, заяви Ричард Стенгъл, един от най-високопоставените ръководители в Държавния департамент, който отговаря за публичната дипломация и наблюдава дейността на ЦСКК. 

Стенгъл коментира още, че постоянните промени, които „Ислямска държава” извършва, карат американското правителство да поддържа същото темпо. „Те се учат от грешките си. Те се променят и се адаптират към виртуалното бойно поле, затова и програмата на Държавния департамент трябва да е също толкова иновативна и да сме изобретателни”, обяснява още американският политик.

Служители от американското външно министерство отказаха да съобщят заключенията на оценяващия екип. Резултатите от работата му са изложени в слайдове на документ от 100 страници, внесен малко преди Деня на благодарността. Участниците не бяха назовани, но официални лица посочиха, че сред тях е имало специалисти по маркетинг и учени по информатика от Калифорния, Тексас и Ню Йорк.

В продължение на три седмици „Отрядът за бързо реагиране” е преглеждал изпратените съобщения, включително и работата на ЦСКК. Проектът е одобрен от Белия дом, но някои служители от Държавния департамент са изразили съмнение относно капацитета на работната група да се справи с поставената ѝ задача. Никой от участниците в нея не говори арабски език, нито един от тях няма познания за терористичните групи и не разполага с достъп до класифицирана информация, която ще му позволи да дава оценка за секретни операции. 

„По-голяма част от тях са от маркетинг средите и разглеждат „Ислямска държава” и американските правителства като брандове”, заяви американски държавен служител, който се е запознал с документа. Едно от основните им заключения е, „че не американското правителство ще ликвидира бранда [„Ислямска държава”], а това ще бъде трета страна”, коментира още той. То е било възприето като положителна оценка за работата на центъра под ръководството на Хусейн, когато са открити центрове за изпращане на онлайн съобщения в чужбина, с надеждата, че, направени оттам, публикациите ще бъдат по-добре приети, отколкото ако бяха дело на американското правителство. Тази година е започнал работа в центърът в Обединените арабски емирства. Планирано е следващите да бъдат открити в Малайзия и Нигерия.

Стенгъл заяви, че програмата тепърва ще се разраства. „Ще възприемем формат, който включва установяването на надеждни партньорства с други правителства и трети страни”, коментира още той. 

В експертния доклад са подкрепени идеи, които в един момент са отпаднали поради липса на финансиране от Държавния департамент. Сред тях е формирането на контратерористични спецекипи, които може да бъдат разположени в европейски градове и на други места, където експертите преценят, че е нараснал броят на вербуваните от „Ислямска държава” симпатизанти.

Въпреки препоръките за насочването на ресурси в чужбина, в доклада са изказани съмнения относно качеството на работата, извършена от анализаторите и наетите служители, които всеки месец публикуват стотици съобщения и видеоклипове на арабски, английски и други езици, и го правят от името на Държавния департамент. Официални представители заявиха, че няма планове прякото участие на американското външно министерство в изпращането на съобщения да бъде прекратено, но признаха, че броят на служителите, които участват в тази операция, може да бъде намален. За сметка на това те ще се фокусират върху конкретни теми като стартиралата тази година кампания за работа с бойците, напуснали редиците на „Ислямска държава”. По всяка вероятност съобщенията на английски език ще бъдат ориентирани предимно към медии, не толкова към потенциални джихадисти, като по този начин ще спре кръстосването на шпаги със симпатизантите на „Ислямска държава” в „Туитър”.

Хусейн, който е американски мюсюлманин със силни връзки в Белия дом, тази година беше назначен в Държавния департамент, за да сложи край на онова, което критиците наричаха „гукане с терористите”. Той зае мястото на Алберто М. Фернандес, който водеше по-агресивна онлайн кампания – с публикуването на хапливи съобщения в „Туитър” и видеоклипове, в които се осмива „Ислямска държава”, като често за тази цел бях използвани и кадри, показващи зверствата на организацията.

Хусейн напусна поста си малко след като екипът, който трябваше да оцени програмата, приключи работа, но американски официални представители заявиха, че трансферът му в Министерство на правосъдието е бил планиран от месеци. Те обясниха още, че в момента той е на висока позиция в отдела по национална сигурност, където отговаря за борбата срещу екстремизма и опитите на „Ислямска държава” да набира симпатизанти в САЩ.

„За мен беше чест през последните пет години да работя по международните проекти. Сега ще се посветя на същите предизвикателства за националната сигурност на територията на страната”, коментира Хусейн в заявление, изпратено до вестник „Вашингтон пост”.

 

Източник: https://www.washingtonpost.com