Повишава се рискът от „Ислямска държава“ след свалянето на руския пътнически самолет над Шарм ел-Шейх. Къде ще бъде следващата кървава изненада и дали започва „войната на поколенията“?

Анализи и коментари

Всички изявления, излезли през последните дни относно преговорите във Виена и обиколката на специалния пратеник на ООН, Стaфан де Мистура, потвърждават, че бъдещето на Сирия зависи от изпълняването на две условия: първо: да се премахне заплахата от „Ислямска държава“ и останалите крайни, джихадистки групировки; и второ: стартирането на политически процес, който да доведе до създаването на временно правителство и провеждането на президентски и парламентарни избори. В действителност обаче няма задействани планове за това как да се постигнат тези две условия и по- конкретно за първото от тях.

Печат

След свалянето на руския пътнически самолет над Синай, довело до смъртта на всички на борда, обвиненията бяха насочени към „Ислямска държава“ като извършител на този акт. Така стана ясно, че опасността от организацията вече не се ограничава в една държава или континент и тегне не само над завладените територии в Ирак и Сирия.

Към момента разследването не успява да разкрие мистерията около този атентат. Дали бомбата е била постаевна в някой куфар, и ако да как? Или атентатор самоубиец е успял да се промъкне сред пътниците, въоръжен с пояс от експлозиви, които е взривил след излитането на самолета?

На фона на тези тайни около това разследване има липсващото звено което би могло да хвърли светлина върху този взрив. Второто изявление на „Ислямска държава“ ,че те ще разкрият подробностите за цялата операция но когато му дойде времето. Интересното, че това изявление дойде след редица изявления на арабски правителства, дали е възможно някоя арабска държава да има ключова парола за разгадаване на цялата мистерия.

Няколко теории за инцидента се разпространиха по медиите и социалните, но е трудно да се приеме която и да е била от тях. В една от тях се твърди, че служител по сигурността в летището Шарм ел-Шейх е поставил бомбата в куфара на някой пътниците, след като багажите са минали през детектора за експлозиви, в друга се казва, че куфарите са били разменени, а трета говори за пробив в процеса по инспектиране липса на сериозно отношение, тъй като самолетът е бил руски, а не европейски, а на седмица се извършват десетки полети от Русия към курорта. 

Най- опасната от всички теории бе предпазливо изразена арабски експерт в ООН по време на специална сесия. В нея се предполага, че атентаторът е изпил дадена течност и веднага след излитането на самолета е глътнал капсула, която превърнала горепосочената течност в силен взрив, довел до разцепването на самолет във въздуха. Поради тази причина, мерките за сигурност в европейските летища забраняват на пътниците да внасят течности на борда на самолетите.

Ако тази теория е вярна, то може да се появят ужасяващи отзвуци в сектора на въздушния транспорт, тъй като ще бъде трудно да се открие такова взривно вещество с техниката, използвана понастоящем в летищата.

Всичко това ще остане само спекулация без никаква достоверност, докато компетентните органи не оповестят изводите, достигнати след дешифрирането на съдържанието на черните кутии. Единственото нещо, което към този момент е относително сигурно е това, че самолетът е паднал в резултат на експлозия, а не е поради технически грешка.

Факт, който стои извън всякакви спекулации и не се нуждае от потвърждаване е това, че „Ислямска държава“ става все по-силна и се разширява, руснаците, американците и други страни провеждат срещи и преговори в търсене на решение за ликвидирането на тази организация.

Един от най-опитните командири в САЩ, Бил Макрйвън, който е бивш началник на американските специални сили, казва, че света води война на поколенията срещу „Ислямска държава“ и ако се докаже, че тази организация стои зад взривяването на руския самолет, ще трябва да се търси всеобхватна стратегия за борба с нея. В същото време офицер от сирийската армия, служещ във военната база в град Хама, разкрива пред руски журналисти, че джихадистите разполагат със зенитни ракети „Стингър“, способни да поразят цели на височина от 4500 метра и вече имат един успешен опит в началото на този месец, когато беше свален самолет „МИГ 21“. Следователно можем да кажем,че картината „не е розова“.

Не се колебаем да твърдим, че „Ислямска държава“ става все по-мощна и смъртоносна и може да крие още неприятни изненади, като взривяването на руски самолет една от тях, но не мислим, че ще бъде последна. Също така, не може да се изключи възможността организацията да притежава химическо оръжие, което да използва в бъдеще, а може и вече да го е приложила в някоя битка срещу враговете си. Мнозина на запад и изток смятат тази организация за група от бойци и „невежи хора“, които не знаят нищо друго, освен да се самовзривяват, да обезглавяват, да изгарят хора живи; всъщност тя разполага със специалисти в различни сфери – военната, сферата на сигурността, медиите, администрацията и други.

Изисква се реална стратегия за справяне с „Ислямска държава“, но кой ще я постави и дали това ще стане преди преходната фаза в Сирия? Докато спорим за яйцето и кокошката, не е изключено да се появи друга изненада, на друго място, може би по-кървава и от предишната.

 

Източник: http://www.raialyoum.com