Какво представлява Ал Кайда днес

Анализи и коментари

Преди десет години заместникът на Осама бин Ладен заяви: “Ние сме на война, половината от която е медийна. Ние водим медийна битка за сърцата и умовете на нацията (мюсюлманите)“. Този човек се казва Айман ал Зауахири, настоящият ръководител на Ал Кайда.

Печат

Минаха 7 месеца от последно изявление на Ал Зауахири и 5 месеца от последно съобщение на организацията и думите на Ал Зауахири могат да се тълкуват като признание за провал. Ако се върнем назад във времето и погледнем всички информационни дейности, извършени от организацията от момента на обявяването на „Ислямска държава“, ситуацията става по-сложна, защото всички изявления и съобщенията на Ал Кайда не са свързани с настоящите проблеми. В периода след обявяването на „Ислямска държава“ от ноември 2014 г. до сега организацията е публикувала около 25 медийни изявления. Половината от тях са на езика „Урду“, седем съобщават за загинали лидери, пет са посветени на смъртта на Бин Ладен и едно изявление е по повод годишнината от събитията от 11 септември.

Конкуренция между Ал Кайда и „Ислямска държава“

Най-често задаваният въпрос за глобалния джихад е за естеството на конфликта между двете организации.Това, което знаем по този въпрос, идва от изтеклата информация за кореспонденция между Ал-Зауахири и лидера на „Ислямска държава“Абу Бакер ал Багдади. Лидерът на Ал Кайда поиска да го остави в Ирак, но в замяна да отстъпи мястото си в Сирия на Джабхат ал Нусра (официалният клон на Ал Кайда в Сирия). Ал Багдади отказа молбата му с унизителен тон.

Друг запис, разпространен от „Ал Кайда“, показва клетвата за вярност на Бин Ладен към молла Мохамед Омар, лидер на движението „Талибан“, малко преди атентатите от 11 септември. Целта на разпространения запис е да изтъкне, че именно Омар е бил очакваният халиф, но последвалите събития показаха провала и на този ход и реалното състояние на организацията, загубата на мотивацията и дисциплина в редиците й.

От началото на надпреварата между двете организации “Ислямска държава“продължава да превзема ключови лидерски позиции от клонове на Ал Кайда. Например, членове на „Ал Кайда“и движението „Талибан“ в Пакистан и Афганистан и се заклеха във вярност към Ал Багдади и обявиха областта Храсан като част от “Ислямска държава“. Дезертьори напуснаха Ал Нусра и други клонове на „Ал Кайда“ в много арабски държави, за да се влеят в редиците на „Ислямска държава“.

В какво състояние Ал Кайда сега

Ако погледнем на Ал Кайда като организация, чиято централа е само в Пакистан, ще видим, че терористичната мрежа е в криза след тежки загуби и провали и се е върнала на нивото си от преди 11 септември, когато по-голямата част от ръководителите са концентрирани на едно място. Въпреки това организацията е готова да спечели позиции в Йемен и Сирия и можи би в Либия, ако успее местният й клонът „Ансар ал шариа“ спечели битката срещу „Ислямска държава“. Но ако погледнем към други клонове на организацията като „Ал-Кайда в ислямския Магреб“ и движението „Ал Шабаб" на младите муджахедини дори и клонът му „Кайдат ал-Джихад на индийския субконтинент“, ще видим ,че картината изглежда по-малко позитивна.

Въпреки всички тези факти остават някои въпроси, свързани с въздействието на „Ислямска държава“ върху силата на „Ал Кайда“ и нивото на сътрудничество в своята мрежа, а това е неизбежно предвид усложненията на проблемите и трудностите при получаването на достоверна информация. Истината е, че стратегията на „Ислямска държава“ във вербуването на джихадисти от цял свят и успехите им чрез медиите им е надминала тази „Ал Кайда“.

Източник: http://slabnews.com/article/183484/%D9%87%D8%B0%D8%A7-%D9%87%D9%88-%D8%AD%D8%A7%D9%84-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%85-%C2%AB%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A9%C2%BB-%D8%A7%D9%84%D9%8A%D9%88%D9%85