Ако изключително въздействащите снимки на изхвърленото от морето сирийско дете не променят отношението на Европа към бежанците, какво ще успее?

Анализи и коментари

Момченцето е част от група от 11 сирийци, които са се удавили близо до бреговете на турския град Бодрум при неуспешен опит да избягат от разкъсваната от война Сирия

На снимките се вижда малко момче, което лежи по очи на пясъка на един турски плаж, а длъжностно лице е надвесено над него. Смята се, че детето е сирийче и се е удавило в опит да избяга от разкъсвана си от войната родина.

Печат

Снимките са удивителни и служат като предупредителен знак, че докато европейските лидери все повече се стремят да попречат на бежанците да се заселят на континента, все по-голям брой хора, които правят отчаяни опити да се спасят от преследванията и да се заселят на сигурно място, намират смъртта си.

Британският вестник „Индипендънт” решава да публикува тези снимки, защото покрай заучените фрази за „продължаващата мигрантска криза” е много лесно човек да забрави за отчайващата действителност, пред която са изправени много бежанци.

Момченцето от снимката, което длъжностното лице носи на ръце, е част от група от 12 сирийци. Има опасения, че те са се удавили в опит да прекосят Средиземно море с две лодки, с които са пътували към гръцкия остров Кос. Едната от лодките е тръгнала от Акярлар и е превозвала шестима сирийци. Потънала е, докато бежанците са се опитвали отчаяно да се доберат до гръцкия остров Кос – това е бил най-добрият им шанс да стигнат до Европейския съюз. Според турската информационна агенция „Доган” три деца и една жена, които са пътували с по-малката лодка, са се удавили. Двама души са успели да доплуват до брега със спасителни жилетки и така са оцелели.

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън и министърът на външните работи Филип Хамънд са обект на критики за това, че в изказванията си по темата за бежанците говорят така, все едно те не става дума за човешки същества. Министър-председателят ги нарече „тълпа”, а по-късно заяви, че няма да допусне „хора да влизат нелегално в страната ни”. Хамънд на свой ред коментира, че бежанците „мародерстват” около Кале (френският град е известен с това, че и в миналото е бил използван като изходна точка от мигрантите, които се опитват да влязат нелегално във Великобритания – бел. прев.). Правозащитната организация „Аменсти интернешънал” определи коментарите на британския първи дипломат като „срамни”.

Трудно е да се игнорират снимките и трагедията, която те илюстрират. Сега високопоставени политици призовават Камерън да положи по-големи усилия, за да се справи с кризата.

Основният претендент за лидер на лейбъристите Джеръми Корбин заяви пред „Индипендънт”: „Никой не може да остане безучастен пред тази покъртителна и сърцераздирателна снимка. Тя трябва да ни напомни за положението на милиони хора, които отчаяно бягат от една ужасяваща гражданска война. Реакцията на правителството спрямо бежанската криза е напълно неадекватна, срамуваме се от своите европейски съседи.”

Тим Фарън, лидерът на либералните демократи, заяви пред „Индипендънт”: „Стига вече. Тези снимки са повече от потресаващи. Те трябва да накарат Дейвид Камерън да се осъзнае.”

Към мнението му се присъединява и Ивет Купър, друг претендент за лидерския пост на лейбъристите: „Покъртително е това, което се случва на нашия континент. Не можем да продължаваме да му обръщаме гръб. Можем и трябва да направим повече.”

Броят на сирийците и афганистанците е най-голям сред хората, които бягат от конфликтите по родните си места в търсене на по-безопасно място за живеене в Европа. Въпреки че всеки ден се появяват кадри с отчаяни бежанци, общественото мнение и отношението на европейските политици стават все по-нетолерантни.

Унгария продължава да строи телена ограда по протежение на 170-километровата си граница със Сърбия, а в сряда полицията в Будапеща попречи на бежанците да се качат на влаковете в Германия за втори пореден ден.

В Чехия бежанци с редовни билети също са били възпрепятствани да се качат на влак за Германия, а регистрационни номера са били написани на ръцете им с перманентен маркер.

В Холандия правителството обяви, че ще въведе по-строги правила, съгласно които ако на търсещите убежище им бъде отказан статут, те ще спрат да получават храна и подслон „няколко седмици” след официалното решение.

 

Източник: http://www.independent.co.uk/