Два сирийски града ще решат съдбата на конфликта

Анализи и коментари

Руско-саудитският инат ще запали директна война; „Сунитстан” ще бъде алтернатива на „Ислямска държава”; „Северна гръмотевица“ сипе самолети, а сухопътни войски са се запътили към Ракка през йорданската граница

Печат

Военното учение „Северна гръмотевица”, в което участват сили от няколко арабски и други държави от Персийския залив и което се ръководи от Саудитска Арабия и по-точно северните ѝ райони, в близост до иракската и йорданската граница, до сега докара 15 самолета от типа „F-16”, в подготовка за началото на войната срещу „Ислямска държава” в градовете Ракка, Деир аз-Зор и Мосул. Ако тези сили успеят да изгонят терористичната организация от споменатите територии, те ще изградят там сунитска държава „Сунитстан“ – разбира се, ако всичко върви по план – особено след като Съединените щати изпратиха отряд от специални сили, за да бъдат готови за освобождаването на Мосул.

На север Турция преживява моменти на объркване на фона на настъплението на сирийските войски към град Алепо, подкрепени от руските въздушни удари. Поемането на контрол върху военното летище Минг от страна на „Сирийската демократична армия“, съставена от кюрди и араби, и приближаването към град Азаз може да доведе до затваряне на пътя между град Алепо и турската граница. Затова турският премиер, Ахмет Давутоглу, потвърди, че град Азаз е „червена линия” и Турция няма да позволи той да падне. Това обяснява артилерийското обстрелване от турска страна по кюрдските „Сили за защита на народа“ – част от „Сирийската демократична армия“.

Това е историята на два сирийски града, Алепо и Ракка, които може да решат съдбата не само на Сирия, но на целия Близък изток, а може би и на целия свят. Те ще бъдат във фокуса на всички предизвикателства и в тях ще бъдат концентрирани войските през следващите седмици и месеци.

Преговорите за достигане до политическото решение в Женева и по-рано във Виена се провалиха, както стана и със споразумението на двете суперсили, Русия и Америка, за прекратяване на огъня за срок от една седмица, за да може да преминат хуманитарните помощи към обсадените райони. Подготовката за възобновяване на конференцията в Женева се изпари и нямаше коментари по темата.

Най-важното развитие на сирийската сцена може да бъде обобщено като война чрез посредници, водена между Русия и Америка, заедно със съюзниците ѝ в Сирия и то се провали. Вече започват да се подготвят войски и самолети, които да влязат директно във войната, а именно тук се крие опасността.

Саудитска Арабия, която напоследък надува силно рога за война срещу Сирия по суша, задно с съюзниците си от Персийския залив и някои арабски страни, настоява за свалянето на сирийския режим на всяка цена. Русия, от своя страна, заедно със съюзниците си в лицето на Иран и Ливан, се стреми да запази властта на Асад, за да може да се съхранят руските интереси, престижа и планираното от нея завръщане на световната сцена като суперсила.

Съединените щати все още не са взели решение дали ще ръководят тази сухопътна операция, защото това би означавало да влязат в директна война с Русия, което изцяло противоречи на принципите и предпазливостта на президента Обама, спазвани още от идването му на власт преди почти осем години.

Един руски високопоставен дипломат, с когото се срещнах по време на участието ни в съвместен политически форум, ме увери, че руският президент, Владимир Путин, няма да се поколебае дори за миг пред това да тръгне на война срещу Турция, а дори и срещу Америка, за да предотврати падането на президента Асад. Това би означавало да се провали неговият проект в Сирия. „Познавам президента Путин добре и няма да се изненадам, ако той предприеме първия удар, тъй като една загуба в Сирия ще означава загуба в Русия и той няма да позволи Сирия да се превърне във втори Афганистан”, добави той.

Горещите точки може би ще бъдат градовете Ракка и Азаз и затова сирийските войски тръгнаха към Ракка – за да стигнат дотам преди войските на Саудитска Арабия и Турция. По този начин ще бъде саботиран планът за разделянето на Сирия на две части – източна и западна – по схема, подобна на тази в Германия. Евентуалният сблъсък между двете страни неизбежно ще доведе до намесата на руските сили в полза на Сирийската арабска армия, тъй като руско-сирийският съюз няма да позволи да бъде заменена „Ислямска държава”със „Сунистстан” – разменна монета за главата на Асад.

Турция, която се бори, за да предотврати създаването на автономна или независима кюрдска държава на южната си граница, не е против създаването на „Сунитска държава” в източната част на Сирия, върху руините на „Ислямска държава”, в случай на поражение. Това обаче би било приключение с опасни последици.

Ескалацията на конфликта в Сирия може да доведе до свалянето на крале, сериозни фигури и дори империи, ако избухне кървава война, която ще отнеме живота на стотици хиляди, а може би и милиони жертви. Не изключваме възможността да бъде използвано химическо оръжие („Ислямската държава” има огромен запас от тях) или дори ядрено. Русия няма достатъчно войски, за да се противопостави на Турция, затова е възможно да прибегне до традиционните си и не толкова традиционни оръжия, в случай че бъде затворен Босфора, или бъдат атакувани руските бази в Сирия.

Израел, която се превърна в неразделна част от „сунитския лагер”, е възможно да промени позицията си на „фалшив” неутралитет и да влезе директно в сирийския огън, особено след като видяхме горещото ръкостискане между израелския министър на отбраната, Моше Ялон, и принц Турки ал-Фейсал, началник на саудитското разузнаване, по време на конференцията по сигурността в Мюнхен вчера. Речта на Ялон за стратегическото партньорство със сунитски режими в Персийския залив и Северна Африка, в която той открито похвали ролята на Саудитска Арабия като лидер на „сунитския лагер” срещу Иран, също беше показателна.

Пожарът се разпалва изпод пепелта и регионът чака онзи, който ще драсне клечката. Войната ще бъде страшна, независимо дали регионална, или световна.

Дали Хенри Кисинджър не прогнозира именно тази ситуация преди три години – че от Сирия ще бъде началото на Третата световна война? Силно се надяваме това пророчество да не се сбъдне.

 

Източник: http://www.raialyoum.com