Ще изчезне ли ДАИШ?

Анализи и коментари

Започва да се стеснява обхватът на терористичната организация ДАИШ в Ирак и Сирия. Ако загуби всичките си територии в тези страни, накъде ли ще се оттегли?

Печат

Разбира се, ДАИШ няма да се изпари мигновено, особено след като създаде толкова вражди, раздори, хаос, конфликти и корупция в района, успя да създаде опасни спящи клетки в различни части на света и създаде отлична стратегия, тактика и военното изкуство, ако за това може да се съди по събитията в Ирак през последните години.

Тази кървава организация успя да промие мозъците на бойците и поддръжниците си, като ги превърна в чудовищни инструменти за убиване. Тя няма да се поколебае да ги използва за разпространяване на страх и терор навсякъде по света. Стореното в Париж в края на миналата година и скорошните събития в Брюксел ни карат да се замислим дали атаките в Европа не са показател за отчаяние и паднал дух, или пък за подготовка на нова фаза, в случай че всички изходи се затворят?

В действителност, няма как да се пребори ДАИШ, ако не се предприеме цялостна стратегия, която да лиши организацията от всички скривалища – не само в Ирак и Сирия, а и в Либия, Йемен и др. Въпросът е дали това е възможно към момента?

Миналата година ДАИШ загуби много големи територии в Ирак, сред които Тикрит, Синджар и Рамади, а сега властите се готвят за освобождението на град Мосул. В Сирия организацията бе изгонена от Кобани и Тал Абияд, благодарение на кюрдските бойци, а наскоро беше освободен и град Палмира с военната помощ на Русия.

Тези развития доведоха до свиване на контрола на ДАИШ в региона, но възможността за връщането ѝ в дадена област или за преминаване от едно място в друго все още съществува. Това означава, че организацията е в състояние да се справя добре в стратегията на настъпленията и отстъпленията си.

Останалите клонове на „Ислямска държава” страдат от множество проблеми. Това важи с особена сила за фракциите в Египет, Тунис и Алжир, където силите за сигурност и военните са добре обучени и работят съвместно с политическа подкрепа. Именно затова в тези държави почти изчезнаха явните прояви на терористите и действието им се ограничи до нещо като партизанска война и самоубийствени атентати. За разлика от тях, въоръжените джихадисти на ДАИШ и поддръжниците им в Либия се намират в по-удобна ситуация. Страната е богата на нефт и газ и се радва на стратегическо местоположение по южния средиземноморски бряг, в близост до Европа. В Йемен пък бойците на организацията все още се движат свободно, а в Саудитска Арабия, Йордания и Ливан, както и в европейски страни като Франция, Белгия и Великобритания, има спящи клетки.

Тази обширна карта на разположението на ДАИШ не прогнозира лесното ѝ разпадане или изчезване. Дори и да бъде победена в Ирак и Сирия, тя ще се скрие в алтернативните си безопасни скривалища, които продължават да бъдат достъпни за нея, и докато царят хаосът, страхът и опасността от атаки, ще продължава да се придвижва от един район в друг. Също така организацията ще продължава да засилва редиците си чрез вербуване на нови бойци на различни фронтове, благодарение на слабия контрол върху територии в Сирия, Ирак, Северна Африка и на юг от Сахара. 

Предвид всички тези факти, битката с ДАИШ и други подобни екстремистки организации се очаква да бъде дълга, въпреки важността на изгонването им от важните за тях крепости в Ирак и Сирия. Победата в тези битки не може да играе ролята на заместител на пълната победа във войната срещу тях и няма да съкрати пътя до нея.

Поражението, което понесе ДАИШ в Ирак и Сирия, отслаби организацията, но тя няма как да бъде премахната напълно, без да се атакува на всички фронтове едновременно. Освен това, паралелно с военните действия, трябва да се решат вътрешните кризи на държавите от региона, да се укрепят институциите, да се постигне достатъчно добро ниво на сигурност и стабилност в политиката и икономиката. Тези стъпки наистина биха могли да доведат до края на хаоса.

А дали това е възможно?

 

Източник: http://www.alalam.ir