Защо Европа трябва да се грижи за бежанците, а не богатите араби?

Анализи и коментари

Саудитска Арабия заема първо място в света по брой посетители на социалната мрежа Twitter – това е заглавието на статия в един от местните саудитски вестници. В тази мрежа има един портал, който се нарича „добрата новина“, чиито посетители споделят хубави думи, поезия, цитати или фрази. Саудитски журналисти и граждани коментират най-важните въпроси, които се случват в страната или извън нея, понякога се безпокоят и изразяват гняв, дори размахват оръжия срещу тези, които не харесват. Ако трябва да бъдем честни, тези хора се „борят“ за арабските и ислямските ценни въпроси.

Печат

Саудитска Арабия направи всичко по силите си за сирийските бежанци, като даде възможност на своите граждани да изразят подкрепата си в социалните мрежи, използвайки „хаштаг“-а в знак на солидарност със сирийците. Някой от коментарите гласят: „Бог да прокълне Башар и хората му, защото те са причината за бягството нa тези бежанци“, „Скъпи сирийци, вие сте нашето семейство“. Ето, че Саудитска Арабия, която е голямата сестра на всички араби и мюсюлмани, направи всичко по силите си за тези бежанци. Защо тогава я упрекваме, че не помага на сирийците, които рискуват живота си и този на децата си, много от които се удавиха в морето на път за Европа, за да търсят убежище ?

Изминалите дни показаха на целя свят унизителната и горчива истина как Саудитска Арабия изразява солидарността си с коментари в Интернет, а не с конкретна помощ и подкрепа. По-лошото е, че някои продължават да повтарят, че Саудитска Арабия е била и все още е земя на арабите и мюсюлманите. Липсата на морал, етика и затварянето на вратите на някои арабски държави пред бежанците принуди Европа да приеме част от тях, предимно християни, а това накара някои мюсюлмански семейства да приемат християнството.

Докато преглеждах саудитските вестници и социалните мрежи, мечтаех да видя „хаштаг“ с участието на десетки хиляди с призив за безусловно отваряне на границите за арабските братя и сестри от Сирия, която днес преживява жестока война, или от вече забравената от всички араби Палестина, чийто народ страда от десетилетия. Искаше ми се Саудитска Арабия да празнува по повод подреждането й на първо място в класацията на държавите, даващи убежище на най-много бежанци, загубили домовете си и бягащи от смъртта, но уви, това е само една мечта.

Със сигурност някои от вас ще зададат въпроса: защо от всички арабски страни избрахте точно Кралство Саудитска Арабия, за да бъде модел и пример за справяне с кризата с бежанците?

Аз ще отговоря просто: ние очакваме от Саудитска Арабия да изпълни ролята си да обедини всички араби, тъй като тя е регионален сунитски лидер, много богата на петрол държава и не на последно място – кралското правителство винаги е подчертавало, че ще подкрепя подтиснатите, измъчваните и бедните народи.

 

Източник: http://www.raialyoum.com