Израелските лъжи петнят една от малкото прояви на хуманност по време на война

Анализи и коментари

От години израелците използват тази военна операция, за да оправдаят масовите убийства на цивилни

Кога израелското правителство ще спре да злоупотребява с нападението по датската щабквартира на Гестапо, предприето от британските Кралски военновъздушни сили по време на Втората световна война? Кога израелското правителство ще спре да оправдава убийството на деца с този епизод от историята?

Печат

Израелските говорители повтарят своята срамна и непочтена версия за въздушната атака от 1945 г. всеки път, когато светът се ужаси от това, че Израел изтребва цивилни араби. Операцията от Копенхаген изплува на повърхността отново миналата седмица, когато говорителят на премиера, Марк Регев, се опита да избегне въпросите на Канал 4 относно последния доклад на ООН за кървавата баня, която страната му предизвика миналата година в Газа, и убийството на 4 палестински деца на плажа. Те си играели близо до рибарска барака, а много чуждестранни журналисти станаха свидетели на случилото се. 

„Трагична грешка” – обясни Регев. „Израелците не са имали намерението да убиват децата.” И пак запя старата песен: „Кралските военновъздушни сили атакували щабквартирата на Гестапо в Копенхаген. Бомбите се отклонили и паднали върху сиропиталище. Било е трагедия, истинска трагедия.” 

Не върху сиропиталище, но няма значение. След епизода на плажа израелците продължиха да стрелят безразборно по жилищни сгради в Газа и убиха 2200 палестинци, 1492 от които – цивилни.

Ненавиждам навика на нашите политици и техните пропагандатори да използват Втората световна война като евтин аргумент и извинение за постъпките си. Така че, нека се възползваме от повода и разобличим това перверзно изкривяване на истината. Трябва да се върнем назад във времето. Датата е 21 март 1945 г. Британските бомбардировачи „Москито” прелитат над Северно море на височина около 15 метра, за да атакуват щабквартирата на Гестапо в Копенхаген – безпощадна и отблъскваща служба, която се помещава в стара сграда на „Шел” в центъра на града. Нападението е по молба на датската съпротива. Няколко нейни лидери са задържани на последния етаж, подложени са на разпити и мъчения. Солиден обем уличаващи документи за цялото движение на макѝте също се съхранява в сградата. Първият самолет, управляван от старшия пилот на Кралските военновъздушни сили – Тед Сизмор, правилно идентифицира сградата на Гестапо и я бомбардира.

За разлика от други въздушни нападения (сещам се за Дрезден например), този път британските пилоти и американците, които ги придружават със самолети „Мустанг”, получават заповеди да летят на височината на жилищните сгради, за да избегнат цивилни жертви. Кадри, заснети от датчаните, показват как самолетите, подложени на германски огън, буквално бръснат покривите на сградите в центъра на Копенхаген. За да не пропусне целта, един от бомбардировачите „Москито”, пилотиран от Питър Клибо, лети толкова ниско, че върхът на крилото му закачва жп светофар на копенхагенската гара. Машината се разбива на улицата, близо до френското училище „Жана д’Арк”. Пилотът на следващия самолет на Кралските военновъздушни сили, заблуден от дима и пламъците, решава, че целта за поразяване е училището, и пуска бомбите върху злощастните ученици. Осемдесет и шест деца са убити. Сред жертвите са и 13 възрастни, повечето от тях – монахини, които преподават в училището. Щабквартирата на Гестапо е разрушена, а някои от лидерите на датската съпротива, държани на последния етаж, успяват да избягат.

Вече на преклонна възраст Сизмор разказва за ужасната касапница в училището и обяснява с подробности причината, поради която самолетът е летял толкова ниско – за да се предпазят цивилните – и как тази тактика по ирония на съдбата е довела до смъртта на невинни. Авиаторът си спомня как няколко седмици по-късно, когато войната вече е свършила, той и колегите му посещават Копенхаген и се срещат с родителите на убитите деца. Дотук със „сиропиталището” от изказването на Марк Регев. Сизмор е трогнат дълбоко от реакциите на близките на жертвите: „Всички казваха едно и също: „Разбираме.” – Не знам как можеха да разбират.”, споделя британският пилот.

Израелците от години използват тази операция, за да оправдаят масовите убийства на цивилни, които съпътстват всяка тяхна атака по арабски градове. Началото е поставено през 1982 г., когато европейците са разярени заради множеството цивилни жертви по време на бруталната израелска окупация на Бейрут. Тогавашният министър-председател Менахем Бегин за първи път включва в изказването си копенхагенското нападение. Дори по това време е ясно, че сравнението не е коректно.

През лятото на 1982 г. в Бейрут израелските самолети избиват хиляди цивилни, защото летят на голяма височина, за да не бъдат засегнати от палестинските ракети. Затова не виждат ясно целите за поразяване. Пилотите от Кралските военновъздушни сили в Копенхаген рискуват живота си само за да избегнат цивилните жертви – тактика, която става причина самолетът на Клибо да се разбие и училището да бъде бомбардирано. Израелските самолети никога не са извършвали бомбардировки над Бейрут и Газа от толкова малка височина от грижа за цивилните.

Въпреки това, въздушното нападение в Копенхаген не е цинично експлоатирано от Израел само през 1982 г. Министър-председателят Бенямин Нетаняху го спомена, когато се опита да оправдае страната си за избитите цивилни по време на предходната война в Газа. През юни 2014 г. в интервю по Канал 4 Марк Регев пак използва случая от датската столица като извинение за цивилните жертви по време на последния конфликт в Газа. Само преди седмица, отново там, той пробута същата история.

Враговете на Израел – ХАМАС, са корумпирани, безмилостни и изстрелват отчайващо неточните си ракети по него. Но този факт не променя лъжите на израелската пропаганда. Излишно е да казваме, че палестинските родители никога няма да проявят „разбиране” по отношение на смъртта на децата си, защото израелците не се бият, за да „освободят” „Палестина” от нацистите през 2014 г., а за да смажат въоръжената палестинска съпротива на всяка цена. Ако Израел искаше да имитира въздушното нападение от Копенхаген, можеше лесно да атакува ислямистите в Голанските възвишения, които отвличат и убиват цивилни друзи, семействата на част от които живеят в страната. Но всъщност той напада враговете на ислямистите и лекува ранените джихадистки бойци на своя територия. Никакъв паралел с Втората световна война не може да се направи тук.

Този абсурд започна преди повече от 30 години и продължава и до днес. Предполагам, че ще слушаме Регев да повтаря рефрена за нападението от Копенхаген още 10-20 години. Поне сега можем да му отвърнем с пълния разказ за една операция, в която след военните престъпления от Хамбург и Дрезден британските пилоти се бият с чест и достойнство, за да пощадят живота на цивилните. И го правят по начин, по който израелските летци никога не са постъпвали спрямо територия, контролирана от техните враговете.

 

Източник: http://www.independent.co.uk